
Soarele îşi arată strălucirea şi îi simţi atingerea caldă, uneori chiar fierbinte. Tenul este expus agresiunilor UV, dar şi sebumului în exces şi transpiraţiei.
Cine nu-şi doreşte un ten impecabil, de culoare uniformă şi perfect mat, asemenea unui chip de porţelan? Pistruii, oricât de simpatici, fac ca tenul să pară pătat atunci când se înmulţesc. Petele cafenii apărute din pricina expunerii la soare în lipsa protecţiei sunt total inestetice şi deseori greu de remediat. În funcţie de intensitatea lor, ele pot fi diminuate în intensitate sau şterse, dar cel mai bine este să le previi. Și tenul gras este supus la grele încercări în timpul verii, dar excesul de sebum şi transpiraţia pot fi ţinute în frâu prin câteva trucuri.
Păstrează tenul mat
Dacă peste zi, în mod curent, nasul şi bărbia capătă luciu, asta înseamnă că pielea produce mult sebum. Luciul poate fi deranjant, însă problema o reprezintă grăsimea adunată pe piele, care înfundă porii şi favorizează apariţia coşurilor. Vara, secreţia de sebum este mai mare, prin urmare trebuie luate măsuri urgente şi respectate câteva reguli de bază:
- În primul rând, tenul are nevoie de multă apă, adică trebuie să foloseşti creme, geluri sau serumuri cu o mare capacitate de hidratare. Vei vedea cum prin acest simplu gest cantitatea de sebum se va diminua.
- Nu freca prea tare pielea când îndepărtezi excesul de grăsime. Cu cât freci mai tare, cu atât mai mult vei stimula glandele sebacee să producă grăsime. Dimineaţa, aplică un gel de curăţare, masează-l delicat, apoi clăteşte. Peste zi, foloseşte un şerveţel pentru a îndepărta grăsimea. Indiferent dacă este unul special, absorbant sau unul banal, presează-l pe faţă pentru câteva secunde. Aplică apoi un strat fin de pudră şi gata!
- Evită ispitele. De fiecare dată când atingi faţa cu palmele, transferi praf, murdărie şi un surplus de grăsime de care, evident, nu ai nevoie! Încercă să ţii mâinile cât mai departe de ten şi mereu curate!
- Renunţă la fondul de ten, care încarcă prea tare pielea pe timpul verii, şi alege o cremă colorantă tip CC, care să conţină inclusiv ingrediente matifiante, sau optează pentru pudră minerală, care absoarbe excesul de grăsime precum un burete.
- Ai grijă ce consumi. Cocteilurile cu alcool şi alimentele picante încălzesc corpul şi stimulează secreţia de sebum. Mănâncă alimente bogate în vitamina A (morcov, pepene galben şi spanac), care limitează producţia de sebum.
- Îndepărtează sebumul în mod natural masând tenul cu un castravete, niște miez de pepene, roşie sau piersică. Lasă zeama acestor legume/fructe să dizolve grăsimea de pe piele 5-10 minute şi apoi clăteşte.
- Exfoliază tenul o dată pe săptămână cu o perie, apoi aplică o mască pe bază de argilă.
Scapă de pistrui!
Melanocitele, celulele responsabile cu protecţia pielii şi apariţia bronzului, pot reacţiona straniu la razele solare. Unele îţi îndeplinesc misiunea şi colorează pielea, altele, mai energice, descarcă o cantitate mare de pigment şi apar astfel petele cafenii, respectiv leziunile pigmentare sau hiperpigmentările. Sunt total inofensive pentru sănătate, dar nu şi pentru estetică.
Pistruii fac parte din categoria uşoară a pigmentărilor şi, de regulă, dispar iarna, când soarele nu mai agresează pielea. Se combat uşor printr-o protecţie zilnică adecvată, dar şi prin câteva mici trucuri. Vestea bună este că, spre vârsta de 40 de ani, vei scăpa de ei în mod natural, dar până atunci iată care sunt cele mai la îndemână soluţii.
- Foloseşte creme cu SPF între 15 și 30. Cremele BB şi CC sunt ideale pentru vară şi mai toate asigură această protecţie anti-UV. Ele țin loc de fond de ten, dar te feresc şi de pistrui.
- Consumă multe alimente bogate în vitamina C, care limitează producţia de melanină, respectiv colorarea pielii, apărând-o totodată de razele soare.
- Dacă totuşi te-ai pricopsit cu pistrui şi vrei să scapi de ei, cremele depigmentante nu sunt o soluţie bună pe timpul verii întrucât sensibilizează epiderma şi ea se poate păta și mai rău. Un tratament util şi fără riscuri este cel natural. Aplică seara un strat de iaurt sau lapte, iar dimineaţa clăteşte tenul cu soluție de oţet cu apă (o lingură de oţet la un litru de apă).
Ţine la distanţă petele!
Expunerea neprotejată la soare, mai ales în decursul furtunilor hormonale (din timpul adolescenţei, sarcinii) sau dacă iei anticoncepţionale, poate duce la pătarea tenului, petele fiind uneori destul de mari şi închise la culoare, deci greu de camuflat printr-un machiaj obişnuit. Ce-i de făcut?
- Pentru că suntem la începutul verii, putem preveni apariţia lor sau agravarea celor cu care ne-am pricopsit din anii trecuţi. Protecţia solară este soluţia optimă! Apărarea tenului de razele solare este foarte simplu de realizat: se aplică în fiecare zi o cremă cu factor ridicat de protecţie solară. Există creme speciale, colorante, cu SPF 50, cu ingrediente care ajută la reducerea petelor brune şi hidratează pielea în profunzime.
- Există produse cosmetice speciale pentru coloraţii intense inestetice ale pielii cauzate de unele afecţiuni sau pigmentări. Fardurile corectoare sau fondurile de ten au o putere mare de acoperire, dar şi formule cu factori de protecţie UV, bogate în apă pentru a hidrata tenul. Sunt ideale pentru acoperirea petelor deja existente şi pentru a preveni apariţia altora.
Citește și:
Secretele demachierii perfecte
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.nr.20/21.05.2015
Autor: Luminița Tăbăran
Sursa foto: pixabay.com