Esti aici
Femeia.ro > Featured Homepage > Roșu, alb și rose: tot ce trebuie să știi despre tipurile de vin

Roșu, alb și rose: tot ce trebuie să știi despre tipurile de vin

Roșu, alb, rose… le iubim pe toate! Dar care sunt diferențele reale dintre aceste trei stiluri de vin? Și cum rămâne cu vinul portocaliu? Este de fapt destul de fascinant, așa că citește mai departe pentru a afla detaliile!

Știai că aproape toți strugurii produc un suc alb? Coaja, semințele și metoda de fermentare sunt cele care dau de fapt culoarea vinului. Dar, desigur, un vin este mult mai mult decât culoarea lui și iată cum diferă fiecare.

Vin alb

După cum am menționat mai sus, un vin alb nu trebuie neapărat să provină din struguri albi și verzi, deși în general o fac. Esența unui vin alb provine din fermentarea doar a sucului, cojile și semințele fiind îndepărtate la scurt timp după presare.

Deși nu există un profil standard pentru un vin alb, ne putem aștepta adesea la vinuri cu aciditate puternică și prospețime generală. Ele tind să fie fructate și florale, mai puțin complexe și structurate decât omologii lor roșii.

Majoritatea vinurilor albe sunt fermentate în rezervoare de oțel inoxidabil și sunt învechite puțin sau deloc. În general, vinurile albe sunt menite să se bea la scurt timp după ce le cumperi, cel mai bine la un an sau doi după recoltare.

Deși, desigur, există și excepții. Soiurile precum Chardonnay pot beneficia cu adevărat de pe urma stejarului și învechirii. Și vinificatorilor le place să experimenteze, așa că orice este posibil.

Care sunt unele dintre cele mai populare vinuri albe din lume? Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling, Pinot Grigio, doar ca să numim câteva. Vinurile albe, în general, se potrivesc bine cu mâncăruri mai proaspete, fructele de mare fiind aparent întotdeauna o opțiune bună.

Vin roșu

Deși un vin alb poate fi făcut din struguri roșii sau negri, un vin roșu nu poate fi făcut din struguri albi sau verzi. Vinurile roșii se bazează pe coaja și semințele strugurilor pentru colorare și structură.

Din nou, nu există standarde, doar practici comune. Vinurile roșii fermentează cu cojile și semințele lor timp câteva de zile până la câteva săptămâni, în general în butoaie sau rezervoare din oțel inoxidabil. Acest contact extrage culoarea și taninul înainte de învechire și oferă o complexitate suplimentară și o diferențiere față de vinurile albe.

În funcție de cât de groasă este coaja strugurilor, vei afla unde ajunge roșul pe o scară de la ușoară la robustă. Strugurii cu coajă subțire, precum Pinot Noir și Garnache, vor produce vinuri mai ușoare, cu o intensitate mai mică a culorii, în timp ce cojile groase produc vinuri profunde și îndrăznețe, cum ar fi cazul Cabernet Sauvignon și Syrah, de exemplu.

Dacă un vinificator caută roșii mai proaspete, pline de fructe, în general, vinul va îmbătrâni în rezervoare de oțel inoxidabil; butoaiele pot, de asemenea, să păstreze fructele drept vedetă, adăugând în același timp o notă de gusturi și arome secundare. Durata de îmbătrânire va depinde de mulți factori, inclusiv de calitate, varietate și chiar de necesitățile comerciale.

Unele dintre cele mai populare vinuri roșii din lume? Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir și amestecuri de nenumărate posibilități. În general, pot face față mâncărurilor mai consistente cu carne, condimente și sosuri.

Vin rose

Și apoi mai este rosé. La fel ca și vinurile roșii, vinurile rose pot fi făcute numai din struguri roșii sau negri. Totuși, diferența este timpul în care sucul rămâne în contact cu pielea și semințele. Unele vinuri rose rămân în contact doar câteva ore înainte de a îndepărta cojile și semințele. Cu cât contactul este mai lung, cu atât culoarea este mai profundă. Aceste vinuri văd rar stejarul.

La fel ca și vinurile albe, vinurile rose sunt mai proaspete, mai fructate și au aciditate. Au reputația de a fi o băutură de vară, dar ne plac în orice perioadă a anului, poate ca aperitiv sau servite cu ceva ușor și proaspăt din punct de vedere alimentar.

Vin portocaliu

În sfârșit, avem vinurile portocalii, care au devenit destul de trendy în ultimii ani. Deși această practică de vinificație este departe de a fi nouă, se confruntă cu o oarecare renaștere.

Vinurile portocalii sunt făcute din struguri albi sau verzi, dar fermentate cu semințe și cojile ca un vin roșu. Acest contact extins oferă o nuanță portocalie și taninuri.

Aceste vinuri variază destul de mult, dar sunt întotdeauna distractiv de încercat.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns