
Pielea uscata este o caracteristica personala si impune un ritual de ingrijire bazat pe creme hidratante, dar poate fi si consecinta unei afectuni care implica un alt tratament. La un moment dat, observi ca pielea devine rugoasa, aspra si apare un disconfort insotit sau nu de iritatii si mancarimi.
Iata care sunt cele mai „uscatoare” afectiuni, cum se manifesta, care este cauza si ce trebuie sa faci ca sa te feresti de ele!
Eczema/ dermatita
- SIMPTOME: Mancarime, inflamatii, inrosire, pete mici rosii. Apar inflamatii pe coate, in spatele genunchilor. Poate fi vorba de o alergie asociata cu astm.
- CAUZE: Expunerea la factorii favorizanti, consumul de lapte de vaca de la varste foarte mici, excesul de antibiotice, fumul de tigara.
- PREVENTIE: Incurajarea alaptarii cat mai mult posibil, consumul de probiotice (sana), evitarea alimentelor alergene si a factorilor favorizanti.
- TRATAMENT: Ulei de peste, de in si probiotice. Introdu in alimentatia zilnica fructe si legume proaspete. Aplica unguente cu galbenele si cortizon.
Alergii la medicamente si alimente
- SIMPTOME: Eruptiile cutanate cu mancarimi apar dupa consumul de medicamente, insotite sau nu de umflarea buzelor, a limbii si a fetei.
- CAUZE: Sistem imunitar slabit, predispozitie pentru alergie la substante chimice, factori care duc la excitarea receptorilor nervosi din piele.
- PREVENTIE: Depisteaza substantele active din medicamentele alergene pentru tine.
- TRATAMENT: Exclude medicamentele alergene! Antihistaminicele reduc mancarimile si eruptiile cutanate. Daca exista insuficienta respiratorie severa, mergi urgent la spital!
Afectiuni organice
- SIMPTOME: Mancarimi cronice. Medicul trebuie sa recomande investigatii amanuntite pentru a stabili daca este vorba de o afectiune organica.
- CAUZE: Bolile cronice de rinichi, cele hepatice, calculi biliari, deficitul de fier, cancerul, limfomul, problemele tiroidei si diabetul.
- PREVENTIE: Renunta la fumat, consuma mai putine grasimi, fa miscare regulat si efectueaza anual analizele pentru a depista din timp afectiunile.
- TRATAMENT: Medicul recomanda tratamentul in functie de problemele depistate.
Anxietate
- SIMPTOME: Mancarimile pot fi date si de tulburari obsesiv-compulsive sau depresie. Senzatia de mancarime este asociata stresului si lipsei de somn.
- CAUZE: Probleme cu controlul impulsurilor; scarpinatul si zgariatul elibereaza tensiunea psihica.
- PREVENTIE: Evitarea stresului si suportul psihologic al familiei in stari de depresie si anxietate.
- TRATAMENT: Antidepresive din plante, tehnici de relaxare, terapie antistres; medicamentele antidepresive sunt prescrise doar de medicul psihiatru.
Scabie
- SIMPTOME: Apar iritatii si senzatii de mancarime la nivelul scalpului, fetei, intre degete si in jurul taliei. Ele se inrautatesc dupa dusuri fierbinti si noaptea.
- CAUZE: E o afectiune contagioasa produsa de acarianul sarcoptul scabiei. Se transmite prin atingere si dormitul in acelasi pat cu o persoana infestata.
- PREVENTIE: Evitarea contactului cu persoane infestate (care prezinta simptomele mentionate mai sus).
- TRATAMENT: Necesita medicatie. Se aplica lotiuni si creme prescrise de medic, precum si antihistaminice pentru calmarea mancarimilor.