Esti aici
Femeia.ro > Familie > Locul unde se întâmplă minuni

Locul unde se întâmplă minuni

50 de copii cu dizabilități au acces la terapie – kinetoterapie și terapii complementare, logopedie, terapie ABA și consiliere psihologică – în mod gratuit. Timp de șase luni, micuții au făcut progrese, unii dintre ei chiar incredibile.

Proiectul “Starea de bine, obiectivul meu – terapii pentru copiii cu dizabilități”, derulat de Fundația pentru copii Șansa la Viitor și finantat prin programul “În Stare de Bine”, susținut de Kaufland Romania și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile este un proiect social, ce întinde o mână de ajutor micuților care suferă de paralizii cerebrale, autism, ADHD, sindrom Down, Sindrom Williams, întârzieri cognitive sau dificultăți de vorbire, dar și familiilor acestora. Ei au nevoie de terapie continuă pentru a recupera deficiențele și întârzierile, chiar dacă uneori nu total, iar aceste terapii sunt extrem de costisitoare, motiv pentru care mulți părinți renunță la un moment dat la ele (pentru că nu și le mai permit) și copilul pierde în mare parte și achizițiile făcute.

O a doua familie

Echipa fundației este alcatuită din oameni dedicați, dintre care 5 kinetoterapeuți, un logoped, un terapeut ABA, cât și doi voluntari. Fiecare își face munca cu pasiune, adăugând terapiei și un strop de magie. Zâmbetul terapeutului și căldura cu care ghidează fiecare pacient fac minuni. La toate acestea se mai adaugă un ingredient special: iubirea! Iar micuții sunt cel mai bun barometru al emoțiilor! Ei simt iubirea și nu de puține ori o oferă la rândul lor cu generozitate! „Ți se umple inima de bucurie când auzi un copil că-ți spune «Doamna, te iubesc! sau aleargă să îmbrățișeze terapeuții!»”, declară Giorgiana Moisa, coordonatorul proiectului.

În stare de bine

Cum nimic nu e întâmplător, nici numele proiectului nu a fost ales la întâmplare. Starea de bine este parte din terapie. Copiii vin cu plăcere la terapii și uneori cu greu se lasă înduplecați să plece! E un loc cald, plin de jucării, voie bună și energie pozitivă. Studiile au arătat că un om optimist, fericit se vindecă mai repede decât cel care este trist, neîncrezător și depresiv. Din acest motiv starea de bine este esențială.

Pași mici, dar cu greutate

În program sunt înscriși copii cu diverse dizabilități. Unii sunt înalt funcționali, dar și ei mai au de corectat anumite aspecte și de recuperat unele întârzieri, alții însă sunt parțial verbali sau se exprimă doar prin sunete onomatopeice. Fiecare are ritmul său de dezvoltare și recuperare, dar orice mic progres e motiv de mare bucurie, atât pentru terapeut, dar mai ales pentru părinți. Mulți dintre ei le consideră miracole.

Terapia cu animale

Din două în două săptămâni, copiii au parte de o oră de terapie cu animale. Două cățelușe simpatice stau la mângâiat, sunt plimbate, hrănite de copii, ba chiar se joacă împreună cu ei. Această terapie este complementară și oferă susținere emoțională micuților, îmbunătățește funcționarea socială și cognitivă, reduce agresivitatea și stresul cauzat de boală.

Grupul de suport pentru părinți

În timp ce copiii sunt la terapia cu animale, psihoterapeuții susțin grupuri de suport pentru părinți. În cadrul acestora sunt abordate teme de interes pentru părinți, se fac exerciții de dezvoltare personală și li se oferă sfaturi pentru provocările care apar în relație cu copilul sau cu societatea. Acceptarea realității și așteptările realiste sunt alte lucruri pe care părinții trebuie să le conștientizeze și integreze. La fel ca toate celelalte terapii, și aceste grupuri de suport sunt oferite gratuit de fundație!

Povestea Florentinei

Dacă pentru un copil tipic pare ceva normal, pentru unii copii cu dizabilități articularea cuvintelor este un efort comparabil cu escaladarea Everestului! Mulți dintre copiii parțial verbali și-au îmbogățit vocabularul cu 20-50 de cuvinte. O performanță extraordinară pentru ei, iar pentru terapeut orice cuvânt rostit corect, orice cerere conștientă, orice susținere a privirii sunt performanțe notabile! Însă de departe, cel mai impresionant caz este cel al Florentinei. Are 5 ani și jumătate, iar la 3 luni a fost diagnosticată cu scleroză tuberoasă și epilepsie cu crize polimorfe. Scleroza tuberoasă este boala de care suferea fizicianul Stephen Hawking, o boală puternic invalidantă! Dar Florentina pare să fie o luptătoare și să facă progrese. „După ce luni de zile părea că nimic nu o scoate din lumea ei, Florentina a început să zâmbească, să coopereze, să devină mai prezentă și atentă și să răspundă la «dă-mi», e mai stabilă pe piciorușe, are mai mult echilibru și a spus pentru prima dată un cuvânt: «tata», apoi «ta-ta-e», «da», dar să și râdă cu poftă în jocul cu păpușile. Dacă mă întrebați, nu știu să spun ce a funcționat în cazul ei, dar cred că e un cumul de factori, că eforturile noastre, atât pe parte fizică, cât și psihică, au dat roade.”, declară Andra Rusu, terapeut ABA. Și mama sa este extrem de bucuroasă de progresele fetiței. „V-ați gândit vreodată ce este în sufletul unei mame când aude primul cuvânt al copilului? Eu am așteptat 5 ani și jumătate această minune și ea s-a produs! Florentina a început să fac câțiva pași cu susținere, ba chiar își împinge singură scaunul cu rotile. Am speranța că într-o zi vom putea renunța la acest scaun și micuța noastră să meargă singură! Mulțumesc in primul rand lui Dumnzeu, finantatorului care a facut posbil acest proiect, dar mai ales echipei de terapeuți a Fundatiei pentru copii Sansa la Viitor!”

Proiectul este derulat de Fundația pentru Copii Șansa la Viitor și finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

www.instaredebine.ro
#InStareDeBine
#implicareafacediferenta
#kaufland
#fdsc.

Comments

comments

One thought on “Locul unde se întâmplă minuni

Lasă un răspuns