Esti aici
Femeia.ro > Frumusețe > Acneea, un simptom de luat în seamă

Acneea, un simptom de luat în seamă

Este o afecţiune a pielii, însă uneori coşurile răzleţe pot semnala existența unor disfuncții în organism.

Adolescenţa este perioada ei predilectă, dar poate apărea la orice vârstă, iar cel mai des pe faţă. Când ai trecut de mult de prima tinereţe şi coşurile încă te şicanează, ba chiar apar constant doar pe o anumită zonă, ele devin un mesager al problemelor existente în organism. În funcţie de locul unde apar mai des, iată ce anume ascund aceste banale coşuri.

Frunte – probleme digestive

Când apar în acest loc, cauzele pot fi multiple. În primul rând, părul care se lipeşte de frunte şi transferă grăsimea lui pe piele sau favorizează transpiraţia şi înfundarea porilor. Demachiantul sau săpunul care nu sunt total înlăturate de pe piele, mai ales de pe linia părului, pot provoca apariţia coşurilor. Poate fi vorba și despre existența unei cauze interne, care de cele mai multe ori nu este hormonală: o digestie îngreunată sau un ficat obosit. O dietă cu mai puţine alimente grase sau dulci, fără alimente procesate, dar cu mai multe legume, un stil de viaţa sănătos, cu sport, somn şi un consum regulat de apă te pot scuti de coşuri pe viitor.

Nas – probleme cardiace

Cele mai multe coşuri apar din cauza punctelor negre, specifice acestei zone, dar sunt și semnul unei proaste circulaţii sangvine sau al tensiunii ridicate. Colesterolul mărit poate fi o altă cauză. Un control de rutină n-ar strica. Pe lângă curăţarea porilor prin exfoliere şi cu ajutorul scruburilor, o dietă bogată în omega 3 va ajuta inima şi sistemul cardiovascular să funcţioneze optim, eliminând astfel câteva dintre cauze. Pentru porii dilataţi şi puncte negre, poţi folosi loţiuni şi măşti astringente. Roşiile, sucul de lămâie, albuşul, tărâţele sau mălaiul sunt soluţii naturale eficiente.

Obraji – atenţie la plămâni!

Cremele pe care le foloseşti sau produsele de îngrijire ar putea să nu corespundă tipului tău de ten. Cere sfatul unui dermatolog, farmacist sau al unei cosmeticiene, iar dacă leziunile acneice vor apărea tot în această zonă, alta este cauza. Telefonul mobil, unul dintre obiectele pline de bacterii, e o altă cauză pentru coşurile din această zonă. Însă obrajii îţi arată starea plămânilor şi a ficatului. Se spune că obrazul stâng reflectă starea plămânilor, iar cel drept, starea ficatului, iar coşurile apărute pe obraji pot fi un semnal de alarmă. Fumătorii au astfel de probleme. În afară de consultul medical, câteva exerciţii zilnice de respiraţie, relaxarea în aer liber şi o dietă hipocalorică, dar bogată în alimente verzi vor ajuta cele două organe să funcţioneze optim.

Bărbie şi zona maxilarului – probleme digestive sau ovariene

Sigur, atingerea feței cu mâinile murdare, ticul de a-ţi sprijini bărbia în palmă pot duce la apariţia coşurilor, însă, de cele mai multe ori, apariţia lor nu este întâmplătoare, iar dacă apar numai în această zonă, e indicat să faci un control ginecologic şi chiar o ecografie. Ovulaţia poate determina apariţia coşurilor, iar când ovarele au probleme, se întâmplă acelaşi lucru.

Buze – constipaţie

Uneori apar coşuri mici chiar pe linia buzelor. Rujurile şi creioanele de contur pot fi incriminate, însă într-o foarte mică măsură. Observă dacă apariţia lor nu coincide şi cu constipația. Dacă ai des astfel de probleme, consumă mai multe alimente bogate în fibre şi bea mai multă apă.

Urechi – probleme renale

Aici nu exustă glande sebacee şi nici pori dilataţi; prin urmare, nu ar avea cum să apară coşuri. Și totuşi se întâmplă! Apariţia lor poate fi un semn că rinichii sunt în suferinţă sau că nu bei suficientă apă. Evită alimentele foarte sărate şi băuturile diuretice.

Gât – infecţie în organism

Curăţă bine gâtul, chiar dacă nu e fardat, pentru că transpiraţia şi praful strânse peste zi determină apariţia coşurilor. Şi în acest caz părul poate fi una din cauze, iar spălarea lui atunci când se murdăreşte sau se îngraşă este importantă. Stresul, oboseala, astenia sau o infecţie sunt alte cauze ale apariţiei coşurilor în această zonă. Relaxează-te, plimbă-te prin locuri cu verdeaţă, odihneşte-te şi bea ceaiuri medicinale, dar fă-ţi şi câteva analize.

Mituri demolate!

Laurenţiu Vlădău, medic specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, ne lămureşte asupra celor mai comune mituri despre acnee.

Ciocolata provoacă acnee

Nu ea este în mod neapărat vinovată. Orice aliment cu indice glicemic ridicat (dulciurile, pâinea albă, pastele făinoase) poate creşte nivelul de cortizol din sânge şi, prin urmare, agrava acneea. În general, carbohidraţii rafinaţi favorizează creşterea producţiei de sebum, înfundarea porilor şi, implicit, apariţia coşurilor.

Machiajul cauzează acnee

Dacă produsele cosmetice folosite sunt nonacneice sau noncomedogene, cu un conţinut scăzut de uleiuri comedogene, este foarte puţin probabil ca ele să provoace apariţia acneei sau, dacă ea există deja, s-o înrăutăţească. În plus, unele dintre aceste produse conţin peroxid de benzoil sau acid salicilic, care ajută la combaterea acestei afecţiuni. Dacă există un istoric de acnee moderată până la severă, este indicat totuşi sfatul dermatologului, care poate recomanda evitarea anumitor cosmetice sau folosirea exclusivă a anumitor branduri, astfel încât să nu existe riscul agravării problemei.

Adulţii nu au acnee

La toate vârstele putem suferi de această afecţiune, uneori chiar şi după menopauză.

Multe cazuri de acnee  se rezolvă până la 20 de ani, în timp ce altele se manifesta şi după 40 de ani. Acneea femeilor adulte poate fi rezultatul diverselor dezechilibre hormonale (chiar boala polichistică ovariană).

Coşurile inflamate se usucă de la soare

Expunerea la soare nu ajută la tratarea acneei, ci face ca roşeaţa să devină mai puţin vizibilă o perioadă datorită bronzului. Soarele poate usca pielea, o irită sau arde în lipsa protecţiei, aspect ce va favoriza agravarea acneei. În plus, dacă există papule roşii şi pustule inflamate, soarele duce la apariţia petelor pigmentare, care sunt dificil de tratat.

Pasta de dinţi tratează coşurile

Ea nu conţine ingrediente eficiente în eliminarea acneei. Deşi este posibil ca, în anumite cazuri particulare, acest tratament-minune să funcţioneze, uscând leziunile, el nu este recomandat de medicii dermatologi. Majoritatea formulelor de pastă de dinţi conţin lauril sulfat de sodiu, o substanță ce irită pielea și predispune la înfundarea porilor, implicit la agravarea acneei.

Spălarea feţei cât mai des va preveni apariţia coşurilor

Acneea poate fi ţinută sub control prin eliminarea excesului de sebum, dar spălarea feţei în exces nu reprezintă un remediu pentru această afecţiune, ci, dimpotrivă, determină iritaţii, deteriorarea barierei hidrolipidice şi agravarea acneei. Medicii dermatologi recomandă spălarea pe faţă nu mai mult de două ori pe zi şi exfolierea cu un produs delicat de maximum trei ori pe săptămână.

Când acneea nu cedează

„În cazurile mai severe, se poate asocia şi tratament cu retinoizi sau antibiotic în doză mică. În rare cazuri, cu componentă hormonală accentuată şi doar în cazul femeilor, se poate asocia şi tratament hormonal specific, cu rol în blocarea acţiunii testosteronului sangvin asupra glandei sebacee (anticoncepţionale, spironolactonă).“ Adriana Carmen Necula, medic specialist dermato-venerologie 

Îngrijirea tenului acneic

O greşeală des întâlnită este curăţarea agresivă a tenului. Gestul corect este curăţarea delicată, cu un gel spumant, fără particule dure sau loţiuni prea astringente, care să irite sau să usuce excesiv faţa. Cu cât tenul va fi mai uscat, cu atât glandele sebacee vor produce mai multă grăsime.

Tratamentele se aplică local, nu pe toată faţa.

Exfolierea trebuie să fie şi ea blândă,  cu soluţii ce conţin concentraţii mici de α- si β-hidroxiacizi, şi se recomandă de două ori pe săptămână.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.20/25.05.2017
Autor: Luminița Tăbăran
Sursa foto: pixabay

Comments

comments

One thought on “Acneea, un simptom de luat în seamă

  1. Acneea e o problema care poate sa fie inlaturata rapid daca se urmeaza un program corespunzator care sa ajute la asa ceva.

Lasă un răspuns