Esti aici
Femeia.ro > Featured Homepage > Màrgenes: de 20 de ani la 50, moda se adaptează

Màrgenes: de 20 de ani la 50, moda se adaptează

Proiectul Màrgenes pune în evidență capriciile și complexitatea modei, ea e ca o femeie, îi place să se schimbe în timp. Uneori se întoarce, dar aducând noi forme, noi detalii, noi nuanțe.

Tendințele trec și vin. Ce se purta acum 20 de ani revine în lumina reflectoarelor, în variante reinventate, dar având la bază același stil. Însă nu despre versatilitatea modei este vorba, ci despre moda adaptată oricărei vârste. În foarte multe cazuri, aceeași piesă vestimentară poate fi purtată atât la 20 de ani, cât și la 50. Totul ține de atitudine, de perspectivă. Și despre acest lucru ne vorbește proiectul „Màrgenes“, inițiat de Adriana Godeanu Metz și colaboratoarea ei mult mai tânără, Ionela, o tânără care, la 20 de ani, este deja cofondatoarea unei firme, colaboratoare (și comanager) a unei reviste care promovează moda în Valencia, actriță într-un serial spaniol televizat, model și chiar jurat într-o competiție pe catwalk.

Cine este „Màrgenes“?

Màrgenes vine din spaniolă și înseamnă margini, extremități, distanțe. Este un cuvânt încărcat de simboluri ce descriu foarte bine conceptul acestui proiect care-și propune să transmită oricui, dar în special femeilor, că vârsta este doar un număr în buletin, însă ceea ce contează este acceptarea trecerii timpului fără să te simți bătrân. „Timpul nu este neapărat un drum cu sens unic. El este doar o cale spre împlinire, care poate fi chiar gândit ca o buclă perfectă și completă în care coexistă spațiul, experiența, sentimentele și lumina“, cum frumos spune Adriana Godeanu Metz. Dacă îți place proiectul poți să afli mai multe, dar și să-ți exprimi opiniile pe bergamota-org.com.

Cum percepem vârsta

Când suntem copii, despre o persoană de 18 de ani credem că este deja matură. Desigur, există o mare diferență atât fizică, dar mai ales de cunoaștere și percepția care impune această realitate. Dar atunci când ajungem la majorat ni se va schimba din nou percepția și o persoană de 40-50 de ani ni se va părea deja bătrână. Însă, odată cu trecerea timpului, pe măsură ce împlinim 30-40 ani, ne dăm seama că suntem tot tineri. Ba chiar și la 50 de ani.

Totul este să ne păstrăm sufletul tânăr și mintea deschisă. Mai mult, în această eră a tehnologiei și a tratamentelor estetice, fie ele invazive sau nu, ne este mult mai ușor să ne păstrăm și aspectul tânăr. Schimbarea este adesea prea puțin la nivel fizic, ci mai mult metală și emoțională. Prin urmare, devine firească întrebarea: de ce n-am putea purta la 50 de ani hainele pe care o tânără de 20 de ani le poartă?

Fii în acord cu ce simți!

Chiar dacă, prin ochii unei persoane de 20 de ani, ești bătrân la 50, cei care au atins această vârstă nu se simt deloc așa, ba chiar ei nu văd mari diferențe între generații. Poate doar experiența și acceptarea realității face diferența. „La cei 53 de ani, am îmbrățișat cu serenitate o certitudine: toată lumea, fără excepție, va deveni bătrână într-o zi. Și, m-am întrebat, de ce să nu facem toți un efort și să ne străduim să devenim bătrâni într-un mod excepțional și frumos?! De ce să ne gândim că a deveni bătrân e ceva îngrozitor? Nu credeți că acest lucru reprezintă de fapt o gândire negativă, care ne poate face mai mult rău?“, subliniază Adriana.

O întâlnire cu scop

Adriana are 53 de ani și o vastă experiență de viață. A terminat Facultatea de Fizică din București și apoi a lucrat în domeniul cercetării aplicate, în țară, dar și în Spania, Luxemburg, Belgia, Statele Unite, și a călătorit în interes de serviciu pe aproape toate continentele. Încet-încet, concepțiile ei au împrumutat o dimensiune europeană, chiar internațională. Odată cu trecerea timpului, satisfacția profesională nu mai era de ajuns. Și-a dat seama că, sub impactul timplui, imaginea de sine și încrederea în ei au de suferit. „De aceea, mi-am dorit să ofer, mai ales femeilor, o unealtă de proiecție a lor în spațiu-timp, ca fiecare dintre ele, inspirându-se din propriile situații și experiențe trăite în decursul vieții lor, să își reconstruiască încrederea în sine, să înflorească și să întinerească.“

Și, cum intenția se materializează, în vara anului trecut Adriana a întâlnit o domnișoară de 20 de ani, cu care a vorbit banalități. Însă, treptat, au descoperit că sunt două femei cu origini diferite, familii diferite, trăind în țări diferite, dar având o rădăcină comună, România. O diferență de aproape 33 de ani, dar același punct de vedere despre timp, modă și condiția femeii în societate. Așa a apărut ideea acestui proiect prin care își doresc să spună că diferența de vârstă și vârsta în sine sunt un fapt secundar. Femeile de orice vârstă ar trebui să poată să trăiască cu energie și încredere în sine.

Atitudinea definește vârsta

Adriana și Ionela au încercat să structureze mesajul printr-o nouă abordare, sugerând trecerea timpului dintr-o perspectivă artistică. Au creat povestea a două femei, cu o diferență de 30 de ani, îmbrăcate în același stil, promovând astfel încrederea în sine a femeilor indiferent de vârstă. „Ne-am jucat cu lumina, culorile, materialele, peisajul. Am putut arăta prin fotografii că, tânără fiind, poți arăta totuși mai matură și, invers, mai în vârstă fiind, poți avea chiar un anumit aer tineresc.“

Cele două modele sunt îmbrăcate în același stil sau aproape identic, producând o imagine magică, combinând în mod armonios diferențe și asemănări. „De asemenea, am vrut să arătăm că moda este o modalitate de a călători înapoi în timp. În funcție de veșmintele și accesoriile pe care le alegi, fiind în 2021 de exemplu, prin purtarea unor accesorii vintage, poți călători în anii ’80.“

„Proiectul este un manifest care vrea să lanseze mesajul că designul și moda nu știu despre vârstă, ci despre atitudine. Atitudinea noastră ne definește vârsta. Prin urmare, dacă ne urmăm calea, scurgerea timpului nu ne va irosi, nu ne va lua meritele și nici prestigiul acumulat în viață. Moda și stilul sunt o declarație de intenții. De atitudine. Prin acest proiect, vrem să accentuăm ideea că schimbarea nu este ceva negativ, ci e ceva natural, un curs firesc al lucrurilor, care este adesea un proces constructiv“, ne spune Adriana Godeanu Metz.

Și pentru a simți și pătrunde în atmosfera conceptului  Màrgenes, te invităm să descoperi magia modei fără vârstă prin povestea pe care o spune Adriana Godeanul Metz prin acest film.

Text: Luminița Tăbăran

Foto: arhivă Màrgenes (Jordi Terry)

Comments

comments

Lasă un răspuns