Esti aici
Femeia.ro > Featured Homepage > Istoria uimitoare a ochelarilor de soare

Istoria uimitoare a ochelarilor de soare

Suntem cu toții de acord că ochelarii de soare sunt un accesoriu de nelipsit atunci când ieșim din casă în cele mai fierbinți momente. Nu numai ca protecție pentru ochi, ci și ca un element în plus pentru ținuta noastră pentru a fi la modă.

Dar te-ai întrebat vreodată care au fost primii ochelari de soare? Istoria primilor ochelari de soare este mai veche decât crezi, așa că, dacă ești curios să afli cine i-a inventat și cum s-a întâmplat, astăzi îți vom spune despre originea lor.

Cine a inventat ochelarii de soare?

Când vorbim despre primii ochelari de soare, există oameni care cred că au fost creați în cel de-al doilea război mondial pentru a fi folosiți de aviatori – deși chiar militarii i-au popularizat cel mai mult. Dar trebuie să mergi mai departe în timp pentru a cunoaște originea primilor ochelari de soare.

Trebuie să știi că, în ciuda a ceea ce mulți oameni cred, primii ochelari de soare nu au fost creați cu intenția de a proteja ochii de lumina soarelui. Mai precis, știm că primii ochelari de soare au fost descoperiți să dateze din secolul al XII-lea în China. În China s-a născut această tehnică de întunecare a cristalelor de cuarț, dar cu scopul de a fi folosită de judecătorii chinezi – în acest fel își puteau ascunde ochii și expresiile în procese și nu-și dădeau de gol verdictul final.

Cu toate acestea, eschimoșii au folosit unii dintre primii ochelari de soare, deși nu erau chiar ceea ce înțelegem astăzi din ochelarii de seară, deoarece erau din oase și nu aveau lentile. Aceștia erau caracterizați printr-o fantă în centru pentru a împiedica reflexia luminii pe gheață să îi orbească.

Istoria ochelarilor de soare

Dacă vom continua să călătorim de-a lungul istoriei, vom vedea că, în jurul anului 1430, au apărut primii ochelari de vedere întunecați în China. Veneau din Italia și erau încă folosiți pentru judecători. Cu toate acestea, până în 1752 nu au existat evoluții în ceea ce privește ochelarii de soare, moment în care cunoscutul optician englez James Ayscough și-a început încercările cu lentile. Intenția sa a fost să găsească soluții la problemele oculare legate de sensibilitatea creată de soare.

Acești ochelari cu lentile întunecate, care funcționau ca ochelari de soare, au devenit populari și, mai presus de toate, au fost folosiți de persoanele cu sifilis, deoarece un simptom era hipersensibilitatea la lumină. Dacă avansăm în secolul al XX-lea, știm că ochelarii de soare au avut încă un cost oarecum ridicat de achiziție, dar au fost văzuți foarte mult pe vedete.

Primii ochelari de soare: Prima producție

Acum că știi deja istoria și originea primilor ochelari de soare, să vorbim despre primii ochelari de soare care au avut o producție la nivel de business. Astfel, trebuie să știi că compania Foster Grant a fost cea care a realizat-o, aceasta fiind o companie americană a fondată de Sam Foster. Vorbim despre anul 1929, când au intrat pe piață primii ochelari de soare care se adresau oamenilor care mergeau pe plaje.

Această companie a fost renumită mai târziu în anii șaizeci pentru că a transformat conceptul de ochelari de soare, făcându-i nu doar o modalitate de a-ți proteja ochii, ci și un accesoriu la modă. Mai presus de toate, ochelarii de soare au fost promovați de oameni celebri, promovând conceptul de ochelari de soare ca element de modă.

În 1933, aviatorii au început să poarte primii ochelari de soare pentru a evita strălucirea luminii solare atunci când fac manevre în aer. Din acest motiv, armata Statelor Unite a comandat companiei Bausch & Lomb – un specialist în optică – să fabrice pentru ochelari lentile întunecate care protejează ochii piloților, ceea ce noi știm astazi sub numele de ochelari de soare.

În 1937 au fost creați și vânduți primii ochelari Ray-Ban, numele lor însemnând „barieră împotriva razelor”. Aici, în timpul celui de-al doilea război mondial, s-au născut faimosii ochelari de soare Ray-Ban Aviator. După război acești ochelari de soare au devenit foarte populari în rândul publicului masculin datorită imaginii create de aviatorii armatei.

Dacă urmărim evoluția, vom vedea că în anii șaizeci, odată cu mișcarea hippie, ochelarii de soare au continuat să fie un accesoriu la modă, existând acces la o mare varietate de modele, culori și modele.

După cum poți vedea, este oarecum complex să răspunzi la întrebarea „cine a inventat primii ochelari de soare”. De-a lungul istoriei și evoluției ochelarilor de soare sunt observate diferite invenții sau creații cu scopuri similare sau diferite.

Dar un lucru este clar și acela este că, în ziua de astăzi, ochelarii de soare au devenit un complement pe care îl folosesc milioane de oameni. Ochelarii de soare sunt încă unul dintre principalele accesorii de modă și prima barieră în calea problemelor legate de sănătatea vizuală datorată radiației crescute la care sunt expuși ochii noștri.

Comments

comments

Lasă un răspuns