Esti aici
Femeia.ro > Featured Homepage > Gabriel Morariu, Digi Sport, un as în cunoașterea tenisului

Gabriel Morariu, Digi Sport, un as în cunoașterea tenisului

Gabriel Morariu prezintă singura emisiune de tenis din România, „Așii Tenisului”, la Digi Sport. Pasionat de tenis încă de când era copil, acum jurnalist în acest domeniu sportiv, a avut ocazia să meargă la turnee în toată lumea, alături de cele mai importante nume din topul WTA și ATP. Cu eleganță și profesionalism, el a reușit să facă interviuri în exclusivitate cu senzațiile momentului în sportul alb.

De unde pasiunea pentru tenis? Ai jucat vreodată? Te-ai antrenat?

Am jucat tenis încă de mic, fiind pasionat de duelurile dintre Pete Sampras și Andre Agassi. Am fost mare fan Sampras, așa am început să prind drag de acest sport. La început băteam mingea la perete, apoi am trecut pe teren.

Am participat la turnee la categorie de vârstă, până prin liceu, când am ales să mă concentrez pe învățat. Pasiunea pentru tenis mi-a rămas și am știut că drumurile noastre se vor reîntâlni într-o formă sau alta.

Cum ai reușit să știi atâtea lucruri despre acest sport?

Tenisul m-a pasionat dintotdeauna, astfel că am vrut să aflu cât mai multe lucruri despre acest domeniu. Urmăream meciuri cu orele, am stat să citesc multe cărți despre tenis – de la autobiografiile jucătorilor, până la cărți despre istoria acestui sport sau regulamente de joc.

Ți-ai făcut relații și prieteni în acest mediu?

Pot să spun că am o relație de respect reciproc cu mulți dintre jucătorii și jucătoarele sau antrenorii din România. În tenis nu e ca la fotbal, nu ieși să bei și să mănânci cu jucătorii. Însă, dacă am nevoie de ajutor din punct de vedere profesional, fie prin turnee, fie în țară, știu că pot apela cu încredere.

Când spunem tenis, spunem Simona Halep. Dacă i-ai face un portret, cum ar arăta acesta?

În 7 ani petrecuți prin circuit, cu o medie de 10 turnee pe an, am ajuns să petrec mult timp cu Simona Halep. De-a lungul anilor, am dezvoltat o colaborare apropiată, una de respect reciproc.

Pe teren dă absolut tot ce are, indiferent că vorbim despre un simplu antrenament sau un meci oficial. Implicarea ei este 100%, aspect care m-a mirat la început și pe care am început să îl apreciez tot mai mult cu fiecare turneu la care luam parte. În afara terenului, Simona este o persoană deschisă, zâmbitoare și odată ce îi câștigi încrederea, știi că în ea vei găsi un ajutor la nevoie.

Pe Ilie Năstase și pe Ion Țiriac i-ai avut în studio? Cum te-ai simțit dialogând cu acești imenși campioni?

Am avut ocazia să îi intervievez pe amândoi, în mai multe ocazii. Cu domnul Năstase am avut șansa să fiu la Londra, în 2015, la Turneul Campionilor. E ultima competiție a anului, acolo se califică doar primii 8 clasați din ierarhia mondială. Jucătorii sunt împărțiți în două grupe, câte patru sportivi în fiecare.

La ediția 2015, cei de la ATP au denumit grupele Ilie Năstase și Stan Smith. Cu acea ocazie am stat mai mult la povești cu domnul Năstase. În prealabil, am avut ocazia să văd cât e de respectat în străinătate, în comparație cu ce se întâmplă la noi. Toată lumea îi purta o mare admirație pentru reușitele pe terenul de tenis, de la jucători și antrenori, la oficiali ai Federației Internaționale și jurnaliști.

Cu domnul Țiriac am realizat mai multe materiale atât în țară, cât și în străinătate. Îmi aduc aminte cu plăcere de un interviu de aproape jumătate de oră pe care l-am realizat în 2019, chiar de ziua sa, la aniversarea de 80 de ani. Interviul a avut loc la Madrid, unde se desfășura turneul pe care îl patronează. Am vorbit atât despre începuturile sale în tenis, cariera de pe teren, cea de manager al unor jucători, până am ajuns în prezent. E un om de la care poți învăța foarte multe, are o impresionantă experiență de viață.

La ce turnee ai fost și care ți s-a părut a fi cel mai bine organizat?

Am avut norocul să fiu prezent la turnee organizate în toată lumea în calitate de trimis special al Digi Sport. Organizate excelent mi s-au părut cele din Singapore, Madrid și Doha. Cel mai frumos a fost cel de la Miami, e o alegere subiectivă, fiind și orașul meu preferat.

Până în 2018, turneul a fost organizat în Key Biscayne, Florida. Peisajul era unul de vis, adorat de toți cei care participau la eveniment: sportivi, jurnaliști sau spectatori. Treceai strada din complex și ajungeai pe plajă. Nu rare au fost ocaziile în care am văzut jucători care se relaxau pe plajă în timpul turneului.

Cum se văd meciurile din tribuna presei, mai ales când joacă Halep?

Meciurile Simonei sunt trăite intens de noi, românii. În rest, ceilalți jurnaliști sunt mai detașați, după cum e normal, se bucură de spectacolul în sine. Sunt mulți jurnaliști străini care o plac pe Simona, atât pentru jocul ei de pe teren, cât și pentru modul jovial în care se comportă la conferințele de presă.

Ce reprezintă Turneul de la Wimbledon pentru tenisul mondial și care sunt criteriile de participare?

Wimbledon este cel mai prestigios turneu de tenis din lume. Chiar dacă oferă premii egale în bani și puncte cu celelalte competiții de Grand Slam, Wimbledon are de partea lui tradiția și renumele. Fiecare copil ajunge să înțeleagă acest lucru, să viseze la ce e mai mare în acest sport. Iar Everestul tenisului este Wimbledon. Nu vorbim doar despre un turneu de tenis, ci despre un adevărat ritual. Fiecare aspect e foarte bine pus la punct și respectat cu strictețe de toți participanții la acest spectacol.

Cu ce se deosebește Wimbledon 2021 de turneele din anii precedenți?

În 2020, Wimbledon a fost anulat pentru prima dată de la Al Doilea Război Mondial încoace. Vestea a fost una de impact la nivelul sportului mondial, fiind vorba de o competiție atât de importantă. În 2021, întrecerea de pe iarba londoneză va avea loc, însă nu la fel ca în trecut. Cel mult 10.000 de fani vor putea asista zilnic la meciuri, cu respectarea strictă a regulilor de distanțare socială. Totuși, ei se vor putea bucura de experiența de la All England Club, inclusiv de celebrul desert cu frișcă și căpșune.

Crezi că tenisul este suficient de cunoscut și practicat la noi, ținând cont de faptul că e scump antrenamentul și echipamentul?

Tenisul a crescut la noi foarte mult în popularitate după apariția rezultatelor foarte bune ale Simonei Halep. Mai exact de prin 2013-2014. Numărul practicanților a crescut exponențial, părinții au început să își ducă tot mai des copiii la tenis, probabil atrași și de mirajul sumelor mari care pot fi câștigate în acest sport.

Din păcate, doar 100-150 de jucători din toată lumea pot fi pe plus în tenis. Restul aduc bani din buzunar să își susțină călătoriile, antrenorii, echipamentele și tot ce au nevoie. E un sport în care diferențele de ordin financiar între primii clasați și restul jucătorilor sunt extrem de mari. De la vârste fragede și până la intrarea în prima sută mondială e nevoie de un sponsor pentru a reuși, pentru a susține eforturile uriașe ale părinților. Sunt mulți jucători care se pierd, talente neexploatate, pentru că nu s-a găsit cineva să investească la momentul oportun.

Când nu comentezi tenis și nu te informezi, ce faci?

Îmi place mult să gătesc. Merg aproape zilnic la piață și la supermarket, îmi place să cumpăr produsele proaspete și să le pregătesc imediat. În frigider am doar materie primă, nu și mâncare gătită. Gătesc cantitatea necesară pentru fiecare masă în parte, consumată atunci pe loc. Sunt pasionat de alimentația sănătoasă, am citit mai multe cărți și articole pe această temă. Am grijă să nu fac asocieri nocive pentru organism.

Te mai interesează și alte sporturi? Citești? Te plimbi? Grădinărești? Mergi la teatru?

De mic, televizorul din casă era dat mereu pe canale de sport. Îmi plăceau foarte mult fotbalul, handbalul, sporturile de iarnă și atletismul. Eram capabil să stau lipit cu orele de televizor ca să urmăresc meciuri, întreceri, turnee, curse etc. Odată cu trecerea anilor și cu intrarea mea în această lume a presei sportive, interesul a scăzut mult față de alte sporturi.

Consider că nivelul implicării sportului în viața mea este unul mare, astfel că în timpul liber încerc să fac altceva. Foarte rar urmăresc evenimente sportive în timpul liber. Prefer să merg la o plimbare prin parc, să fac mișcare în aer liber, să merg la un film sau la un teatru. Și revin la gătit, care mă pasionează și pentru mine e o formă foarte plăcută de petrecere a timpului.

Mai mult decât un meci de tenis ce te bucură, ce te motivează?

M-am îndreptat spre jurnalism cu ideea clară de a lucra în televiziune. Totuși, nu visam vreodată să am o emisiune. Încerc să îmi depășesc performanțele în mod constant. Atât în viața personală, cât și în cea profesională. Am reușit să îi aduc la microfonul Digi Sport pe cei mai mari jucători din istoria tenisului – Federer, Nadal, Djokovic, Murray – de asemenea alte legende ale acestui sport, precum Martina Navratilova sau Lleyton Hewitt, oameni care au vorbit pentru prima și poate singura oară cu o televiziune din România. Nu mă culc pe o ureche. Încerc să îmi îmbunătățesc în mod constant activitatea.

Am reușit să aduc pe micile ecrane singura emisiune de tenis din România. De mai bine de un an, săptămână de săptămână, abordăm cele mai importante subiecte din tenis. În cadrul emisiunii „Așii Tenisului” i-am avut invitați în studio pe Simona Halep, Horia Tecău, Raluca Olaru, Monica Niculescu, Mihaela Buzărnescu, Irina Begu, Victor Hănescu. Totuși, în emisiune nu-și găsesc loc doar numele importante, ea se adresează și juniorilor, antrenorilor de la grupele de vârstă sau altor personaje importante în descoperirea și dezvoltarea campionilor de mâine.

Am o satisfacție aparte când văd bucuria în ochii invitaților. De nenumărate ori se întâmplă să mai stăm câte o oră de vorbă în fața televiziunii, după încheierea emisiunii, pentru că discutăm despre o pasiune comună.

Se poate vacanță fără tenis? Unde?

Cu siguranță vacanța este fără tenis. Lucrez 11 luni pe an în această lume a tenisului, iar când mă detașez, o fac de tot. De obicei, vacanțele mele sunt în funcție de turnee, dacă sunt câteva săptămâni de pauză în circuit sau dacă nu se dispută vreun turneu extrem de important. În acele perioade nu urmăresc scoruri, nu mă uit la meciuri, nici măcar la activitatea sportivilor pe rețelele de socializare. Am timp să recuperez la revenirea din vacanță.

În „lupta” dintre munte și mare, la mine câștigă mereu marea. Am amintiri frumoase din Singapore, Cancun, Miami, Ibiza, locuri în care m-aș întoarce oricând. Acum rămâne doar să trecem peste pandemie și să ne putem relua viețile așa cum erau odată.

Interviu realizat de Ivana Iancu

Comments

comments

Lasă un răspuns