Esti aici
Femeia.ro > Featured Homepage > Ramona Păun ne ține la curent cu tot ce se întâmplă la UEFA EURO 2020

Ramona Păun ne ține la curent cu tot ce se întâmplă la UEFA EURO 2020

11 orașe găzduiesc, între 11 iunie și 11 iulie, EURO 2020, printre care și capitala României! Anul acesta, Campionatul European de Fotbal 2020 se vede la Pro TV! Așa că am vorbit cu Ramona Păun, prezentator de știri sportive la Pro TV, pentru a afla câte ceva despre ce gândește o femeie, profesionist în domeniu, despre acest mare eveniment sportiv.

Campionatul European 2020 vine cu lucruri inedite, față de edițiile precedente?

EURO 2020 e special din multe puncte de vedere. Noutatea care ne face și pe noi, românii, mândri este faptul că EURO se joacă pentru prima oară în istorie și în România! Pandemia a decalat cu un an începerea competiției, iar suporterii nu mai pot umple stadioanele, care acum funcționează la capacitate redusă.

Inedit e și faptul că EURO se joacă pentru prima dată pe 11 stadioane din 11 țări diferite. Faptul că suporterii n-au mai putut să meargă pe stadion din cauza pandemiei și să-și susțină echipele preferate face ca bucuria revenirii în tribune să fie uriașă.

Ce părere ai despre faptul că avem la acest turneu final și o voce feminină din postura de comentator al meciurilor?

Mă bucur foarte mult pentru colega noastră, Ioana Cosma, că va fi în această postură specială la EURO. Este o profesionistă și își merită pe deplin acest rol. Sunt tare nerăbdătoare s-o aud comentând!

În afara transmisiunilor directe, ce alte evenimente vor putea fi urmărite la TV?

Nu suntem conectați doar la ce se întâmplă pe teren, ci și în afara gazonului la acest turneu final. Suntem atenți și la ce fac suporterii străini care ajung în România, cum face Bucureștiul față din punct de vedere organizatoric, ce se întâmplă în celelalte țări-gazdă la acest EURO. Nicio informație esențială nu va fi omisă la știrile din sport și în analizele de dinainte și după meciuri. Oameni importanți din sportul românesc vor fi alături de colegul Vadim Vîjeu în edițiile speciale de la Pro TV.

Ce părere ai despre faptul că EURO a ajuns și-n România?

E o reușită extraordinară pentru România și trebuie să fim mândri de asta. E un moment istoric pe care trebuie să-l exploatăm la maximum și să lăsăm o impresie atât de bună, încât EURO să revină în România și-n viitor. Evident că e dureros că România nu este la EURO, dar sperăm să fie ultimul turneu final la care naționala noastră e absentă.

Cum arată pentru tine această perioadă EURO? Cum ți s-a încărcat programul?

E o perioadă intensă în redacția de sport, cu toții muncim mai mult decât o făceam înainte de acest turneu final. Dar e mult entuziasm în jurul acestui eveniment, iar asta ne face să uităm de eforturile depuse. O să vină perioada concediilor de vară și o să avem timp să ne refacem, dar acum mintea ne stă doar la acest EURO.

Ce te-a uimit sau te-a cam speriat, până acum, la meciuri?

Festivitatea de deschidere de la Roma a fost una grandioasă, pe măsura unui turneu atât de așteptat de toată Europa! Asta a fost partea frumoasă însă, din nefericire, am asistat și la momente dramatice pe teren, cum e cel când cel mai bun jucător al ­Danemarcei, Christian Eriksen, a fost aproape de o tragedie. Miracolul s-a produs și Eriksen și-a revenit după efortul medicilor.

Din păcate, echipa României a ratat calificarea la acest turneu final. De ce ar trebui să urmărim EURO mai departe?

Pentru spectacolul fantastic pe care doar un EURO ți-l poate oferi! Așteptarea unui astfel de turneu e lungă și bucuria e unică atunci când poți să urmărești cele mai puternice naționale duelându-se pentru un trofeu atât de important. Chiar dacă naționala României nu s-a calificat, suntem totuși parte din acest spectacol ca gazde și asta e o realizare istorică.

Merită să mergem pe stadion?

Energia de pe stadion e unică și provoacă dependență. Pentru mine, reprezintă una dintre cele mai intense experiențe și n-aș refuza niciodată să fiu în tribune la un meci important.

Dacă te gândești la alte turnee finale, ce lucruri amuzante, ce ratări epice, ce goluri fenomenale îți vin în minte?

Cea mai frumoasă experiență legată de fotbal pe care am trăit-o a fost la Campionatul Mondial din 2018, când în finală au jucat Franța și Croația. Finala a fost chiar de ziua mea, pe 15 iulie, iar eu eram în Croația în acea zi. Am urmărit marele meci în portul din Split, alături de mii de croați de toate vârstele, de la bebeluși, până la bunicuțe. Cu toții erau îmbrăcați în tricoul naționalei și, ca să nu fac notă discordantă, am purtat și eu unul. Deși Croația a pierdut, n-am mai văzut niciodată atâta bucurie după o înfrângere, cu artificii, cântece, dans.

Trei zile au sărbătorit croații performanța de a fi vicecampioni mondiali, iar asta a fost cea mai frumoasă declarație de dragoste făcută fotbalului pe care am văzut-o până acum.

Ce zici, ai risca să dai un pronostic? Cine crezi că va câștiga acest turneu?

Când îl ai pe Mbappe în echipă, cel mai scump jucător din lume în acest moment, e greu să-ți stea cineva în cale, așa că la acest EURO mizez pe campioana mondială, Franța. Dar există deseori surprize în fotbal, așa că pronosticul meu s-ar putea să fie departe de verdictul acestui EURO.

Text: Ivana Iancu
Foto: PR

Comments

comments

Lasă un răspuns