Esti aici
Femeia.ro > Frumusețe > 5 situatii in care apa devine periculoasa

5 situatii in care apa devine periculoasa

Apa este esentiala pentru buna functionare a organismului, iar buna hidratare impune respectarea regulii celor opt pahare de apa pe zi, la care se adauga apa din fructe si legume sau ceai si sucuri. Cu toate acestea apa nu poate fi consumata in orice cantitate si in orice conditii, existand o suma de riscuri fata de care nu suntem mereu constienti.

Iata care sunt cele 5 situatii in care apa devine periculoasa.

Bisfenol A si alte chimicale

Aceasta substanta chimica, in general cunoscuta sub prescurtarea BPA, se gaseste in compozitia plasticului din care sunt facute unele pet-uri si in anumite conditii poate ajunge in apa cu mari riscuri pentru sanatate. Desi acest gen de sticle sunt interzise in UE, substanta este esentiala pentru podicerea plasticului transparent, fiind inlocuita cu alti compusi similari, teoretic mai putin agresivi.

Unii experti avertizeaza ca si sticlele de plastic care nu contin Bisfenol A pot elibera compusi chimici periculosi in apa, mai ales in cazul expunerii sticlelor la soare sau daca acestea sunt pastrate in locuri cu temperatura ridicata, inclusiv in cuptoarele cu microunde sau in masinile de spalat vase.

  • Ce fel de apa e bine sa bei?

Refolosesti sticla fara sa o speli

O sticla refolosibila este o alternativa rentabila si ecologica la recipientele de unica folosinta, cu conditia sa fie pastrata curata. Bacteriile prefera locurile cu o caldura si umiditate ridicate, deci o sticla aproape goala careia i-ai pus capacul peste noapte si pe care o umpli a doua zi cu apa va fi un mediu in care bacteriile vor fi la ele acasa.

Sticlele refolosite trebuie spalate cu apa calda si detergent pentru vase si clatite bine cu apa curata inainte de a fi umplute din nou. Nu uita dopul sticlei!

Indulcitorii din apa cu arome

Apa cu arome este ultima gaselnita. Uita de ea. Aromele altereaza gustul apei, pentru ca sunt arome sintetice. Apa cu arome devine din nou buna la gust dupa ce a fost tratata cu zahar si sare.

Aceste elemente adaugate sunt mentionate pe eticheta, dar cine citeste eticheta unei stivle cu apa.

Cea mai buna solutie este sa-ti aromezi singur apa. Lamaie si coaja de lamaie, felii de portocale sau felii de fructe vor da gust si aroma pentru apa de baut.

Consumul exagerat de apa face rau

Desi poate parea greu de crezut, prea multa apa face rau si poate ridica riscuri de sanatate. Un exemplu este hiponatremia, care apare atunci cand din cazua aportului de apa si al diurezei echilibrul dintre sodiu si potasiu se strica. Cele doua minerale sunt esentiale pentru viata si functioneaz perfect doar daca raman intr-un raport de 2/1.

Netratata, hiponatremia poate duce la convulsii si coma.

Solutia este sa nu bei intr-un inetrval scurt de tip multa apa, si daca totusi se intampla alege bnumai apa cu adaus de electroliti sau pune intr-un litru de apa o jumatate de lingurita de sare de mare sau sare necristalizata.

Pacaleala din sticlele de apa

Deseori punem alte lichide in sticlele de apa. Cafea, de exemplu. Ceea ce este foarte rau pentru ca o sa bei cafea in loc de apa. Sticla cu apa trebuie sa ramana doar sticla de apa si de cele mai multe ori este ideal sa o ai la indemana. Regula celor opt pahare de apa pe zi ramane valabila! (Otilia Ignat)

Comments

comments

Lasă un răspuns