
Îngrijirea corectă a dinților ne scutește de multe neplăceri: nopți nedormite din cauza unei măsele cariate sau chiar evitarea unui zâmbet larg din cauză că dinții noștri nu arată așa cum ne-am dori. Sănătatea orală ține foarte mult de moștenirea genetică, însă și îngrijirea zilnică joacă un rol foarte important.
Iată care sunt greșelile de îngrijire a danturii pe care le comit cei mai mulți dintre noi și cum le putem remedia înainte să ajungem pe scaunul medicului stomatolog:
Nu periem suficient dinții
Medicii recomandă să ne periem dinții timp de două minute, însă foarte puține persoane chiar țin cont de această recomandare. De altfel, majoritatea dintre noi își periază dinții doar un minut, cu mult mai puțin decât este necesar. Așa se face că, în ciuda faptului că ne spălăm pe dinți de două ori pe zi, problemele dentare tot nu ne ocolesc.
Folosind o astfel de periuță de dinți, care are și un cronometru încorporat, vom putea fi siguri că dinții noștri sunt curățați ca la carte. În plus, acestea îndepartează de până la 7 ori mai multă placă bacteriană decât o periuță clasică. Când vine vorba despre sănătatea orală, periuța și pasta de dinți sunt principalele instrumente pe care le avem împotriva bacteriilor și a cariilor. Dacă ne dorim o dantură sănătoasă și frumoasă, ele ar trebui alese cu multă grijă.
Periem dinții imediat după masă
Mulți dintre noi facem această greșeală: ne periem dinții imediat după ce terminăm de mâncat. Medicii stomatologi ne recomandă să așteptăm 30 de minute și apoi să ne spălăm pe dinți. Dacă periem dantura imediat după masă vom face mai mult rău decât bine.
După ce mâncăm, nivelul pH-ului din gura noastră este mai scăzut decât normal și mai acid, iar perierea în acest stadiu poate să afecteze smalțul dinților. Așteaptă 30 de minute până să te speli pe dinți, este suficient timp pentru ca pH-ul să revină la limitele normale.
Începem perierea din aceeași zonă mereu
Medicii dentiști au observat că pacienții lor au tendința de a începe mereu perierea din aceeași zonă a gurii. Zona cu care începem este și cea pe care insistăm de obicei cel mai mult, așa încât alte porțiuni nu primesc la fel de mult din atenția și timpul nostru. Rezultatul? O porțiune perfect protejată împotriva cariilor și o alta mai expusă la bacterii.
Propune-ți o alternare zilnică împărțind gura în cinci zone – față, stânga jos, stânga sus, dreapta jos și dreapta sus. În fiecare zi începe cu altă zonă așa încât fiecare dintre ele să aibă parte de atenția pe care o merită.
Periem prea ”apăsat”
Din dorința de a ne proteja de carii, uneori insistăm prea mult cu periuța de dinți și apăsăm cu perii ei pe suprafața dinților. Mulți dintre noi consideră că în acest fel vom igieniza mai bine dinții, însă, în realitate, le facem mai mult rău decât bine.
Periuțele de dinți sunt concepute pentru a curăța dinții în mod eficient fără să apăsăm prea mult, așa că nu e nevoie să depunem atât de mult efort. Totodată, perierea în acest fel poate afecta smalțul și în loc să ne protejeze de carii, lasă dinții expuși la bacterii.
Înlocuim periatul cu guma de mestecat
Când suntem la serviciu sau într-o călătorie și nu putem să ne periem dinții după masă, apelăm adesea la gumele de mestecat mentolate, despre care știm că ne ajută să ne curățăm dinții după masă. Aceste gume sunt foarte utile în situații deosebite, însă ele nu pot înlocui periajul. Guma nu trebuie folosită în mod curent pentru igienizarea dinților, chiar dacă unele reclame ne spun contrariul.
Mărul este un fruct plin de vitamine și care poate fi utilizat cu succes pentru a ne curăța dinții după masă. Nu există nicio contraindicație în ceea ce privește consumul de mere, așa că este o variantă mult mai sănătoasă pentru a curăța dantura după ce luăm masa.
Pe lângă evitarea acestor greșeli, un aspect extrem de important este vizita periodică la stomatolog. Este recomandat să mergem la dentist o dată la șase luni pentru un detartraj și o verificare amănunțită a sănătății orale.
Știai de aceste greșeli de îngrijire a dinților? Care este cea pe care o comiți cel mai des?
Sursa foto: Shutterstock