Esti aici
Femeia.ro > Featured Homepage > Emil HOSSU-Longin ne aduce rezultatele sportivilor și atmosfera de la Jocurile Olimpice

Emil HOSSU-Longin ne aduce rezultatele sportivilor și atmosfera de la Jocurile Olimpice

Jocurile Olimpice Tokyo 2020 se desfășoară în perioada ­23 iulie-8 august 2021 și sunt transmise, în România, de TVR.

Mii de sportivi, jurnaliști și voluntari vor avea bucuria de a fi prezenți la acest eveniment. Din păcate, suporterii nu vor putea fi în tribune, din pricina pandemiei. Și totuși, este o șansă să fii acolo, la cea mai importantă competiție sportivă a lumii. Jurnalistul Emil Hossu-Longin face parte din echipa de comentatori sportivi ai TVR care ne vor transmite de la Tokyo nu doar rezultate, ci și emoția vie a evenimentului.

De câți ani se transmit la TVR competițiile de la Jocurile Olimpice și ce impact are acest eveniment pentru publicul din România?

De exact 53 de ani, de la Mexico 1968. TVR a fost, practic, furnizorul oficial de imagini olimpice din România și a tratat, de fiecare dată, cum se cuvine acest eveniment planetar, ambele competiții, de vară și de iarnă. Evident, edițiile cu mari succese ale delegației române au fost cele mai urmărite, iar în 2016, TVR a bătut toate recordurile, cu peste 500 de ore de transmisii în direct, pe toate posturile sale.

Care sunt momentele cele mai „revăzute” din arhiva TVR a JO?

Gimnastica, de departe, fiind disciplina cu cele mai mari victorii, apoi atletismul, canotajul, handbalul, scrima, natația. Nadia și prima notă de 10 din istoria Jocurilor, victoriile de echipă, cu Bitang și Belu la conducere, cursele Dianei Mocanu, asalturile Laurei Badea, Anamariei Brânză și ale lui Mihai Covaliu, sprintul Gabrielei Szabo sunt din categoria „dacă vreți să revedeți în fiecare an”.

Ce voci celebre au comentat aceste momente și pe câți dintre ei i-ai cunoscut?

Cristian Țopescu, în primul rând, „vocea” gimnasticii, Cornel Pumnea, Bogdan Stănculescu, Andi Vilara, Radu Naum. Cu toții au făcut parte din echipa de comentatori sportivi ai TVR. Sunt peste 30 de ani de când sunt și eu în TVR, prin urmare, am fost alături de ei în această fantastică echipă/redacție care a ținut și ține românii conectați la competițiile sportive și la istoria sportului românesc.

La câte ediții ale Jocurilor Olimpice ai participat, despre care ediție ai ținut să scrii și ce momente unice ai trăit atunci?

Am prins trei ediții de iarnă și una de vară, fiind prezent la turneele de hochei pe gheață, baschet și natație. Am văzut golurile lui Joe Sakic în finala turneului de la Salt Lake City, apoi medalia de aur care s-a reîntors în Canada după 50 de ani și pe care Sidney Crosby a câștigat-o, în prelungiri, la ­Vancouver, în 2010.

L-am comentat pe Missy Franklin și pe Michael Phelps la Londra 2012, câte patru medalii de aur, și am fost martor la opt curse încheiate cu recorduri mondiale, în același bazin londonez. Am făcut interviuri cu componenții echipei americane de baschet, în frunte cu regretatul Kobe Bryant, tot la turneul din capitala Marii Britanii.

Jocurile Olimpice de la Tokyo se desfășoară în pandemie și cu anumite măsuri de siguranță care trebuie respectate cu strictețe. Și totuși… ce aduce inedit această ediție?

Va fi prima ediție fără fani, pentru că doar spectatorii japonezi vor fi prezenți, vom trăi într-un cadru strict, care va permite la minimum interacțiunea cu sportivii, spectrul pandemiei va afecta, foarte probabil, atmosfera din arene. Nu va fi ușor pentru atleți, obligați să concureze fără efervescența din tribune, dar sunt convins că spectacolul sportiv va depăși așteptările.

Ce sporturi noi, ce sportivi cu longevitate vor fi prezenți?

Baschetul 3×3, ciclism freestyle BMX și madison, karate, surfing, skateboarding și escaladă sunt sporturile noi, primele trei urmând să devină o constantă în programul olimpic. Isabell Werth, din Germania, care va participa, la 52 de ani, la a șasea ediție, în concursul ecvestru, ciclistul britanic Jason Kenny, înotătoarea americană Katie Ledecky, fabuloasa atletă Allyson Felix, la a cincea ediție, cu șase medalii de aur la Jocuri și 13 la Campionatele Mondiale, baschetbaliștii Sue Bird, Diana Taurasi, Pau Gasol și Kevin Durant și judoka francez Teddy Riner.

Lotul României vine cu sportivi de excepție. Pariezi pe ­Drăgulescu și pe Ana Maria Brânză?

Nu pariez, dar îi voi susține din toate puterile, așa cum voi face cu toți românii care vor concura.

Altfel, care este viața jurnalistului la Jocurile Olimpice?

Foarte interesantă și stresantă, cu o pregătire intensă, cu un ritm extraordinar, fără ore libere. Cu ochii deschiși și cu urechile ciulite, cu telefonul și cu laptopul deschise non-stop, în mișcare permanentă.

Cât timp ai să vezi, să simți, să respiri atmosfera Jocurilor?

În condițiile speciale de la Tokyo nu va fi o atmosferă deosebită, iar viața jurnaliștilor va deveni foarte dificilă. Mai ales că japonezii nu sunt foarte încântați că Jocurile vor fi organizate la ei acasă.

Care sunt recordurile la care ai avut ocazia să asiști?

În primul rând performanța istorică a lui Michael Phelps, cel mai medaliat sportiv din istorie. La Londra 2012, „Baltimore Bullet” a ajuns la 18 medalii de aur. Apoi, recordurile mondiale stabilite tot acolo de Ye Shiwen, Sun Yang, Dana Vollmer, Missy Franklin, Cameron van der Burgh și Daniel Gyurta.

Jocurile Olimpice mai au ceva poezie și romantism sau au devenit doar business sportiv?

Dacă le privim în ansamblu, le putem considera un business sportiv uriaș, o multinațională setată pentru a produce medalii și recorduri. Faptul că numărul de sporturi și de probe crește, cred eu, artificial, duce la o aglomerare incredibilă a programului.

S-a diluat mult valoarea unui titlu olimpic sau a unei medalii, atât timp cât există discipline în care sportivii au nevoie de câteva minute pentru a obține un succes individual, iar un joc sportiv presupune un efort însutit.

Ce gesturi de fair play te-au impresionat?

Sunt greu de găsit. Este o competiție acerbă pentru medalii, mai ales în ultimii 20 de ani, e un teritoriu al ambiției maxime și al competitivității exacerbate.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns