Esti aici
Femeia.ro > Femme de paris > Poilane – cea mai renumita paine franceza

Poilane – cea mai renumita paine franceza

Francezii mananca paine la toate mesele, ca si romanii. Numai ca, spre deosebire de noi, ei pot alege intre aproximativ 80 de varietati, iar brutariile lor nu vand doar franzele si covrigi, ci si croissante, briose, chifle cu stafide, tarte cu mere si ciocolata.

Lumea stie ca painea e cea mai buna la cateva ore dupa ce a fost scoasa din cuptor, asa ca putini cumpara paine cat sa-i tina doua-trei zile. Dimpotriva, multe persoane cer doar o „demi baguette” sau „demi pain”, cat sa le ajunga pentru un sandvici de dimineata sau o supa la pranz.

Painea se coace de cateva ori in timpul zilei, asa ca, pentru cina, lumea o cumpara de-abia cand se intoarce de la serviciu. Barbatul cu geanta in mana si bagheta (neaparat cu un colt rupt) la subsoara este imaginea pe care o intalnesti cel mai adesea intre 6 si 7 seara, in zonele putin frecventate de turisti.

Multe brutarii pariziene au oferte saptamanale sau sortimente in functie de sezon (iarna ai paine cu smochine sau castane, in timp ce vara te poti bucura de paine cu busuioc sau cu rosii uscate la soare), cateva dintre ele sunt faimoase (Kayser, Le Boulanger de Monge), dar una singura e atat de reputata incat e mentionata pe meniurile din cafenele si restaurante (tartinele pot fi cu jambon sau cu branza si somon, insa cel mai important e ca sunt facute cu „pain Poilâne”).

Brutaria Poilâne are doar doua locatii la Paris (pe Rue du Cherche-Midi si pe Bld de Grenelle) si una la Londra, insa produsele pot fi achizitionate si online (www.poilane.fr). Si nu putini sunt cei care isi primesc painea prin FedEx, tocmai din Franta…

Ce are deosebit aceasta paine rotunda si grea (aproape 2 kg), a carei coaja groasa este inscriptionata cu litera P? In primul rand, tehnica traditionala de producere: dospirea se face lent, peste noapte; nu se foloseste drojdie, ci doar plamadeala – o bucata de aluat care a ramas de la painea dinainte; fasonarea este manuala, iar painea este coapta in cuptor cu lemne.

In al doilea rand, o istorie de peste 70 de ani, creata de o singura familie si punctata de aparitii mass-media (Lionel Poilâne era considerat cel mai bun brutar din lume) si de intalniri artistice – Salvador Dali si-a comandat la Poilâne un dormitor intreg facut din paine; Frank Sinatra cerea sa i se aduca paine Poilâne indiferent in ce colt de lume sa afla; iar Gerard Depardieu si Isabelle Adjani pot fi vazuti adesea stand la coada in fata brutariei.


Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus