Esti aici
Femeia.ro > Frumusețe > Argila, frumusete la indemana

Argila, frumusete la indemana

Păr gras, piele uscată, puncte negre, acnee. Multe dintre micile neplăceri cosmetice pot fi rezolvate cu ajutorul argilei, un lut magic, înzestrat de natură cu virtuți de excepție.

Naturală, eficientă și de o puritate și o finețe inegalabile, argila este recunoscută de mii de ani drept un prețios aliat al frumuseții. Încărcată cu un întreg complex de minerale și oligoelemente (magneziu, calciu, fier, zinc, seleniu, fosfor etc.), argila este o materie vie care acționează inteligent, adică exact acolo unde e nevoie. Astfel, dacă e necesar, absoarbe toxinele și impuritățile epidermei. Prin acțiunea antiseptică și cicatrizantă, usucă leziunile acneice acolo unde ele există. Accelerează vindecarea rănilor și favorizează refacerea țesuturilor lezate. Încetinește procesul de îmbătrânire cutanată. Stimulează rădăcina firelor de păr. Argila face cu adevărat minuni pentru pielea și părul tău. Încearc-o și nu vei regreta!

Tipuri de argilă

Argila se prezintă sub diferite culori, în funcție de oxidul de fier (limonită) pe care îl conține. Fiecare tip de argilă are anumite proprietăți.

Verde. Este cea mai utilizată, fiind excelentă pentru tenul normal și gras. Regenerează zonele fragilizate, absoarbe excesul de sebum.

Albă. Este ideală pentru pielea uscată și fragilă și pentru părul uscat și deteriorat. Atenuează roșeața, înlătură senzația de piele strânsă, calmează pielea.

Albastră. Îmbunătățește oxigenarea pielii, redă tenului luminozitatea și strălucirea. Este eficientă împotriva impurităților (poluare, piele moartă etc.). Potrivită pentru toate tipurile de piele.

Cenușie. Curăță, tonifică, purifică pielea. Ideală pentru toate tipurile de ten.

Galbenă. Curăță și tonifică pielea și ajută la oxigenarea celulelor. Este potrivită pentru pielea normală, grasă și sensibilă.

Roșie. Curăță și activează circulația sangvină, calmează durerile, iritațiile, arsurile. Recomandată pentru pielea normală, uscată și sensibilă.

Reguli de preparare

Prepararea argilei e aproape un joc de copil: amesteci apă minerală necarbogazoasă (sau apă florală) cu pudră de argilă. Pune argila într-un bol, toarnă apa și las-o să se absoarbă. Câtă argilă trebuie să folosești este de obicei specificat pe ambalaj, dar pasta nu trebuie să fie nici prea lichidă (mai adaugă argilă), nici prea tare (mai adaugă puțină apă). Ideal este să prepari argila cu o oră înainte de a o folosi și să acoperi recipientul cu pânză. La pregătirea argilei nu folosi deloc ustensile din metal, ci doar lemn, sticlă sau ceramică.

Rețete pentru o piele radiantă

Folosită sub formă de mască, argila devine un preparat imbatabil împotriva imperfecțiunilor pielii. Masca trebuie întinsă în strat subțire și uniform pe față, evitând conturul ochilor. Lasă masca să acționeze zece minute, apoi clătește cu apă din abundență. Dacă după mască apar zone înroșite, va trebui să reduci timpul de aplicare.

Piele grasă. Pune două linguri de argilă verde, două lingurițe de ulei de alune și apă până când obții o pastă ca o cremă.

Ten gras și pori dilatați. Amestecă două linguri de argilă verde cu o lingură de ulei de măsline și o lingură de apă. Întinde pasta pe zonele grase.

Mască revitalizantă pentru ten uscat. Zdrobește o jumătate de banană și adaugă două linguri de argilă albă. Dacă amestecul nu e suficient de cremos, adaugă apă.

Ten mixt cu puncte negre. Zdrobește o roșie bine coaptă, păstrează doar pulpa și adaugă o lingură de iaurt, două linguri de argilă verde și o linguriță de ulei de alune-de-pădure.

Probleme dermatologice

Acnee. Fiind antiseptică și cicatrizantă, argila grăbește vindecarea coșurilor. De două ori pe săptămână, aplică o mască de argilă (verde dacă ai piele grasă, albă dacă e sensibilă), preparată din o lingură de argilă, o lingură de apă și două picături de ulei esențial de arbore de ceai. Pe leziunile acneice infectate aplică un bob de argilă umezită și las-o să acționeze toată noaptea. Această mască este eficientă și în caz de cuperoză, erupții pe față, riduri.

Varice. Pe lângă faptul că sunt inestetice, varicele creează disconfort. Cataplasmele cu argilă sunt de mare ajutor. Prepară din apă și argilă verde o pastă groasă, dar suficient de maleabilă, cât s-o întinzi pe întreaga zonă cu varice. Cataplasma trebuie să aibă cel puțin 1 cm grosime. O poți aplica direct pe piele sau, ca să previi eventuale reacții, folosește un tifon. Lasă argila să acționeze minimum 30 de minute, ideal o oră. Aplică tratamentul de 1-2 ori pe zi, zece zile la rând.

Păr strălucitor

Mască pentru păr gras. Te-ai săturat ca părul să se îngrașe atât de des? Grație capacității puternice de absorbție, argila reține ca un burete excesul de sebum. Amestecă cinci linguri de pudră de argilă verde cu un gălbenuș sau cu două linguri de ulei de măsline. Adaugă apă cât să obții o pastă cremoasă. Întinde pasta doar la rădăcina firelor de păr. Las-o să acționeze zece minute, apoi spală-te pe cap cu șampon.

Păr uscat, fragil, fără strălucire. Amestecă două linguri de argilă albă cu puțină apă, cât să obții o pastă moale, dar nu lichidă. Întinde preparatul pe păr și lasă-l să acționeze 20 de minute. Clătește înainte ca argila să se usuce.

Contra mătreții. Amestecă cinci linguri de argilă verde cu 7-8 linguri de apă, cât să obții o pastă cremoasă. Într-o lingură de ulei de măsline, adaugă ulei esențial de cimbru, ulei esențial de lămâie și ulei esențial de arbore de ceai (câte cinci picături din fiecare). Amestecă și aplică preparatul pe pielea capului. Lasă să stea 30 de minute, apoi spală-te cu șampon.

Căderea părului. Amestecă două linguri de argilă verde, o lingură de ulei de măsline, un gălbenuș și o lingură de miere până obții o pastă densă. Aplică la rădăcina firelor de păr, acoperă-ți capul cu un prosop cald și lasă masca să acționeze o jumătate de oră. La final, spalăte pe cap cu șampon. 

Băi cu argilă

Puncte negre, pori dilatați, coșuri, toate sunt probleme care apar nu doar la nivelul feței, ci și în alte zone ale corpului, spre exemplu pe spate, o zonă mai greu accesibilă. O baie este ideală pentru a curăța întreaga suprafață a pielii. Înainte de a umple cada, lasă să curgă puțin timp apă fierbinte: aerul umed deschide porii pielii, iar ea va absorbi mai bine substanțele active. Prepară-ți singură o pastă exfoliantă: pune într-un bol o lingură de argilă verde și o lingură de sare de mare și amestecă-le. Într-alt bol, pune o lingură de infuzie de mușețel caldă și diluează în ea o lingură de miere. Amestecă apoi conținutul celor două boluri. Întinde pasta pe tot corpul, masând ușor, începând de la picioare. Lasă să acționeze 5-10 minute, apoi cufundăte în cadă și îndepărtează argila de pe piele. Încheie baia cu un duș cu apă călduță!

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.24/19.06.2014.

Autor: Angela Cîlțan

Sursa foto: Fotolia

Comments

comments

Lasă un răspuns