Esti aici
Femeia.ro > Featured Homepage > Daniel Pavel – Moderatorul reality-ului cu recorduri de audiență

Daniel Pavel – Moderatorul reality-ului cu recorduri de audiență

Daniel Pavel a devenit foarte cunoscut de când este moderator al show-ului Survivor, difuzat la Kanal D. Dăruirea lui, profesionalismul, cultura, generozitatea l-au făcut celebru. Este un om special, la fel de special ca show-ul pe care îl prezintă.

De câtă vreme lucrezi la show-ul Survivor și ce reușește să te mai surprindă în fiecare zi, la fiecare nouă competiție?

Am debarcat, alături de colegii mei români, cu armele și bagajele emoției de reality show, în Republica Dominicană, la începutul lunii ianuarie. Colegii noștri turci de la Acun Medya ne așteptau, exemplar pregătiți, cu întreg set up-ul pentru a începe filmările complexe ale primului episod al sezonului al doilea – celebrul Landing (pe o insulă cu istoria Dominicanei, ce rezonanță suplimentară poate căpăta acest termen pe care-l striga marinarul gabier aflat în cel mai înalt punct al navei!).

De atunci au trecut parcă ani, nu doar cinci luni, și sunt în continuare surprins de Concurentul Survivor. Un personaj colectiv cu nume, chipuri, personalități și performanțe, regăsindu-se în cele două tabere, Faimoșii și Războinicii. Modul în care luptă, rezistă, cad și se ridică acești adevărați luptători reprezintă pentru noi, cei ce-i vedem îndeaproape, zi de zi, un fenomen al naturii, în sine.

Te-ai așteptat la acest succes, inclusiv la cel personal?

Mărturisesc că nu mă așteptam la un succes de magnitudinea și trăirea cu care Marele Public ne-a ales, ne-a adoptat în programul serilor, de joi până duminică, începând cu primele ediții difuzate. Dincolo de cifre de audiență uriașe, rating, share, followers pe Instagram ai tuturor conturilor asociate show-ului, polarizarea socială este un indicator al succesului uriaș al acestui reality fenomen.

Oamenii scriu, polemizează, susțin, luptă și ei de acasă pentru favoriții lor, în atac și apărare, și fluviul mare al Survivor România are afluenți și către portul meu, să spunem așa, pentru că am ajuns să fiu urmărit cum în nicio altă întreprindere de media precedentă nu am fost. Am deschis contul de Instagram imediat după selectarea mea la final de decembrie și am beneficiat de o creștere organică a interesului publicului pentru mine, interes care deopotrivă măgulește, dar și obligă, cum bine se știe.

Dimensiunea exactă a ce înseamnă astăzi personajul Domnul Dan, pe care-l însuflețesc cu toată știința și putința mea de om de media, nu o am încă… și, cel mai probabil, când voi reveni acasă, voi avea ocazia să aflu.

Lucrezi într-o echipă multinațională. Cum e atmosfera acolo?

În echipe multinaționale am activat destul de mult. De altfel, în experiența profesională anterioară am fost manager de media într-o echipă de management multinațională, cu austrieci, germani, italieni, cehi și slovaci. Însă pe colegii mei turci de acum pot spune că îi așteptam – pasiunea, emoția, maniera de a rezolva probleme care în Europa ar părea insurmontabile sunt croite pe calapodul meu.

Cu toți lucrez excelent și, mai mult decât atât, cu producătorul general, Guney Yelgedik, am legat o adevărată frăție, umană și profesională, atribute esențiale pentru un succes de asemenea proporții, în atare condiții de filmare.

Cum reziști la clima dominicană?

Căldura și umiditatea sunt parte din traseele noastre, ale echipei, zilnice și le facem față cu brio, iar ritmul dominican, mai… despacito, nu ne atinge prea mult, pentru că un reality show înseamnă o organizare de tip militar, în tactică, strategie și programare.

Ce părere ai, izolarea poate fi o lecție sau te disperă? 

Izolarea poate ajunge să te dispere, dar trebuie să fie și o lecție. Unul dintre citatele la care mă raportez din tinerețea mea, în care mă fascinau cabina navigatorului sau chilia călugărului, este cel al gânditorului creștin și matematicianului francez Blaise Pascal: „Toate necazurile omului provin din faptul că nu poate sta liniștit într-o încăpere”.

După această perioadă de pandemie, în care întreaga planetă a experimentat diferite forme de înstrăinare și izolare forțată, începem să înțelegem ce rol formativ poate avea să stai singur cu gândurile și stările tale. Evident, o astfel de perioadă poate fi și distructivă, omul fiind, totuși, un animal social.

Concurenții rezistă bine și la acest tip de stres?

Concurenții sunt fenomenali și din acest punct de vedere pentru că, deși sunt în echipă, în campurile din insulă sau junglă, însingurarea este un actor foarte important în cursa lor cotidiană. Stresul specific micro-grupurilor sociale este prezent și depinde de ei, de orizonturile lor, de motivațiile lor și de țelurile lor să-și armonizeze gândurile despre nevoia de acasă și confortul cu care erau obișnuiți.

Cum vezi lumea, relațiile, distanțele, angoasele și disperările după această experiență?

Vorbeam, la începutul interviului, de personajul colectiv Concurentul Survivor. Acesta are un pandant în noi, cei din fața și din spatele camerelor de luat vederi, care transportăm săptămânal emoția, întâmplările, acasă, către Public. Și nu greșesc când spun că inclusiv Marele Public e parte din acest Personaj și acesta, la rându-i, își modifică observațiile, în funcție de percepții, distanța de ceea ce vede la televizor, de angoasele și disperările celor aflați în competiție. Pentru mine, lecția cea mai importantă este cea a omenescului, a credinței în om.

Este o perspectivă înnoită a ceea ce știam sau trăisem deja, însă Survivor are un fel de a-ți seta un nivel următor ca niciun alt proiect sau experiență de viață. A rezista la limita supraviețuirii, a viețui cu foamete, cu frig, cu căldură tropicală, cu iritări și frici, cu disperări, spaime și singurătăți, dar și cu triumfuri sportive, fizice, psihice și mentale, toate luminate de zâmbete, lacrimi, râsete, joacă, strigăte de luptă, ovații și „caterincă”, cum o numesc unii dintre ei, toate acestea reprezintă lumea Survivor,  trăită și povestită, în imagini de televiziune, în cel mai frumos reality show pentru mine.

Fiecare experiență ne îmbogățește cumva. Cu ce câștig spiritual, emoțional, comunicațional vei pleca din Republica Dominicană?

Colosal acest câștig, și în macro, și în microcosmosul meu. Ne îmbogățește fiecare interacțiune, participare, asumare, atașament…

Iar Survivor România reprezintă, pentru mine, încununarea multor momente precedente, de triumfuri, dar și de căderi, care m-au format, celulă cu celulă, pentru a face față acestui proiect unic de televiziune.

Am învățat să mai dresez (sau e o dulce amăgire, măcar) demonii trupului, minții, emoțiilor puternice, impulsivității, nevoii de confortul lumii moderne de a te hrăni nesăbuit, de a nu rezista să stai într-un loc, în reflecție și meditație.

Empatia, o armă cu două tăișuri, este o spadă cu care trebuie să lucrăm permanent, mai ales la distanțele kilometrice, cum ne obligă situația, pe cei aflați în proiect, iar practice makes perfect, cum spun vesticii. Comunicațional, sunt mai aproape de mulți cunoscuți ai mei din România decât eram de la Viena, în ultimii ani, și consider aceasta un alt uriaș câștig. Îmi e dor de atâtea lucruri, dar e un dor din acela greu traductibil în alte limbi, neaoș, autohton…

Bogăția esențială este aprecierea într-un număr atât de mare, covârșitor și minunat de mare, a Marelui Public, pentru proiectul Survivor România, apreciere care răsplătește munca celor mai buni profesioniști de televiziune pe care i-am văzut eu, și ei fac parte din formula de lucru Kanal D – Acun Medya.

Comments

comments

Lasă un răspuns