
Costumul de baie, crema de protecţie şi prosopul nu sunt singurele lucruri de care ai nevoie la plajă dacă vrei să-ţi păstrezi catifelarea din cap până-n picioare.
Geanta de plajă trebuie să conţină o trusă de frumuseţe mai bogată, dar nu neapărat mai voluminoasă. Nu ai nevoie de cantităţi mari pentru a-ţi îngriji pielea şi părul. Recipientele mici sunt ideale şi, mai cu seamă, practice. Alege variantele recipientelor de călătorie sau pune produsele necesare în recipiente/cutii mai mici. Iată ce este indicat să ai cu tine în fiecare zi de plajă!
Cremă solară de faţă
Mulţi nu folosesc nici crema de plajă obişnuită, pentru întreg corpul, însă arsurile şi îmbătrânirea sunt cele mai mici probleme. Sănătatea ei este afectată. Pielea îşi pierde elasticitatea, catifelarea şi tonusul. Această cremă este foarte bună şi pentru protejarea tenului, dar ai nevoie de ceva mai mult dacă vrei să-i păstrezi cu adevărat tinereţea şi supleţea. Există creme speciale pentru protecţia tenului pe timpul verii, inclusiv la plajă. Au factor de protecţie între 30 și 50 şi unele dintre ele conțin chiar şi un pic de pigment, uniformizând culoarea pielii, asigurându-ţi un aspect impecabil chiar şi la plajă. Protejează şi totodată răspunde perfect nevoilor tenului, asigurându-i hidratarea. Aplică această cremă şi pe lobul urechii, pe aluniţe şi, mai ales, pe laba piciorului, o zonă mereu predispusă la arsuri.
Balsam de buze
Rujul conţine pigmenţi şi multe alte ingrediente cosmetice, însă balsamul are un scop precis: hidratarea! Soarele, apa sărată usucă în exces buzele. În afară de uscăciune, buzele neprotejate de razele UV pot fi afectate de herpes. Dermatologii ne sfătuiesc să aplicăm loţiunea de protecţie şi pe buze, dar ideal este să alegi un balsam cu SPF, iar buzele vor rămâne permanent catifelate şi sănătoase.
Apă termală
Este tratamentul ideal pentru o mulțime de situaţii care intervin în timpul sau după expunerea la soare. Apa termală calmează pielea iritată de soare, o răcoreşte, îi aduce parte din sărurile pe care le-a pierdut prin transpiraţie. Este utilă şi pentru curăţarea ochilor de apă sărată ori de cremă. O pulverizezi pe ochii închişi şi ştergi apoi cu un prosop sau un şerveţel. E blândă şi hidratantă.
Şerveţele uscate
O femeie trebuie să aibă mereu în poşetă un pachet de şerveţele uscate. Este un gest nu doar elegant, ci şi util. Cu un şerveţel de hârtie, poţi îndepărta uşor loţiunea de plajă unsuroasă de pe mâini ca să nu ți se lipească de ele nisipul. La fel, cu ajutorul șervețelelor îndepărtezi nisipul ud de pe picioare ca să aplici cu ușurință crema de protecţie, îţi poţi şterge ochii de apa sărată sau clorinată.
Ulei pentru păr
Părul are şi el nevoie de protecţie, iar uleiul este foarte bun pentru a-i menţine hidratarea şi a-l proteja de acţiunea sării din mare. Aplică-l pe păr înainte de a intra în apă, dar şi după ce pleci de la plajă. Cuticulele şi unghiile sunt şi ele supuse uscării, iar acest ulei poate să le apere. Câteva picături masate pe unghii în vreme ce stai la plajă îţi menţin manichiura şi pedichiura. Acest gest nu îți ia mai mult de 1-2 minute. Repetă din oră în oră!
Pilă
E bine s-o ai la îndemână. Frecvent, unghiile devin casante în urma expunerii la soare şi se exfoliază. Pietrele din apă sau fragmentele de scoici duc la ciobirea unghiilor. Ai grijă să pileşti unghiile numai într-o singură direcţie, pentru a nu fisura straturile de cheratină, și-așa foarte uscate. Pilele de carton sunt ieftine, practice, abrazive și mai puţin dure decât cele metalice.
O geantă izotermă
Soarele alterează repede formula produselor, lipsindu-le de principiile lor active. Prin urmare, nu strică să le protejezi. Și cum altfel decât folosind o geantă izotermă, care menține o temperatură constantă şi împiedică soarele să ajungă pe suprafaţa lor. Adaugă doi elemenţi ţinuţi la congelator şi aplicarea lor va fi o adevărată plăcere, o boare de răcoare în plină arşiţă. Există variante mini ale acestor genţi, pentru gustări!
Aerul marin, lipsit de praf şi poluare și bogat în oxigen şi ioni negativi (numiţi vitaminele aerului), ajută pielea să devină tonică şi luminoasă.
3 cosmetice interzise
Parfumul poate irita, arde sau păta pielea. Alcoolul pe care îl conține sensibilizează epiderma, așa că renunţă la el înainte să te expui la soare sau aplică doar câteva picături pe păr, pe şuviţele de la ceafa, unde soarele nu ajunge.
Deodorantele cu alcool te expun la aceleaşi riscuri ca parfumul. Alege variantele fără alcool sau unele naturale, cum este piatra de alaun.
Pieptănul va rupe uşor părul ud. Renunţă la perierea pe plajă; prinde părul într-un coc cu un cleşte şi lasă-l să se usuce natural. Va căpăta un aspect sauvage, foarte sexy.
Citește și:
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr31/04.08.2016
Autor: Luminița Tăbăran
Sursa foto: pixabay.com