
GABA
Este abrevierea de la „acid gamaaminobutilic“, un aminoacid care în cosmetice are efectul tratamentelor cu botox, pentru că duce la relaxarea muşchilor şi diminuarea ridurilor.
Efect. Reduce apariţia ridurilor. Produsele se aplică doar pe zonele cu probleme, iar efectul este limitat.
Lanolina
Este o substanţă emolientă extrasă din glandele sebacee ale oilor. Pentru că este deosebit de hidratantă, lanolina este foarte bună pentru cei cu pielea uscată, în schimb trebuie evitată de cei cu tenul gras.
Efecte. Hidratează intens şi lasă pielea catifelată.
Peptidele
Peptidele au un efect antiîmbătrânire de excepţie. Ele sunt lanţuri de aminoacizi care formează proteinele din piele. O proteină importantă din pielea noastră este colagenul, care, ştim bine, e secretul pielii tinere.
Efect. Stimulează formarea de colagen nou, pielea devenind mai tânără şi suplă. Pentru a vedea rezultatele, tratamentul trebuie făcut mai mult timp, vreo 10-12 săptămâni, şi reluat periodic. Însă, în ciuda efortului, efectele sunt spectaculoase.
Q10
Puţini ştiu că e produsă natural în organism pentru a neutraliza radicalii liberi din celule. Însă, pe măsură ce îmbătrânim, cantitatea devine din ce în ce mai mică, iar celulele devin astfel vulnerabile la daunele produse de radicalii liberi. Din acest motiv se şi folosesc tot felul de antioxidanţi în produsele de îngrijire a pielii, de la creme la geluri de duş. Pentru că e de un galben intens, produsele care o conţin au o nuanţă gălbuie, mai mult sau mai puţin intensă.
Efecte. Studiile au arătat că ajută la reducerea ridurilor şi dă fermitate pielii.
Retinolul
Organismul îl transformă din vitamina A şi are o acţiune intensă asupra fermităţii pielii. Încetineşte îmbătrânirea pielii, reduce pigmentările, semnele lăsate de acnee.
Efecte. Stimulează producţia de colagen, dă volum pielii, reduce liniile fine şi ridurile, îmbunătăţeşte tonusul pielii, diminuează petele şi uniformizează culoarea tenului.
Vitamina B
Vitaminele B1, B12, B5 şi B6 îmbunătăţesc hrănirea celulelor, dar sunt şi un veritabil tratament în dermatita seboreică şi alte dermatite.
Efecte. Contribuie la hidratarea optimă a pielii şi la regenerarea ei, lăsându-i un aspect catifelat, dar şi un tonus bun.
Vitamina C
Odată cu vârsta, organismul scade producţia de colagen şi elastină, substanţe care menţin pielea fermă, elastică şi netedă. Vitamina C poate stimula producerea de colagen şi împiedică acţiunea radicalilor liberi, adică acţionează pe două căi pentru a menţine pielea tânără.
Efect. Reduce liniile fine, ridurile şi cicatricele.
Vitamina E
Apără pielea de acţiunea nocivă a radicalilor liberi, stimulează regenerarea celulară şi previne daunele pe care le-ar provoca razele UVA şi UVB. O găsim în orice cremă şi, cu cât cantitatea e mai mare, cu atât e mai bine.
Efecte. Aplicată regulat pe piele, îi îmbunătăţeşte textura, netezeşte ridurile, prevenind apariţia altora noi, ajută la vindecarea arsurilor solare, hidratează şi catifelează.
Antioxidanţii sunt substanţe naturale, vitamine şi minerale care se găsesc în plante şi fructe în diferite cantităţi. Aproape că nu există cremă de frumuseţe care să nu se laude cu aceste ingrediente. Principala lor acţiune la nivelul pielii este contracararea radicalilor liberi, principalii vinovaţi pentru distrugerea ADN-ului celulelor pielii, fapt ce duce la accelerarea îmbătrânirii, apariţia ridurilor adânci şi a cearcănelor, uscarea pielii şi aspectul ei tern.
Pe lângă aceste mici molecule ale tinereţii, există alte ingrediente la fel de valoroase în lupta cu anii. Până la descoperirea secretului tinereţii veşnice, putem să ne menţinem cât mai mult juneţea folosindu-ne de aceste minuni ale naturii.
Acidul hialuronic
Se foloseşte în produsele de îngrijire a pielii pentru o hidratare în profunzime şi pentru a reduce îmbătrânirea cutanată. Acidul hialuronic este produs în mod natural de organism pentru a menţine ţesuturile moi şi lubrifiate. Se găseşte în piele şi ţesuturile conjunctive. Vârsta, fumatul şi un regim alimentar nesănătos duc la scăderea nivelului natural al acestui ingredient al hidratării.
Efect. Produsele care conţin acid hialuronic ajută pielea să devină mai netedă şi mai plină. Se recomandă în special tenului uscat sau îmbătrânit. Este şi mai eficient când se află în aceeaşi formulă cu vitamina C.
Acizii graşi esenţiali
Sunt grăsimi bune şi pentru piele. Acizii graşi menţin buna funcţionare a celulelor şi permit schimbul de apă şi eliminarea toxinelor.
Efecte. Menţin pielea tonică şi hidratată, împiedică apariţia coşurilor şi reduc inflamaţiile, fiind recomandaţi şi în acnee rozacee, iritaţii ocazionale sau patologice.
Cafeina
Este un antioxidant natural care menţine pielea tânără şi fermă. Studiile au arătat că această substanţă poate inhiba dezvoltarea cancerului de piele când este folosită pentru îngrijirea pielii în mod regulat.
Efecte. Poate estompa ridurile adânci, în special pe cele din jurul ochilor, îmbunătăţeşte circulaţia periferică şi din acest motiv este folosită în mai toate cremele anticelulitice.
Calciul
Calciul este prezent în stratul superior al pielii şi o carenţă a acestui element duce la fragilizarea tegumentului şi uscarea lui. El previne cancerul de piele.
Efecte. Ajută epiderma în procesul de înnoire celulară, stimulează producţia de sebum în cantităţi normale, pentru a menţine hidratarea optimă.
Celulele stem vegetale
Sunt extrase din plante şi fructe care au capacitatea de a se păstra foarte mult timp proaspete. Sunt celule-cameleon ce se pot specializa în celule ale diferitelor organe, pentru a favoriza înnoirea ţesutului.
Efecte. Principala lor funcţie este de regenerare. Au capacitatea de a stimula producţia de colagen şi fac pielea să arate proaspătă şi mai tânără. Produsele ce au în compoziţie celule stem se adresează pielii mature şi în general se combină optim cu ingredientele de hidratare.