Esti aici
Femeia.ro > Frumusețe > 5 vitamine ale tinereții

5 vitamine ale tinereții

5 vitamine ale tinereții – Cu toții suntem în căutarea soluțiilor antiîmbătrânire. O grămadă de creme ne promit o tinerețe îndelungată, însă vitaminele sunt cele pe care trebuie să le avem mereu în atenție pentru că asigură structura fină a pielii.

Tinerețea se menține nu doar cu cele mai sofisticate creme, ci și din interior, printr-un aport de nutrienți. Deficiențele de vitamine și minerale ne pot afecta starea de spirit, dar și pe cea a pielii, iar îmbătrânirea prematură se poate instala. Adaugă vitamine în micul dejun, la prânz și cină și vei câștiga o piele luminoasă și tonică. Este micul secret al balerinelor, care au nevoie de o siluetă suplă și o piele fermă. Vei fi surprinsă cum se transformă pielea atunci când adaugi acești nutrienți în dietă și îngrijire.

Vitamina A
Atât straturile inferioare, cât și cele inferioare ale pielii au nevoie de vitamina A. Este cea care ajută pielea să funcționeze normal, să se mențină catifelată și oferă o barieră sigură împotriva agresiunilor externe. În plus, vitamina A contribuie din plin la apărarea pielii de arsurile soare (deși nu la fel de mult ca o cremă cu protecție solară). Când există o carență de vitamina A, pielea se usucă (ceea ce duce la o îmbătrânire prematură), se irită și apar senzațiile de mâncărime. Betacarotenul este crucial pentru sănătatea pielii și joacă un rol important în tratamentul antiîmbătrânire. Odată consumat, betacarotenul se trasformă în vitamina A, care care este responsabilă de repararea și creșterea celulelor noi, sănătoase.

♥ Cele mai bune surse: morcovi, dovleci, pepene, spanac, nap.

Vitamina B 8
Multe persoane se feresc de vitaminele din grupul B pentru că îngrașă. Însă fără ele sănătatea și frumusețea, ba chiar și rolul de apărare al pielii poate fi pus în pericol. Biotina, respectiv vitamina B 8 este un supliment minune pentru piele, păr și unghii, dar și una dintre vitaminele care luptă împotriva îmbătrânirii pentru că ajută la prevenirea deteriorării celulelor provocate de razele UV, una dintre cauzele majore ale îmbătrânirii.

♥ Cele mai bune surse: ton, somon, lactate, fructe de mare, ouă, carne de pui sau ficat de porc.

Vitamina C
Avem nevoie de ea pentru stimularea sistemelor noastre de imunitate, dar și pentru frumusețe. Stimulează producția de colagen, încetinește procesele de îmbătrânire și apără pielea de daunele radicalilor liberi, externi și interni. Pentru toate aceste beneficii trebuie să consumăm zilnic fructe și legume crude și să folosim cosmetice bogate în vitamina C.

♥ Cele mai bune surse: ardei gras, broccoli, pătrunjel, căpșuni, guava, citrice și ananas.

Vitamina D
Ea ajută la crearea celulelor sănătoase ale pielii și chiar la tratararea psoriazisului și a altor afecțiuni dermatologice care afectează tonusul. Vitamina D reduce inflamațiile și păstrează tenul neted și radiant. Avem nevoie zilnic de 600 de UI.

Cele mai bune surse: soarele (15 minute în soare zilnic) sau un supliment de vitamina D.

Vitamina E
Ea acționează ca un protector al membranelor celulare, asigură hidratare și catifelare pielii, iar când se combină cu vitamina C protejează eficient împotriva razelor UV.

Cele mai bune surse: germeni de grâu, făină de ovăz, nuci, migdale, alune, semințe de floarea-soarelui, avocado.

Grăsimi antiîmbărânire

În timp ce grăsimile sunt puse la colț din pricina siluetei și colesterolului, omega 3 este o grăsime bună de care nu trebuie să ne ferim. Ea menține pielea hidratată, membranele celulare sănătoase și un aspect catifelat al pielii și părului. Suplimentele sau consumul peștilor grași și al uleiului de măsline ne ajută să ne păstrăm mai mult timp pielea tânără.

♥  Nucile sunt și ele calorice, dar consumate cu moderație (o mână) îmbunătățesc elasticitatea pielii și păstrează pielea catifelată mai ales pe timpul iernii. Conțin multă vitamina A și E, fosfor, potasiu, fibre și acizi grași esențiali.

Citește și:

 

Articol preluat din ediția de octombrie 2019 a revistei Femeia.
Autor: Luminița Tăbăran
Foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns