Esti aici
Femeia.ro > Familie > Trifoi Fest: festivalul care va schimba organizarea de evenimente în România

Trifoi Fest: festivalul care va schimba organizarea de evenimente în România

Cum prevenim generarea de deșeuri, de ce este util să facem compost, cum putem pune presiune pe decidenți și cum trăim mai bine cu mai puțin. Iată doar câteva dintre subiectele care vor fi abordate în cadrul Trifoi Fest.

Pe lângă dezbateri și ateliere din sfera economiei circulare, vizitatorii vor avea acces și la un târg cu produse alimentare și non-alimentare vegane, ecologice, durabile sau biodegradabile, obținute fără risipă. Reunim toate aceste elemente sub umbrela primei ediții a unui festival circular, local, organic, vegan, ecologic și rezilient: Trifoi Fest.

Prima ediție a festivalului Trifoi Fest va avea loc în data de 25 septembrie 2021, între orele 10 și 21, în Parcul Romniceanu (Str. Dr. Grigore Romniceanu). Prin acest eveniment, vrem să oferim inspirație și instrumente concrete pentru a ne reduce impactul vieții de zi cu zi, acoperind tot spectrul nevoilor de bază: hrană, îngrijire, energie, transport, locuire. Sperăm să înrădăcinăm astfel obiceiuri mai bune față de mediu, oameni și alte animale non-umane.

Vizitatorii vor avea acces la produse alimentare, produse de îngrijire și de curățenie, haine și accesorii, obiecte de mobilier, cărți și alte alternative ecologice, durabile sau biodegradabile, obținute fără risipă sau din deșeuri, toate vegane.

Cei prezenți vor putea pune întrebări unor reprezentanți ai autorităților publice și ai societății civile, dar și experților în managementul deșeurilor, cercetătorilor și antreprenorilor preocupați să-și reducă risipa.

De asemeni, vor putea interacționa cu reprezentanții unor ONG-uri sau inițiative care promovează un stil de viață mai sustenabil sau care pun presiune pe factorii de decizie pentru a preveni risipa și a gestiona mai bine deșeurile.

Cum se pot pregăti vizitatorii

Participanții la Trifoi Fest sunt încurajați să vină cu bicicleta sau cu transportul în comun, pentru a-și reduce amprenta de carbon și a scăpa de căutarea unui loc de parcare.

De asemenea, organizatorii le recomandă să ia cu ei o farfurie, tacâmuri și un pahar. În schimb, vor avea la dispoziție apă filtrată pentru băut și o zonă de spălat recipiente. Cei care uită pot cumpăra pahare de sticlă upcycled, farfurii complet biodegradabile și tacâmuri din lemn.

Vizitatorii trebuie să știe că în perimetrul festivalului nu vor fi amplasate coșuri de gunoi suplimentare față de cele existente pe domeniul public, nici măcar pentru deșeuri reciclabile. Recicleta va colecta deșeuri reciclabile la standul propriu, dar participanții sunt încurajați să prevină generarea lor, căci reciclarea este un proces energofac și că și colectarea implică niște costuri.

Cei care generează deșeuri reziduale sunt rugați să le ia cu ei acasă, asumându-și astfel responsabilitatea pentru poluarea aferentă. Singurele recipiente puse la dispoziție vor fi cele pentru deșeurile biodegradabile, care vor fi compostate ulterior.

De ce Trifoi Fest?

O persoană care participă la un festival are un impact însemnat asupra mediului. Organizatorii au făcut o estimare a acestui impact pentru o zi, fără pretenții că este o analiză temeinică sau exhaustivă (surse de documentare și calcule aici: https://bit.ly/festimpact)

Trifoi Fest este organizat de grupul de inițiativă civică Încotroverzi, despre care puteți afla mai multe detalii aici: https://incotroceni.ro/proiecte/incotroverzi/.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Primăria Sector 5 prin Centrul Cultural și de Tineret ,,Ștefan Iordache”. Festivalul face parte dintr-un proiect susținut prin programul Inclusiv în cartier, inițiat de Fundația Comunitară București și finanțat de Banca Transilvania.

Program

Dezbateri, discuții, prezentări:

11:00-12:00 | Cum prevenim generarea de deșeuri

13:00-14:00 | Cum valorificăm resturile biodegradabile – compost

15:00-16:00 | Cum punem presiune asupra factorilor de decizie

17:00-18:00 | Cum descreștem – mai mult, cu mai puțin 19:00-20:00 | Cum intră în colaps o civilizație complexă

Ateliere pentru copii și adulți:

10.00-20.00 | Upcycling textile, cu Cristina Cristina

10.00-20.00 | Joc interactiv Colaj Climatic, cu Micile Bucurii

11:30-13:00 | Să împrietenim copiii cu natura, cu Cântec de păpădie și Ana în pijama

11:00-11.40 | Învățăm să facem brioșe raw vegane, cu Lorelicious

12.00-13.00 | Atelier de cosmetică naturală, cu Pansea

13.00-14.00 | Băutură din ciocolată, cu Ștefan Niță

14.00-16.00 | Confecționare accesorii, cu Atelierele de Meșteșug

14.00-16.00 | Provocări pe două roți, cu Drop

15.00-16.00 | Eco-obiceiuri, cu Ecologos

17.30-19.00 | Workshop despre băuturile fermentate, super-alimente și cremele tartinabile, cu Samsara

Expozanți:

mâncare și băutură: TRAI-v-ING, Sara Green, Prăjitura din natură, Lorelicious, Tonic-Blend Kombucha, Bio&Co, Ștefan Niță, Samsara, Friddi

haine și accesorii: REDU, Atelier Merci, remesh, Twigs and bark, Atelierul de Pânză, LAILUI

produse pentru casă, cosmetice și de îngrijire: Magazin Zero Waste, Panseea

decorațiuni și mobilier: Wood be nice, Stycle, Tubatect, Mara cu Noroc, I wood be

soluții de filtrare a apei: Filtre-Doulton

soluții de curierat eco-friendly: Drop

construcții și amenajare: EFdeN

managementul deșeurilor: Recicleta, Educlick, O mână de ajutor, Grădina Molcom

cărți și instrumente educative: Seneca, Ecologos, Micile Bucurii, Cântec de păpădie, Cristina Cristina, Atelierele de Meșteșug

activism: Declic, Greenpeace, Mai bine

 

Comments

comments

Lasă un răspuns