Esti aici
Femeia.ro > Frumusețe > Creme bio in borcanele-bijuterie

Creme bio in borcanele-bijuterie

Fă-le chiar tu!

Cristina ne învaţă cum să preparăm singure cremele, în variante uşoare şi rapide. Dacă formulele ce conţin apă şi glicerină necesită un proces mai lung şi greoi (30-45 de minute), cremele din unturi şi uleiuri sunt gata în 10-15 minute!
Cremă de mâini
Amestecă în părţi egale unt de mango, de shea, ulei de gălbenele şi ulei de muşeţel, plus ulei esenţial de caise.
Ten mixt sau gras 
Uleiul de susan, de macadamia, untul de shea şi cel de cocos pot fi combinate cu unt ori se folosesc pure. Se aplică pur şi simplu pe tenul curat şi, la recomandarea cosmeticienei, după 15 minute se înlătură surplusul, pentru că pielea îşi ia tot ce are nevoie.
Reţetă: Se amestecă o lingură cu unt de shea, o linguriţă cu ulei de susan, macadamia sau jojoba, cât să obţii o cremă lejeră. Se încălzesc puţin amestecându-se uşor. La final, se adaugă până la cinci picături de ulei esenţial de arbore de ceai, de cimbru sau rozmarin, care să reducă secreţia de sebum. 
Ten uscat
E nevoie de o cremă mai grasă, cu unt de cacao şi ulei de argan – bun pentru tenul uscat şi matur şi care are puternice proprietăţi antirid. Uleiul de avocado este foarte bun pentru că e uscat (nu rămâne gras după aplicare) şi, la fel ca uleiul de cocos, la frigider devine solid.
Reţetă: Se amestecă 5 g de unt de shea, 5 g de unt de cacao, o lingură cu ulei de avocado şi o lingură cu ulei de aragan.
Ten matur 
Uleiul de sâmburi de caise este foarte bun pentru toate tipurile de ten, precum şi pentru cel matur. Proprietăţi puternice antirid au şi uleiurile de tămâie, geraniu (muşcată), trandafir, migdale şi argan.
Reţetă: Se amestecă o lingură cu ulei de migdale dulci, 5 g de unt de mango, 5 g de unt de shea, o lingură cu ulei de sâmburi de caise, ulei de geraniu şi lavandă.
Ten sensibil 
Uleiul de migdale poate fi folosit pentru copii după baie şi e bun pentru masaj pe corp.
Reţetă: Se amestecă 5 g unt de mango, 5 g unt de shea, o linguriţă cu ulei de migdale şi ulei de cătină, levănţică sau ulei de gălbenele.
Uleiuri vegetale preparate în casă
Acoperă un pahar cu flori (muşeţel, gălbenele, sunătoare) cu ulei şi lasă-l la soare. Uleiul se încălzeşte şi transferul principiilor din plantă se face mai uşor. Îl amesteci din când în când, timp de două săptămâni, apoi strecori.

Secretele din creme

Glicerina poate fi vegetală, obţinută din saponificarea uleiurilor vegetale, dar şi animală. Cea vegetală se vinde în aceleaşi locuri ca şi alte ingrediente naturale – unturi, uleiuri esenţiale, pudre vegetale.
Untul de cacao este foarte bun vara, pentru că dă elasticitate pielii, o hidratează, miroase frumos, conţine factor de protecţie solară (6). Nu este însă potrivit tenurilor acneice sau mixte, pentru că e foarte gras, încarcă pielea şi poate fi uşor comedogenic.
Untul de shea e de o consistenţă medie, are proprietăţi antivergeturi, restructurează pielea, o regenerează şi o hidratează. E bine tolerat de toate tipurile de ten, ceea ce îl plasează în topul unturilor.
Untul de cocos are FPS 4, precum şi efect uşor răcoritor – tocmai de aceea e indicat vara. Miroase grozav, are proprietăţi antirid, hrăneşte în profunzime, hidratează intens pielea. Deseori, se găseşte în produsele pentru bebeluşi şi ajută la vindecarea rănilor. Uleiul este acelaşi lucru cu untul de cocos, care peste 25 de grade devine lichid. Uleiul rafinat nu miroase atât de pregnant, dar pe ăsta îţi vine să-l mănânci!
Untul de mango, pe lângă proprietăţile pe care le au  celelalte unturi, lasă pielea catifelată şi satinată. Ajută la vindecarea rănilor superficiale, regenerează ţesuturile, are proprietăţi antirid. Nu are contraindicaţii.

Cristina Olaru a început în joacă să-şi prepare crema, iar acum a devenit dependentă de aceste produse naturale, ba chiar a creat în jurul ei dependenţă, ceea ce a făcut-o să experimenteze noi şi noi formule.

Este trainer de limbi străine, iar timpul liber şi-l dedică pasiunii pentru natură şi artă. „Am încercat de la o prietenă, acum trei ani, o cremă de mâini handmade. Era complet altceva decât folosisem până atunci. Îmi aduc aminte că avea ulei de susan, ceară de albine şi aromă de portocală. Mirosul a fost cel care m-a cucerit în prima fază, apoi a fost textura – era mai cremoasă şi nu lăsa pielea grasă, aşa cum simţeam cu cremele din comerţ. Şi am zis să încerc şi eu.“ Cristina începe să povestească cum a pornit pe drumul alchimiei frumuseţii şi, cu generozitate, ne împarte secrete şi reţete.

Prima cremă

„Pare ceva magic când combini apa cu uleiul, cred că aşa trebuie să se predea chimia. Prima dată, am luat-o mai moale şi am combinat unt de shea, ulei de jojoba, ulei de măsline, ulei de lavandă şi de Rosa mosqueta – un ulei exotic, preţios, cu puternice proprietăţi antirid. Rezultatul a fost o cremă foarte grasă, pentru că nu avea apă în compoziţie. A doua zi, după ce am aplicat-o pe faţă, tenul se vedea mai luminos, hrănit. De fapt, cred că se vedea hidratarea. Cremele naturale sunt mai concentrate în ingrediente active. Uleiurile au, în primul rând, un important rol de hidratare, dar şi de relaxare şi tonificare, iar efectul este rapid. Am folosit-o până ce s-a terminat. După două luni, pielea părea mai sănătoasă, însă efectul spectaculos a fost când a folosit-o mama – la ea, transformarea s-a menţinut mult timp.“

Drum presărat cu arome

Oricine poate prepara, în casă, creme pentru orice tip de ten, e de părere Cristina. Trebuie doar să studiezi ce proprietăţi are fiecare ulei şi să le alegi pentru nevoile tipului tău de ten. „Am căutat reţete pe site-uri străine şi am descoperit că este o practică veche, erau foarte multe femei care făceau asta de ani buni, care schimbau reţete şi impresii. Experienţa lor m-a ajutat mult, însă am simţit nevoia să le personalizez şi m-am sfătuit cu o cosmeticiană. Următoarea cremă a fost una pentru tenul meu (mixt), care să conţină apă – reţeta este mai complicată, există o fază uleioasă, alta în care amesteci apa cu glicerina şi una în care combini totul cu uleiurile esenţiale. E mai greu la început, dar dacă-ţi place şi respecţi reţeta, e ca la ciorbă, trebuie să-ţi iasă chiar dacă este pentru prima oară.“ A făcut creme pentru ten sensibil, uscat, dar şi una care să se potrivească oricui, ca să nu dai greş atunci când vrei să faci un cadou. Aşa s-a născut crema de mâini care este încă numărul unu printre preferinţe! Şi, pentru că a avut succes cu produsele sale, s-a gândit să facă un site unde pot fi găsite creme pentru toate tipurile de ten. 

Artă în miniatură

„Chiar dacă sunt naturale şi conţinutul contează, am început să personalizez borcănelele. Cred că sunt mai mult decât nişte creme, eu le spun bijuterii cosmetice, sunt puţin înnobilate. E ceva practic şi frumos. Mama, după ce termină cremele, pune în ele condimente. Pictez borcănelele după inspiraţie şi de puţine ori am dat greş, îmi place să pictez şi mă relaxează.“

De la Cristina am aflat secretul unei creme bune pentru fiecare anotimp: „Când este cald, cremele trebuie să fie cât mai uşoare, să conţină apă, glicerină, mai puţine uleiuri şi unturi, dar neapărat factor de protecţie. În principiu, unturile au un factor de protecţie mic (6), însă, în combinaţie cu alte ingrediente, acest factor scade. În schimb, uleiul de cătină are factor 20, ceea ce îl face indispensabil din cremele acestui anotimp. Există şi filtre solare minerale, cum ar fi oxidul de titan sau oxidul de zinc; sunt nişte pudre minerale care, dacă au o granulaţie mai mare decât porii, nu se absorb în piele (altfel, sunt toxice) şi acţionează ca nişte mici oglinzi. În cremele de vară, nu trebuie folosite uleiuri esenţiale de citrice pentru că sunt fotosensibile şi pătează tenul.“

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns