Esti aici
Femeia.ro > Featured Homepage > Ie de vedetă

Ie de vedetă

În mod tradițional cusută de românce în casă, pe o pânză țesută la război din bumbac, in sau borangic, această bluză a devenit nelipsită din garderoba femeilor, dar și bărbaților de azi.

Iată ce povestesc vedetele de la noi despre cele mai semnificative ii din viața lor – a consemnat Ivana Iancu!

De la stră-străbunica
Lavinia Petrea
prezentatoare Știrile PRO TV

Am ia de la mama, care a primit-o de la bunica ei, străbunica mea, Ioana, pe care eu nu am cunoscut-o. Străbunica o primise în lada de zestre, pregătită de mama ei. Așa se face că ia aceasta are acum mai bine de 100 de ani și s-a păstrat incredibil de bine, asta și pentru că și bunica mea și mama au avut mare grijă de ea.

Este o ie specifică Romanațiului, regiune istorică din Oltenia. Femeile din zona Romanați o purtau în zi de sărbătoare. A fost cusută manual tehnica fiind numită “butuci“, pe pânză, într-o singură culoare – negru, combinat cu broderie ajur discretă și un fel de paiete foarte mici. Este o cămașă fără poale, care în zona Olteniei este cunoscută doar sub denumirea de “IE“.

Vreau să o conserv și eu mai departe cât de bine pot, ca să o las copiilor mei. Cu cât trece timpul peste ea, cu atât îi va fascina și mai mult pe cei care o vor privi peste ani și ani. Așa cum mă fascinează pe mine și mă duce cu gândul la femeile din neamul din care mă trag dar pe care nu le-am cunoscut. Este întoarcerea mea spre rădăcini. O văd pe stră-străbunica șezând pe un scăunel de lemn, în bătătură, la umbra nucului. Coase la cămașă așteptând să treacă văpaia soarelui ca să își continue munca în gospodărie.

Gândurile ei se scurg în fiecare împunsătură de ac pe această pânză, care azi mă îmbracă pe mine. Această ie este vie. Poartă în ea emoțiile stră-străbunicei mele și bucuria zilelor de sărbătoare în care o mândră fată era admirată de flăcăul ei. Să o am eu astăzi, este o binecuvântare! Sunt norocoasă că am o ie autentică, o mică bucățică din istoria pământului unde au crescut bunica și mama mea. Port cu mândrie acest simbol al identității noastre naționale în vremuri în care societatea românească tinde să se îndepărteze de la autenticitate.

Ia este România!
Paul Surugiu- FUEGO
Interpret, compozitor, pictor, realizator al emisiunii ”Drag de România”, în fiecare duminică, de la TVR 2.

Pentru mine, cămașa românească și costumul popular reprezintă un soi de rugăciune a tradițiilor, o emblemă care ne definește. Lucrătura din costumele tradiționale autentice este de o valoare inestimabilă. Colecționez cămăși bărbătești tradiționale și încerc să le păstrez cât mai bine, pentru a putea ulterior să le expun.

Cel mai drag element popular este o vestă din Maramureș, pe care am purtat-o în multe concerte și în emisiunea mea, ba chiar am făcut și-un clip cu ea. Nu văd cum am putea să ne dezvoltăm dacă nu profităm de singurele elemente care ne definesc ca nație. Portul popular este un strigăt al frumuseții, este legendă și o istorie adunată pe o bucată de material.

Nu port foarte des cămașa, dar am încercat să aduc un strop de autentic în ținutele mele din ultimii ani, astfel că am adăugat imprimeuri populare pe redingote sau sacouri, tot din lucrătură manuală. Mi se pare că ar trebui introduse mai multe elemente în rândul ținutelor actuale și cred că asta ar face oamenii să se apropie mai mult și să descopere însemnătatea, ca să nu mai spun că trebuie să o și prețuiască!

Dacă ar fi după mine, aș redefini conceptul acesta de costum popular și aș încerca să atrag oamenii cât mai mult în zona aceasta a autenticității, prin restilizări.

Ia românească este o lume întreagă, cu doruri, culori și sentimente, adunate într-o cămașă! Ia este România!”

Cosând altița pentru fiica ei Măria
Ileana Olteanu
Actriță, TEATRUL NAȚIONAL BUCUREȘTI

În anul 2018, se împlineau 100 de ani de la Marea Unire. Trei femei, din trei regiuni istorice diferite, trei inimi s-au unit pentru a coase Iia Unirii. Din Muntenia, Transilvania și Moldova.

Am dat sfoară în țară …și au răspuns, cu multă dragoste, Costache Angelica și Ama Ielciu. Eu am cusut la altițe, ele au făcut restul.  Și a ieșit o ie de Bucovina, de toată frumusețea! Zeci  de ore de cusut cu acul, zeci de ore de jertfă pentru o ie istorică pe care o va purta fetița mea, Măria.

Mi-am dat seama ce frumoase sunt femeile românce. Ce spirit de jertfă, de sacrificiu, câtă dragoste au pentru oameni și pentru portul tradițional ! Nu am cuvinte să le mulțumesc pentru felul în care au răspuns chemării mele pentru a coase o ie care va avea poveste, care va avea istorie, care va merge de la  mamă la fiică, care atunci când este purtată are ceva magic, are lumină!

Este o ie pe care o port cu drag oriunde. La teatru, de Sânziene, de Dragobete, de ziua mea de naștere sau de ziua numelui.  Este o ie specială, unică,  cu fir auriu și paiete, cu roșu vișiniu, cusută pe pânză de casă,  o pânză dăruită de o altă femeie extraordinară…Mariana Neacșu. Dar din dar, se face Rai. Raiul românesc, al femeilor care iubesc ia românească și o poartă cu mândrie!

Photo credit: Iraida Florea la Teatrul Național București

Cu mândrie!
Corina Caragea
Prezentator știri sportive, PRO TV

Am multe ii, toate sunt primite cadou și au valoare sentimentală. Pe cea mai importantă din ele am primit-o de la bunica mea, iar ea a primit-o la rândul ei de la mama sa.

Este o bluză cu istorie, care a străbătut cel puțin un secol. Am recondiționat-o și am grijă de ea căci este destul de fragilă.

O port cu mândrie de fiecare dată și m-a însoțit în multe călătorii, prin țară și în străinătate – unde atrage cu siguranță toate privirile!

Comments

comments

Lasă un răspuns