
Multe dintre schimbarile pialii despre care se credea ca au loc din cauza imbatranirii sunt de fapt un efect al expunerii prelungite la radiatiile ultraviolete. Si asta, pentru ca soarele nu mai e ce a fost. In urma poluarii, stratul de ozon devine de la an la an mai subtire si astfel se amplifica radiatiile ce strabat atmosfera si ataca grav pielea.
Articol preluat din revista FEMEIA. Text: Mirela Purice. |
Cercetatorii au ajuns la concluzia ca, in anii in care creste numarul de pete de pe suprafata soarelui, proportional creste si numarul de cazuri de cancer de piele. Un motiv destul de bun ca sa maresti protectia cand te expui la soare, nu crezi?
Soarele are un efect profund asupra pielii tale, iar radiatiile cauzeaza imunitate scazuta impotriva infectiilor si schimbari ale texturii epidermei. Radiatiile solare se impart in radiatii ultraviolete si infrarosii. Cele ultraviolete se impart, la randul lor, in UVA, care trec prin sticla, patrund in epiderma si se opresc in derm, UVB, care sunt oprite de sticla geamurilor, iar in piele ajung doar in stratul superficial si UVC, care sunt absorbite de stratul de ozon si nu afecteaza pielea. Radiatiile UVB sunt cele mai periculoase, mai ales intre orele 11 si 16, cand radiatia solara atinge un maxim, fiind responsabile pentru arsuri, iar radiatiile infrarosii sunt oprite de apa, nori.
Alunitele
Chinezii acorda o importanta deosebita alunitelor, considerand ca acestea sunt aducatoare de noroc sau nefaste in functie de unde sunt plasate pe corp. Insa, daca esti genul de persoana care are mai multe alunite (nevi) pe corp, trebuie sa ai o grija crescuta fata de pielea ta, deoarece esti predispusa sa-ti apara si altele care nu sunt neaparat sanatoase.
La persoanele cu un numar mare de astfel de leziuni, riscul de aparitie a melanomului (cel mai grav tip de cancer al pielii) este de 3-5 ori mai mare comparativ cu restul popula- tiei. Specialistii spun ca riscul de aparitie a melanomului in popula- tie de-a lungul vietii este de circa 2%, iar la persoanele ce prezinta sindromul nevilor displazici (aparitia nevilor modificati in zone in care alunitele nu apar prea des: sani, scalp, fese, organe genitale si membre inferioare) este de 6-10%.
Daca ai avut cazuri in familie sau ai piele alba ce se arde usor la soare, ochi albastri, par blond sau roscat, trebuie sa te expui cat mai putin la soare, deoarece toate acestea cresc riscul de aparitie a melanomului. Acesta poate sa apara si in alte conditii decat cele descrise anterior; de aceea, autoexaminarea si vizita la medic, daca observi modificari de forma, culoare, dimensiuni sau aparitia de noi leziuni asemanatoare alunitelor, sunt esentiale in depistarea si tratarea precoce a acestei afectiuni.