
Este elementul-cheie când vine vorba de păstrarea aspectului tânăr al pielii, dar şi de reducerea ridurilor.
Colagenul, o proteină produsă de celulele organismului, ajută la menţinerea structurii ferme a pielii. În anii tinereţii, pielea rămâne netedă pentru că se regenerează constant, iar pe măsură ce îmbătrânim, producţia de colagen încetineşte şi apar ridurile. Colagenul poate fi deteriorat şi de expunerea la soare sau de fumul de ţigară. Din fericire, există o mulţime de gesturi pe care le putem face pentru a păstra nivelul de colagen sau a stimula producţia lui în piele.
6 lucruri pentru un colagen de top
Spune stop fumatului. Fumatul creează la nivelul pielii nişte enzime care afectează colagenul din piele, iar fumul distruge o mare parte din vitamina C. Este ştiut că fumătorii au nevoie de o cantitate mai mare de vitamina C pentru a suplini pierderea ei, pricinuită de fum.
Expune-te la soare în siguranţă. Soarele accelerează pierderea de colagen. Razele UVA pătrund adânc în piele şi deteriorează fibrele de colagen. Asta nu înseamnă că trebuie să renunţăm la soare, ci doar să ne protejăm cu o cremă cu SPF minimum 15!
Foloseşte creme cu retinol. Acestea ajută la stimularea producţiei de colagen şi distrug substanţele care descompun colagenul după expunerea la soare.
Renunţă la dulciuri. Zahărul poate fi un dezastru nu doar pentru siluetă şi sănătate, ci şi pentru piele. Prin procesul de glicare pe care-l produce, zahărul în exces se ataşează de lipide şi proteine, în special de colagen, pentru a forma compuşi care accelerează procesul de îmbătrânire. Astfel, ridurile apar mai devreme.
Exfoliază pielea. Eliminarea stratului de celule moarte ajută pielea să accelereze procesul de înnoire celulară. Acidul glicolic (din fructe, în special ananas) şi acidul lactic (lactate) sunt substanţe care „dizolvă“ rapid aceste celule moarte, lăsând pielea netedă, sănătoasă şi luminoasă.
Pune accent pe antioxidanţi. Ei protejează pielea de acţiunea radicalilor liberi ce provoacă îmbătrânirea pielii prin deteriorare celulară – practic, le neutralizează acţiunea, astfel încât să nu se mai poată „hrăni“ cu celulele sănătoase. Bea ceai verde, care conţine antioxidanţi de calitate, la fel ca fructele sau legumele crude. De asemenea, poţi să foloseşti serumuri sau creme care includ antioxidanţi în formulele lor.
Trăiască vitamina C!
Un studiu întreprins de americani arată că femeile peste 40 de ani care au avut în dieta lor un aport mare de vitamina C aveau mai puţine riduri decât cele care au avut un consum mic din această vitamină. Vitamina C este esenţială în formarea colagenului: fără ea, aminoacizii nu se pot lega pentru a forma proteine. Este ideală dacă o consumi ori dacă o aplici pe faţă sub formă de măşti (găseşti la plafar pulbere) sau creme ce o au ca ingredient principal sau dacă iei suplimente zilnice.
Cele mai bune surse naturale de colagen
Ardeiul roşu, legumele cu frunze verzi, dar şi roşiile, citricele şi kiwi sunt surse importante de vitamina C, ce pot stimula producţia de colagen.
Menopauza, inamicul colagenului
Nivelul scăzut al estrogenului îl afectează şi pe cel al colagenului. Estrogenul este vital în producerea naturală a colagenului. Dar chiar şi în această perioadă există soluţii. O mulţime de alimente sunt de natură să ne furnizeze estrogenul pierdut. Fitoestrogenii (estrogenii din plante) pot suplini această pierdere. Năutul, nucile, soia şi fasolea roşie conţin aceşti fitoestrogeni.
Descoperă beneficiile masajului
Masarea zilnică a tenului stimulează producţia de colagen, iar tenul capătă un aspect mai plin. Foloseşte un ulei hidratant în fiecare seară!
Cremele şi colagenul
Cremele care menţin supleţea tenului trebuie să fie în primul rând puternic hidratante, iar ca să stimuleze sinteza de colagen, ar trebui să conţină:
*retinoizi sau retinol, care pot accelera capacitatea pielii de a produce celule noi şi a stimula producţia de colagen în corp;
*tretinoin – o substanţă ce poate ajuta la umplerea ridurilor cu colagen;
Se prescriu numai de medicul dermatolog, însă au efecte spectaculoase acolo unde cremele antirid obişnuite nu fac faţă, în special în cazul ridurilor adânci sau al vergeturilor.
*peptide de cupru – recunoscute pentru efectul de creştere a producţiei de colagen, cremele care le conțin ajută rănile să se vindece repede, dar şi ridurile să se estompeze;
* colagen marin – o proteină fibroasă extrasă fie din alge, fie din pielea peştilor, el are proprietăţi antioxidante cu rezultat în prevenirea apariţiei ridurilor sau chiar în estomparea acestora.
Citește și:
Cele mai bune sfaturi care te feresc de riduri și amână apariția lor
Cum scapi de riduri fara bisturiu
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.6/12.02.2015
Autor: Luminița Tăbăran
Sursa foto: pixabay.com