
Cum expunerea la soare sau la lămpile UV nu este sănătoasă pentru piele, nu ne rămâne decât varianta bronzului artificial. Multe mirese evită autobronzantele, de teama unui look nenatural, a culorii neuniforme și, cel mai important, a riscului ca [rochia de mireasă][1] să se murdărească din cauza frecării de piele. Și totuși, se poate și fără aceste inconveniente! Totul e să ții cont de câteva reguli simple.
Adaptează culoarea
Înainte să începi programul de pregătire a bronzului, trebuie să îți setezi un obiectiv realist: să-ți alegi „intensitatea” bronzului în funcție de nuanța naturală a pielii. Nu poți pretinde un bronz închis dacă ai pielea albă ca laptele. De fapt, n-ar trebui să te gândești deloc la un bronz ciocolatiu, nici chiar dacă ai pielea închisă de culoare, întrucât contrastul cu rochia ar fi mult prea mare și prin urmare, inestetic.
Testează din timp
Alege-ți produsul cu care vrei să-ți nuanțezi [pielea][2] cu cel puțin 1-2 luni înainte de nuntă și testează-l continuu. Prima condiție este să te asiguri că este vorba de un produs rezistent la apă și transpirație, nu unul care se curăță ușor la spălat. Ideal ar fi să fie un autobronzant progresiv, ca să poți controla nivelul de nuanțare a pielii. Un alt argument de luat în calcul este culoarea naturală a pielii, în funcție de care să alegi produsul potrivit: deschis-mediu-închis (o idee bună ar fi să îți procuri chiar două produse, pe care să le amesteci în vederea obținerii unei nuanțe intermediare).
Cât despre formulă, ai de ales dintr-o varietate mare de produse: spray, cremă, gel, ulei, și cel mai bine ar fi să alegi mai multe variante; spray-ul, de exemplu, este ideal pentru a te bronza uniform, putând fi ușor de aplicat zone mai greu accesibile precum partea din spate a picioarelor, [spate][3], etc, dar și pentru a controla cantitatea aplicată.
Aplică-l pe curat
Nu mai e nevoie să-ți spunem că fiecare primă aplicare a autobronzantului trebuie să fie precedată de un dublu-ritual de exfoliere și hidratare a pielii, astfel încât bronzul să „prindă” și să reziste. Începe printr-un periaj uscat, folosind lufa, continuă sub duș cu mănușa abrazivă sau un scrub, apoi hrănește-ți pielea cu o cremă foarte hidratantă. Abia după cea aceasta intră în piele, poți aplica și autobronzantul, masând bine. Pete? Nu te teme, se întâmplă oricui; folosește o mănușă exfoliantă umedă pentru a le curăța până ajung la nivelul restului pielii, apoi întinde peste tot o cremă hidratantă sau ulei de corp.
Pentru [ten][4], ar fi bine să-ți [cureți pielea][5] cu un exfoliant acid sau printr-un peeling cu enzime, care să dizolve delicat celulele moarte, iar apoi să-ți hidratezi tenul cu o cremă super-hrănitoare. Nu folosi autobronzante corporale pentru față, caută doar produse destinate tenului (sau pentru ten și corp, pentru a căpăta o culoare uniformă).
Anticipează dezastrele
De multe ori, zonele cu piele foarte subțire și aglomerată capătă o nuanță mai ciudată (portocalie sau închisă), diferită de restul corpului. Pentru a evita asta, poți aplica suplimentar o cremă hidratantă doar în acele zone – coate, genunchi și spatele lor, glezne, încheieturi, subțiori, etc., înainte să întinzi autobronzantul, astfel încât acesta să se absoarbă uniform.
Protejează-ți bronzul
Nu-ți aplica autobronzantul decât cu două zile înainte de nuntă, nu [în ajun][6] și nicidecum în dimineața nunții. Pentru ca acesta să nu se transfere pe rochie, trebuie să treacă 2-3 dușuri (fără săpun sau scrub-uri) peste ele. Așadar, exfoliază-ți pielea cu două zile în avans dacă intenționezi să te bronzezi și folosește doar geluri de duș cu formule delicate și hidratante). Aplică ulei de corp după fiecare baie și așteaptă (nu șterge pielea cu prosopul, tapotează ușor) ca acesta să se absoarbă înainte să te îmbraci.
Încă un detaliu pe care nu trebuie să-l omiți: bronzul la „cutie” este ușor incompatibil cu soluțiile folosite în tratarea piscinelor, deci ferește-te să înoți în zilele premergătoare nunții (e bine să știi asta și în luna de miere, dacă optezi pentru un bronz ușor). Totodată, transpirația poate curăța bronzul din jurul porilor prin care iese, deci evită să te forțezi prea tare la fitness.
Fă-l să strălucească
Pentru a-ți pune bronzul în evidență, folosește o cremă de corp satinată; aceasta va reflecta lumina, dând pielii – mai ales [decolteului][7] și umerilor – un aspect fondant! Pentru ten, poți miza pe o pudră bronzantă irizată, cu care să-ți subliniezi pomeții și să-ți atingi ușor zona T, unde soarele ne-ar arde… dacă i-am permite!