Esti aici
Femeia.ro > Frumusețe > 15 motive pentru care îți cade părul

15 motive pentru care îți cade părul

Numeroase femei se plâng de această problemă. Unele pierd mai multe fire de păr, altele mai puține. Sunt perioade când părul cade îngrijorător și zile în care pică doar câteva fire.

Există nenumărate cauze ce duc la pierderea părului; uneori, ele se combină și efectele devin dezastruoase. Pe multe din ele nici nu le bănuiești, așa că nu strică să le știi, fiindcă pe unele le poți preveni − sau măcar poți da o mână de ajutor părului când e în suferință, fără să tot amâni tratamentul în speranța că este doar o situație trecătoare.

Cât e normal să pice

E normal ca părul să cadă. Firul are trei faze: una de creștere, alta de repaus și una de cădere. Dacă acum vreo 50 de ani dermatologii spuneau că 50-60 de fire de păr pierdute zilnic reprezintă ceva normal, în prezent normalitatea atinge 100 de fire pe zi. Dar cine stă să numere firele rămase în perie, pe pernă și, mai ales, pe covor?! Găsești peste tot fire din podoaba ta capilară și simți o strângere de inimă. Un lucru este cert: nu vei face chelie! Dar părul rar nu este pentru nimeni o bucurie. Revizuiește-ți obiceiurile și vezi cum poți diminua problema prin corectarea unumitor gesturi sau mergi la medic pentru a afla despre ce-i vorba și ajută-ți părul cu suplimente, șampoane și tramente care să fortifice firele rămase!

  • Când ai părul scurt, observi mai greu căderea părului!
  • Părul cade mai mult în lunile octombrie-noiembrie, când imunitatea organismului este la un nivel scăzut.
  • Părul vopsit este mai uscat, devine mai sensibil și se rupe mai ușor, însă vopsirea nu este o cauză a căderii părului. Un păr vopsit și bine îngrijit poate fi la fel de sănătos ca unul natural.
  • Poate continua să cadă încă șase luni de la începerea tratamentului, întrucât firele respective intră în faza ultimă, cea de cădere, și nu mai pot fi recuperate.

Dietele de slăbit

Pentru a fi sănătos, părul are nevoie de minerale și vitamine, iar când reducem drastic caloriile, tot organismul este debusolat: începem să slăbim, iar nutrienții nu mai sunt în cantități suficiente pentru nevoile părului și atunci se declanșează suferința lui. Să nu te mire că părul începe să cadă mai mult decât ar fi normal. Cura de slăbire este o armă cu două tăișuri! La trei luni după începerea dietei de slăbit, vei vedea că pierzi mai mult păr ca de obicei.

Carență de zinc

Nu degeaba zincul este numit mineralul frumuseții. Este esențial și pentru dezvoltarea normală a părului și a unghiilor. Fiind alcătuit până la 90% din proteine, ca să arate bine, părul are nevoie de diferite vitamine, minerale și aminoacizi. Zincul, alături de cupru și vitaminele E și B, joacă rolul cel mai important. Degradarea, căderea, lipsa strălucirii părului și încetinirea creșterii lui pot fi semne ale carenței de zinc.

Coadă de cal

E simplu, rapid și la modă să-ți prinzi părul într-o coadă de cal. Însă există un revers al medaliei, și anume căderea părului. Nici nu bănuiești cât de mult suferă părul când este strâns în acest fel. Există porţiuni din păr unde rădăcina este supusă tensiunii: în timp, ea cedează, ducând la căderea părului. Unde mai pui că şi unele elastice agaţă firele şi le smulge.

Produse de coafat în exces

Cochetăria este bună, dar, când exagerezi, apar probleme. La fel se întâmplă când folosești cantități mari de spumă, ceară sau fixativ. Scalpul se îmbâcseşte, rădăcinile nu se mai hrănesc optim, iar astfel apare căderea părului. Acelaşi lucru se întâmplă când spălăm părul foarte rar, iar scalpul se umple de grăsime şi celule moarte care sufocă rădăcina.

Coafură extremă

Când coafezi părul în fiecare zi, comiți o mare greșeală. Va arăta foarte frumos pentru o vreme, dar, în timp, rădăcina firelor se fragilizează și ulterior vor cădea mai repede decât în mod obișnuit. Montarea bigudiurilor, împletiturile sau întinderea cu placa sunt în topul metodelor de coafat care cresc riscul de cădere a părului. Folosite ocazional, nu sunt nici pe departe un pericol!

Prea puțină vitamina B!

Părul are nevoie de un nivel mare de vitamine din complexul B. Ele îmbunătățesc circulația la nivelul scalpului, contribuie la hidratarea părului și la menținerea structurii lui, ajută rădăcina să rămână mai puternică și să-și păstreze culoarea naturală mai mult timp. Nivelurile scăzute de vitamina B este o altă cauză a căderii părului.

Tricotilomanie

Răsucirea pe deget a unei şuviţe sau tragerea ei aproape încontinuu este un obicei dăunător sănătății părului. Acest joc aparent nevinovat duce la căderea părului din respectiva zonă. Conștientizarea și adoptarea altor metode de relaxare te scapă de pierderea părului.

Stres

Există și de multe ori nu avem cum să-l omitem. Situațiile stresante îți pun amprenta și pe sănătatea firului de păr. Stresul grăbește fazele naturale ale părului, împingând firul spre cea de cădere. În general, pierderea părului devine vizibilă la 3-6 luni după evenimentul stresant.

Anticoncepţionale

Hormonii care împiedică ovulația influențează și sănătatea părului, care începe să se subțieze și să cadă. Și alte medicamente pot determina căderea părului: cele pentru tensiune, depresie sau antiinflamatoarele.

Menopauză

Pierderea estrogenului lasă loc acţiunii hormonilor masculini, care duc la subţierea folicului pilos şi la pierderea părului.

Anemie

Una din zece femei suferă de anemie cauzată de fier, element care ajută la fixarea firului în scalp. Un deficit de fier duce și la căderea îm cantitate mai mare a părului. O simplă analiză de sânge și remedierea acestei probleme cu o pastilă de fier administrată zilnic îți menține podoaba capilară sănătoasă.

Hipotiroidism

Hormonii secretaţi de tiroidă sunt esenţiali pentru buna funcţionare a metabolismului, pentru creştere şi dezvoltare, dar, când glanda tiroidă nu produce suficienţi hormoni, poate interveni pierderea părului.

Sindromul ovarelor polichistice

Este un alt dezechilibru hormonal. Un exces de hormoni bărbătești duce la chisturi ovariene, la creşterea în greutate, diabet, modificări ale perioadei menstruale, infertilitate, subţierea firului de păr şi căderea lui.

Afecţiuni autoimune

Organismul devine confuz şi percepe părul ca pe un corp străin şi tinde să-l elimine. Părul cade în smocuri şi apar adevărate găuri de păr pe scalp.

Sarcină

Cele nouă luni sunt resimţite de organism ca un stres fizic, dar apar inclusiv un dezechilibru hormonal şi o carenţă de vitamine, toate acestea ducând la pierderea părului. Hormonii de sarcină împiedică părul să cadă, însă, după naștere, la restabilirea echilibrului hormonal, părul va cădea din ce în ce mai mult. Uneori, acest fenoment apare după 4-6 luni de la naștere și ține câteva luni.

  • Părul se rărește şi se subţiază la femeile trecute de 50 de ani.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr44/03.11.2016
Autor: Luminița Tăbăran
Sursa foto: 123RF

Comments

comments

2 thoughts on “15 motive pentru care îți cade părul

  1. Pe mine ma ajuta sa mai opresc din caderea parului un sampon. Il folosesc de aproape o luna de zile si chiar se vad imbunatatiri.

  2. Imbunatatirile de obicei apar treptat indiferent de produsele pe care le utilizezi pentru a mai opri din caderea parului.

Lasă un răspuns