
Ți-e teamă că superbul bronz de vacanță își va pierde în curând strălucirea și intensitatea? Nu-i cazul să te îngrijorezi, există soluții simple, care-ți mențin pielea arămie multă vreme!
Ciclul de regenerare a pielii este de 28 de zile. Celulele noi iau locul celor de la suprafață, care se usucă și se exfoliază. Chiar și în ciuda acestei realități, bronzul poate fi păstrat multă vreme. Cheia este pregătirea, iar secretul suprem e întreținerea.
Pregătirea pentru bronz
Dacă n-ai apucat încă să prinzi culoare ori s-a ivit o șansă să-ți împrospătezi bronzul cu o baie de soare, pregătește-te pentru o nuanță a pielii mult mai intensă!
Primul pas: dă jos pielea uscată! Exfolierea este importantă înainte de vacanță, pentru că asigură pielii o mai bună absorbție a ingredientelor hidratante. În plus, pielea uscată tinde să se exfolieze repede și bronzul devine inegal și pălește rapid. Cu două zile înainte de expunerea la soare, masează fiecare părticică a corpului (mai întâi umezită bine) cu un scrub uleios, apoi clătește din belșug.
Hidratare abundentă
Știai că pielea hidratată se bronzează mai ușor și culoarea arămie ține mai mult? Iată motive serioase pentru care trebuie să pui mare preț pe acest pas de îngrijire! O piele hidratată se obține prin trei căi: dietă, consum de lichide și creme.
Dieta te ajută să scapi de colăcei, de grăsimea care conține doar 20% apă, pe când mușchii au 60%. Iată încă un motiv să slăbești!
Lichidele fără alcool și zahăr contribuie din plin la hidratarea pielii, dar și legumele verii sunt pline de apă: castraveții, roșiile, pepenii, varza, vinetele. Dacă alegi hidratarea clasică, bea apa încet, cu înghițituri mici și la temperatura camerei. Când este prea rece sau foarte fierbinte, riști să pierzi o mare parte prin transpirație.
Cremele de corp sunt la categoria impuse atât pentru a obține un bronz senzațional, cât și pentru întreținerea lui. Cremele de corp sub duș, untul sau cremele de corp trebuie aplicate cel puțin de două ori pe zi, ideal imediat după duș și masate bine, până ce intră în piele cu totul.
Fără rabat la protecție
Orice expunere la soare trebuie însoțită de o cremă cu SPF. Fără această protecție, te-ai putea bronza mai repede, dar apoi pielea se arde și se cojește în câteva zile. Vei pierde nu doar bronzul, ci și aspectul catifelat și culoarea uniformă, ca să nu mai vorbim de amenințarea pentru sănătate! Petele și uscăciunea pot fi evitate
printr-o bună protecție solară.
Bronz intens pe apă
Cel mai ușor mod de a prinde culoare rapid este să faci plajă plutind. Apa atrage și reflectă lumina soarelui și astfel pielea se va colora mai intens. O plimbare cu salteaua sau un tur cu hidrobicicleta sunt două variante de luat în calcul, dar nu uita de protecția solară, pentru ca, în loc de bronz, să nu te alegi cu o arsură de toată frumusețea! Voleiul pe plajă este o altă variantă de bronz rapid și uniform.
Poartă culori închise!
Nu este nici un secret că negrul atrage cel mai tare razele solare și, prin urmare, te vei bronza mai repede purtând un costum de baie închis la culoare. Alege prosopul de plajă în nuanțe vii, precum fucsia, bleumarin, verde aprins.
Frumos înseamnă uniform
Știai că pielea nu se bronzează la fel de intens pe toate zonele? Suprafața interioară a brațelor și picioarelor conține mai puține celule pigmentare decât restul pielii și se colorează mai puțin. Pielea este mai groasă pe față și, prin urmare, se bronzează greu, însă pistruii și alunițele conțin o cantitate crescută de pigment și se pot închide mai mult decât restul pielii. Așadar, dacă soarele te prinde greu pe gambe, stai cu fața sub umbrelă până ce prinzi culoare în zonele dificile!
Fă duș după plajă!
Cremele de plajă sufocă pielea, lipsa oxigenului duce la diminuarea bronzului, iar sarea și transpirația deshidratează. Un duș este bine-venit pentru confortul pielii, dar și pentru susținerea bronzului.
Evită rugozitățile!
Scrubul și săpunul usucă pielea, care se va exfolia rapid și asftel vei spune adio bronzului. Gelul de duș curăță pielea și o hidratează – prin urmare, e o soluție mult mai bună decât săpunul. Renunță și la ceară sau creme epilatoare, fiindcă toate au efect de exfoliere. Indicat ar fi să scapi de părul nedorit folosind aparatul electric sau lama de ras.
Trișează!
După plajă, aplică o cremă hidratantă amestecată cu puțină loțiune autobronzantă. Pielea se va închide la culoare în timp record și nu vei mai fi tentată să renunți la protecție. După întoarcerea din vacanță, pentru întreținerea culorii, aplică un autobronzant la 3-5 zile. Pentru un efect mai bun, aplică-l cu un burețel și numai după o bună porție de hidratare a pielii. Cele care nu s-au împrietenit cu acest produs pot încerca un fond de ten corector pentru corp, cu o formulă antitransfer și care aduce o culoare delicată, mascând imperfecțiunile.
Un strop de catifelare și unul de culoare
Iată trei trucuri pentru un bronz care întoarce priviri:
Uleiurile de corp și cel de măsline presat la rece oferă pielii o textură catifelată și o doză generoasă de hidratare, păstrându-i intactă culoarea.
Ceaiul negru întreține și el bronzul. Adaugă în apa din cadă o cană de ceai și stai în baie 20-30 de minute, apoi șterge-te prin tamponare și masează pielea cu ulei.
Pudra bronzantă pentru față intensifică bronzul obținut.
4 secrete pentru o piele fără urme albe
Șarmul și senzualitatea nuanței de ciocolată ar putea fi știrbite de niscaiva urme albe lăsate de costumul de baie. Mici trucuri te vor ajuta să elimini urmele fără să faci topless. Deși medicii nu susțin că statul la plajă fără sutien poate crește riscul cancerului de sân, pielea în această zonă este sensibilă și se arde ușor. Prin urmare, îți recomandăm alte soluții:
- Pe drumul spre plajă sau când te plimbi, e bine să nu porți maiouri cu bretele sau bluze cu decupaje neobișnuite. Bluzele cu mânecă lungă și foarte subțiri nu-ți vor lăsa urme pe piele greu de uniformizat, așa că orientează-te către ele.
- Alege un costum de baie cu șnururi pe care le poți muta ușor câțiva milimetri, ca urmele de bretele să fie insesizabile.
- Dacă ai sâni mari și se impun bretelele groase, ai putea să le desfaci pe cele de pe umeri când stai la plajă pe spate, iar breteaua de la spate când te întorci cu fața în jos. Nu uita să-ți protejezi pielea cu creme pentru a evita arsura!
- Un alt truc este să amesteci puțină cremă autobronzantă cu loțiunea de protecție solară și să aplici pe zonele acoperite de costum. Astfel, vei căpăta un bronz delicat și vei rămâne protejată chiar dacă se va mișca ușor costumul de la locul lui.
Alimentele bronzului trainic
O dietă bine ticluită poate face pielea mai receptivă la razele soarelui, menținându-i catifelarea și hidratarea (unul dintre secretele păstrării culorii). Pentru un bronz senzațional, consumă cinci porții de alimente „solare“!
- Morcovii sunt primii pe lista alimentelor ce stimulează producția de melanină. Cu cât vei consuma mai mulți morcovi, cu atât mai repede te vei bronza și vei avea parte de confort pe plajă chiar și în zilele toride, pentru că ei au proprietatea de a scădea temperatura corpului.
- Salata roșie (radicchio) este a doua pe lista celor care te ajută să te bronzezi. Este un aliment mai de fițe, dar nu scump, cu care ai putea să te împrietenești în acest scop.
- Cicoarea, pepenele galben, roșiile, prunele și caisele sunt bogate în betacaroten, conțin mulți antioxidanți și ajută producția de melanină.
- Ouăle, porumbul, avocado, brânzeturile, peștele și migdalele conțin o cantitate mare de vitamina E și seleniu, elemente fundamentale pentru prevenirea îmbătrânirii pielii, care ajută la vindecarea arsurilor solare.
- Uleiul de măsline extravirgin ajută la absorbția beta-carotenului, contribuind și el la obținerea unui bronz fără cusur. Consumă legumele crude și asezonează-le fără grijă cu o lingură de ulei!
Articol preluat din ediția de august 2014 a revistei Femeia.
Autor: Luminița Tăbăran
Sursa foto: Thinkstock