Esti aici
Femeia.ro > Frumusețe > 4 grade celulitice

4 grade celulitice

Când ţesutul conjunctiv slăbeşte şi celulele grase îşi măresc volumul, pe suprafaţa pielii apar denivelări, mici adâncituri cu aspect de coajă de portocală, cunoscute sub numele de celulită.

Opt din zece femei au celulită în diverse stadii. Excesul de estrogen este principala cauză a apariţiei acesteia și tot el o poate agrava. Modificările metabolice, dieta dezechilibrată şi alimentele nesănătoase, sedentarismul, stresul şi admi­nistrarea pilulelor contraceptive sunt alte cauze, însă nu trebuie să uităm importanţa factorului genetic.

De ce s-a îndrăgostit de noi?

Femeile sunt de nouă ori mai predispuse să dezvolte celulită decât bărbaţii. Vinovate sunt structura uşor diferită a pielii la cele două sexe şi zestrea hormonală. Dacă la noi fibrele conjunctive din piele sunt dispuse perpendicular, la bărbaţi ele sunt oblice şi grăsimea nu-şi croiește drum atât de uşor spre straturile superioare ale pielii. Nici cantitatea prea mare de estrogen nu este specifică bărbaţilor. Când este în exces, acest hormon dictează acumularea de grăsime în zona abdomenului, coapselor şi feselor. În mod natural, el este secretat mai mult în timpul sarcinii şi favorizează depunerea de ţesut adipos, ca fătul să fie protejat în cazul unui accident. Problema apare când acest hormon este în exces în afara sarcinii.

De la insesizabil la grotesc

Celulita nu este vizibilă în primul stadiu, dar o scoți la iveală strângând pielea între degete. Când apar gropiţe, poţi declara război celulitei. Dacă o tratezi cu indiferenţă, în scurt timp devine vizibilă, inestetică, dar dureroasă. Detectează gradul celulitei şi ia cele mai bune măsuri! Patru femei ne-au împărtăşit din experienţa lor şi ne dovedesc că eforturile depuse nu sunt în zadar.

Gradul 1

În acest stadiu, celulita nu este vizibilă, dar se poate observa o creştere în volum a coapselor, şoldurilor şi abdomenului şi, dacă nu este vorba de muşchi (o consis­tenţă tare), poţi face testul care să arate dacă este vorba de celulită sau nu: strânge pielea între degete, iar dacă face riduri, asta înseamnă că celulita este de gradul 1.

„Am o constituţie sportivă şi niciodată n-am fost grasă (am 52 kg şi 160 cm), însă am descoperit că mă confrunt cu celulita. Obişnuiam să fac masaj de relaxare, iar terapeuta mi-a spus că ar trebui să încep să folosesc o cremă anticelulitică. Iniţial, am fost uimită, dar mi-am amintit că, deşi este slabă, mama are celulită destul de vizibilă – se pare că avem această problemă din cauze genetice. Pentru că încă este în primul stadiu, am atacat celulita prin dietă, sport şi masaj cu creme anticelulitice. Nu am ţinut cură de slăbire, dar am grijă să evit prăjelile şi să consum mai puţin zahăr. Am aflat de la un nutriţionist că zahărul transformă excesul de calorii în depozite de grăsime, iar andivele, varza, ţelina, broccoli şi anghinarea sunt legumele care te ajută să arzi mai uşor grăsimea încăpăţânată localizată în ţesuturi, aşa că au devenit preferatele mele.“ Silvia, 24 de ani

Gradul 2

Încă nu observi gropiţele care se formează în piele atunci când o strângi sau o presezi sau când stai picior peste picior. Pielea nu mai este netedă, apar mici denivelări, iar elasticitatea este mai scăzută. În multe cazuri, retenţia de lichide este şi ea prezentă în acest grad al celulitei.

„Ştiam că am celulită. De fapt, pentru a o ţine în frâu, am folosit creme anticelulitice de la 20 de ani. Dar nu ştiam că sunt mai multe stadii. Când am ajuns la un salon pentru un tratament corporal, mi s-a recomandat testarea cu banda termografică. Este foarte simplu, se aplică banda pe piele pentru câteva secunde şi, în funcţie de culoarea care apare, se depistează gradul celulitei şi astfel se recomandă tratamentul potrivit. Albastru-verde indică stadiul 1, albastru-mov-galben arată stadiul 2, coloraţiile diverse cu mici pete brune sunt specifice gradului 3, iar zonele extinse de negru sau maro-închis anun]ă etapa de micronoduli, respectiv celulita în gradul 4. La mine, s-a colorat în cele mai multe zone spre mov-galben, rezultatul fiind gradul 2. Am început să fac săptămânal vibro­masaj cu un aparat care produce vibraţii, fricţionare, frământare şi presare. Vibraţiile acestea ard grăsimile şi tonifică ţesutul. Am continuat să aplic creme în fiecare seară şi să reduc consumul de pâine.“ Eugenia, 28 de ani

Gradul 3

Pielea are aspect de coajă de portocală, vizibil fără să faci testul de strângere. Se observă denivelări, dar adânciturile nu sunt prea mari, iar la atingere se simt noduli duri. Prin schimbarea stilului de viaţă, poţi să ajungi uşor la gradul anterior.

„De ceva ani, mă lupt cu celulita vizibilă. Am aflat că exfolierea este esenţială ca o cremă să-şi facă mai bine treaba, iar o cosmeticiană mi-a recomandat să folosesc algele marine pentru că îmbunătăţesc textura pielii, elimină toxinele din organism şi reduc şi ele aspectul celulitei. Amestec trei linguri cu alge, un sfert de ceaşcă de sare şi ulei de măsline şi masez zonele afectate de celulită. După zece minute, curăţ acest scrub şi aplic crema anticelulitică pe pielea uşor umedă. O dată pe săptămână, fac masaj anticelulitic, iar când nu pot ajunge la masaj, îmi perii puternic corpul (pe pielea uscată) cu o perie din păr natural. Din mai până la sfârşitul lunii august, beau un cocteil detoxifiant, cu efect anticelulitic. Amestec o linguriţă de ghimbir cu sucul de la o lămâie, apă caldă şi un ardei iute mic, uscat şi sfărâmat. Toate aceste eforturi le fac de anul trecut şi au dat roade: gropiţele nu se mai văd şi pielea este mai fermă. Chiar dacă am ob]inut rezultate, voi continua.“ Doina, 33 de ani

Gradul 4

Nodulii celulitici sunt foarte evidenţi, pielea capătă un aspect capitonat, vizibil şi prin hainele subţiri. Aceşti nodul sunt dureroşi şi provoacă edeme la nivelul picioarelor şi varice. Poţi reduce durerea prin limitarea consumului de carbohidraţi şi grăsimi saturate şi consumul a două pahare cu apă pentru fiecare porţie de alcool sau cafea.

„Aspectul era îngrozitor, dar nu asta mă deranja, ci faptul că aveam dureri când stăteam pe scaun, chiar şi când masam crema. Am început să fac sport şi să ţin dietă. Un antrenor mi-a recomandat să merg pe jos cel puţin o jumătate de oră sau pe bicicletă o oră ori să înot cât de mult. Acestea sunt cele mai bune exerciţii pentru stimularea circulaţiei sangvine şi relaxarea ţesuturilor adipoase, pentru a putea fi dislocate mai uşor. După exerciţiu, metabolismul şi circulaţia sângelui sunt stimulate şi este momentul propice pentru aplicarea cremelor. Acesta este un alt secret pe care l-am aflat de la antrenor. Iar pentru că îmi doream rezultate rapide, am apelat la ultima tehnologie în materie de combatere a celulitei: un tratament cu un dispozitiv numit VelaShape III, ce combină radiofrecvenţa, infraroşul, vacuumul şi masajul cu role. Sunt la a doua şedinţă (se recomandă patru la două săptămâni) şi deja aspectul pielii este mult îmbunătăţit şi am scăpat de durere.“ Iulia, 35 de ani

Articol preluat din ediția de mai 2015 a revistei Femeia.

Autor: Luminița Tăbăran

Sursa foto: Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns