
De cele mai multe ori, îți agresezi părul chiar în timp ce-l usuci. Îți împărtășim câteva trucuri aflate de la specialiști, care te vor ajuta să-ți păstrezi podoaba capilară sănătoasă.
Nu este mare filosofie să-ți usuci părul, însă, din grabă sau ignoranță, faci greșeli care duc la uscarea excesivă a firului, la ruperea lui și chiar la pierderea culorii, dacă este vopsit. Iată care sunt cele mai comune greșeli și ce sfaturi au specialiștii!
Nu-l clătești bine
Multe substanțe de curățat usucă firul când sunt lăsate foarte mult timp pe păr. Chiar și balsamul obișnuit, dacă nu este bine clătit, sufocă firul de păr.
Soluție. Ca părul să fie mai ușor de descurcat, aplică imediat după clătire un balsam leave-in sau un spray special pentru descurcare.
Îl piepteni ud
Sigur că îl usuci mai repede și chiar îl îndrepți dacă faci asta pieptănându-l, însă nu orice pieptăn e bun. Astfel, firul se rupe foarte ușor.
Soluție. Ai nevoie de un pieptăn cu dinți rari. Există uscătoare cu accesorii speciale (pentru îndreptat părul sau care să te ajute să-i dai volum) cu formă de pieptăn, dar cu dinți rari.
Ții uscătorul prea aproape de păr
Aerul foarte cald deshidratează părul și îl determină să-și deschidă cuticulele, pierzând astfel din culoare, iar vârfurile se despică ușor. La coafor, stiliștii țin uscătorul aproape de perie, dar au un difuzor și îl plimbă destul de repede pe o șuviță, fără să insiste mai mult de 1-2 secunde.
Soluție. Ține uscătorul la distanță (circa 10 cm) și plimbă-l în toate direcțiile.
Insiști pe o anumită zonă
Dacă ții uscătorul mult timp într-o poziție și pe aceeași șuviță, părul se supraîncălzește chiar dacă temperatura nu este foarte ridicată. Uneori, chiar simți că îți frige scalpul. Astfel, părul se usucă prea tare.
Soluție. Usucă părul din mai multe direcții, ridicându-l cu mâna, ca aerul cald să ajungă la rădăcină, fără să apropii uscătorul de scalp.
Fixezi uscătorul pe aer fierbinte
Temperatura ridicată te ajută să usuci părul mai repede, dar asta produce pagube.
Soluție. Setează temperatura medie, iar pe măsură ce părul se usucă, treci pe rece. Jetul de aer rece te ajută să netezești cuticula firului și astfel îi vei da formă mai ușor, dar și luciu, iar părul se răcorește.
Îl usuci cu placa
Când folosești placa sau ondulatorul electric, chiar dacă este doar puțin umed, părul este în pericol! Dacă vezi că ies aburi sau auzi că sfârâie, asta înseamnă că părul suferă arsuri grave și trebuie să oprești imediat coafatul.
Soluție. Când utilizezi astfel de produse, trebuie să aplici mai întâi soluții de protecție termică, iar părul să fie perfect uscat. Altfel, rezultatul va fi dezastruos.
Nu utilizezi cu atenție peria rotativă
E bine să nu înfășori părul în ea și să nu o strângi aproape de scalp ca pe un bigudiu, ci să lași șuvița să se rotească. Astfel, părul se va aerisi și temperatura nu va crește la nivelul firului.
Soluție. Ca să usuci părul mai repede, coafează șuvițe subțiri.
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.37/2014
Autor: Luminița Tăbăran
Sursa foto: © alphaspirit – Fotolia