Esti aici
Femeia.ro > Frumusețe > Cosmetice făcute-n casă

Cosmetice făcute-n casă

Dacă vrei să ai grijă de tine folosind produse naturale, le poţi achiziţiona dintr-un magazin naturist sau le prepari singură. Nu e complicat!

Toate ingredientele necesare le găseşti în magazinele cu produse naturiste, iar reţetele se prepară uşor. Trebuie doar să le „găteşti“ în timp util, în maximum câteva zile, pentru că, neavând conservanţi, nu țin multă vreme şi, prin urmare, trebuie preparate în cantităţi reduse.

Săpun lichid

Este o reţetă simplă, pentru tot corpul sau numai pentru mâini. Se folosesc: ulei de măsline, un ingredient important pentru piele deoarece o hrăneşte şi îi conferă catifelare, ulei de dafin, care reface filmul protector al pielii şi, în plus, e un antiseptic şi un dezinfectant excelent (se poate înlocui cu ulei de cimbru sau mentă, în aceleaşi calităţi) şi zeamă de lămâie sau grepfrut, miere, cu efect regenerant şi calmant.

100 ml de zeamă de lămâie + 50 ml de ulei de măsline + 5 picături de ulei de dafin/cimbru/mentă + 100 g de miere + 1 linguriţă de fulgi de ovăz + 50 ml de lapte

Lasă la înmuiat fulgii de ovăz în zeama de lămâie câteva minute, apoi pasează cu un blender, adaugă lapte, uleiurile şi mierea. Amestecă totul foarte bine şi ține-l la frigider.

Sugestie. Dacă-l vrei mai parfumat, adaugă vreo 2-3 picături de ulei de lavandă, flori de portocal sau trandafir (dacă alegi a doua variantă, nu folosi o cantitate mai mare fiindcă devine iritant).

Dacă familia ta nu e numeroasă, prepară-l în cantităţi mici (jumătate din cele sugerate în reţetă), pentru că se păstrează doar 4-5 zile.

Gel de duş

Iaurtul curăţă pielea, o hrăneşte şi îndepărtează delicat celulele moarte. Lavanda o calmează, iar aloea o hidratează şi o catifelează.

1 lingură de iaurt + 2 picături de ulei de lavandă + 1 lingură de gel de aloe vera + 1 vârf de cuţit de sare

Toarnă toate ingredientele într-un vas şi omogenizează suficient. Se ține tot la frigider.

Şampon bio

Ai nevoie de ingrediente degresante, cum ar fi bicarbonatul (se foloseşte şi o lingură de şampon pentru copii), multe uleiuri nutritive, dar şi de puţină aromă, ca părul să rămână mătăsos şi cu miros plăcut.

2 linguri cu vârf de bicarbonat de sodiu + 2 linguriţe de unt de cocos + 2 linguri de miere + 1 vitamină E uleioasă (10 picături) + 15 picături de ulei de grepfrut

Încălzeşte uleiul de cocos până la topire, adaugă mierea, uleiul esenţial, vitamina E, bicarbonatul uşor umezit şi amestecă încet, cu grijă. Pune-l într-o sticlă din plastic, închide capacul şi agită puternic înainte de folosire.

Dacă ai părul gras, pune o cantitate dublă de bicarbonat.

Şampon uscat

Este un produs pe care e bine să-l ai mereu la îndemână pentru situații excepționale. Nu e nevoie de o reţetă şi nici de timp de pregătire, ci doar de ingredientul-cheie: pudra de talc. Mulţi spun că poți s-o înlocuiești cu făina, însă aceasta n-are aromă şi, dacă nu este complet îndepărtată şi transpiri sau te prinde vreo ploaie, aspectul va fi dezagreabil, de mătreaţă. Aşadar, ţine mereu la îndemână pudra de talc.

Aplică puţină pudră la rădăcina părului după ce trasezi cărări cu pieptănul, apoi, cu degetele, masează atât rădăcina, cât şi restul părului. Lasă pudra să absoarbă grăsimea vreo 2-3 minute şi apoi piaptănă pentru a o îndepărta. Părul căpătă volum şi va arăta ca unul proaspăt spălat.

Cremă de corp

Untul de cacao este esenţial pentru menţinerea elasticităţii pielii, iar cel de cocos hidratează, îi întinereşte aspectul şi îi aduce tonus. Prin urmare, acestea sunt principalele ingrediente pe care să le conțină crema ta bio de corp.

100 ml de gel de aloe vera + 1 lingură de unt de cocos + 1 lingură de ulei de cacao + 2-3 picături de ulei de migdale dulci

Pune un vas pe baie de aburi şi amestecă unturile (fără să se topească). Ia vasul de pe foc şi adaugă pe rând gelul de aloe, zeama de lămâie, iar la final, uleiul de migdale. Transferă amestecul într-o cutie cu gura largă sau într-un borcan.

Balsam de buze

Un balsam hrănitor şi care remediază instantaneu uscăciunea este o necesitate, mai ales pe timpul verii. Prepară un astfel de tratament şi ţine-l mereu în geantă.

1 linguriţă de ulei de migdale + 5 g de ceară de albine + 1 linguriţă de unt de shea + 1 linguriţă de miere + ½ linguriţă de caramel + 5 picături de vitamina E

11 g de ulei de migdale + 4 g de ceară de albine + 10 g de unt de shea + 2 g de miere de salcâm + 10 picături de caramel extract aromatic + 6 picături de vitamina E

Topeşte pe baie de aburi ceara şi untul de shea, adaugă uleiul de migdale, iar după ce s-a încorporat, pune mierea, caramelul şi vitamina E. Amestecă foarte bine, pune totul într-o cutiuţă şi ține la frigider până se întăreşte.

Chiar de la prima aplicare, buzele tale vor fi mai moi, netede şi cu gust plăcut. Totul – numai din ingrediente naturale.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr26/30.06.2016
Autor: Luminița Tăbăran
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns