
Fiecare perioada a vietii aduce cu ea schimbari si provocari, care se reflecta nu doar in in numarul de ani, ci si la nivelul pielii. Important este sa ai grija in permanenta de pielea ta, utilizand produsele potrivite pentru fiecare categorie de varsta. Iata cum evolueaza pielea, de cand ne nastem pana la venerabila varsta de 100 de ani:
0-10 ani: copilaria
Pielea bebelusului este moale, fina si lipsita de imperfectiuni. Problemele care apar la aceasta varsta sunt legate de posibilele iritatii cu care se pot confrunta copiii de pana la 5 ani, deoarece tenul lor este fragil si expus eczemelor (boli de piele de natura infectioasa). Nivelurile de colagen si elastina sunt in aceasta etapa a vietii la nivel optim. Pielea este elastica si se fortifica pana la varsta de 5 ani, de aceea taieturile si zgarieturile se vindeca acum mult mai repede.
Celulele pielii la copii se auto-regenereaza la fiecare 21-28 de zile, totusi pielea trebuie ingrijita printr-o rutina de spalare zilnica a fetei si a corpului. Pe de alta parte, pielea copiilor este mult mai subtire decat cea deplin dezvoltata a adultului, prin urmare are nevoie de creme cu factor de protectie solara – mai ales ca cei mici isi consuma energia in activitati in aer liber.
10-20 ani: adolescenta
De la varsta de 10 ani incepe pubertatea, iar hormonii isi arata efectele. Pielea incepe sa se schimbe si nu intotdeauna intr-un sens pozitiv, pentru ca tenul adolescentilor este afectat, in majoritatea cazurilor, de acnee. Pe masura ce avansam catre maturitate, se modifica si tipul de piele pe care il avem, intrucat glandele sebacee produc mai mult sebum. De aceea, este nevoie de o ingrijire suplimentara, cu produse pentru curatare, exfoliere, tonifiere si hidratare special concepute pentru tenul acneic.
20-30 ani: tineretea
Este perioada in care hormonii incep sa se stabilizeze, prin urmare inflamatiile si roseata specifice adolescentei incep sa se diminueze, iar pielea ar trebui sa fie stralucitoare si fara riduri. Adopta un regim de viata sanatos in aceasta perioada pentru a-ti mentine cat mai mult pielea frumoasa si sanatoasa. Tine cont si ca sistemul de auto-regenerare a celulelor incetineste si nu mai este cel din copilarie, de 21-28 de zile.
30-40 ani: maturitatea
Incepand cu 30 de ani, apar treptat primele riduri, dar pielea are inca suficient de mult colagen si elastina pentru a-si mentine tonicitatea. Pe masura ce ne apropiem de 40 de ani insa, metabolismul functioneaza mai incet, iar masa musculara isi pierde din fermitate. Actiunea soarelui asupra pielii devine mai evidenta in aceasta perioada a vietii, mai ales pentru ca pielea incepe sa se lase si sa se decoloreze.
De aceea, protectia anti-UV este foarte importanta pentru ca incetineste, pe cat posibil, aparitia accentuata a ridurilor. Poti utiliza creme antirid si tonifiante, sau produse bazate pe acid glicolic, care contribuie la reconstruirea colagenului.
40-50 ani: mijlocul vietii
Este o perioada plina de provocari pentru ca, spre deosebire de adolescenta, cand pielea poate fi prea uleioasa, acum ea tinde sa fie prea uscata. Principala provocare este apropierea de menopauza care determina schimbari de stare, dezechilibru la nivel hormonal si modificare a apetitului. Implicit, pielea devine mai uscata, mai subtire si usor translucida. La aceasta varsta, sunt recomandate produsele de ingrijire a pielii care asigura un plus de hidratare, plus un stil de viata cat mai sanatos.
50-60: varsta intelepciunii
Intre 50 si 60 de ani, se incheie procesul menopauzei, iar pielea, desi nu mai are suficient de mult colagen, isi pastreaza totusi netezimea. In zona maxilarului, pielea este mai lasata si apar pete la nivelul fruntii si al obrajilor. In cazul femeilor care s-au expus foarte mult la soare pana la aceasta varsta, aceste pete au o culoare maronie mai inchisa.
60-100 ani: tot inainte
Pielea nu mai produce ulei suficient, se subtiaza si devine mai fragila, se pigmenteaza si apar alunite. Nu mai este la fel de placuta la atingere asa cum era la 20 de ani, iar ridurile sunt extreme de vizibile. Diverse afectiuni, precum cele cardiace sau diabetul, afecteaza si ele stralucirea pielii.
Retete naturale anti-imbatranire
La orice varsta, sunt esentiale dieta potrivita, exercitiile fizice, somnul regulat si evitarea expunerii excesive la soare. In plus, tratamentele anti-imbatranire cu produse naturale sunt nu numai ieftine, ci si foarte eficiente:
- CARTOFUL- are efect de lifting si contribuie la diminuarea ridurilor. Taie doua rondele de cartof si aplica-le pe ochi timp zece minute. O varianta pentru intreaga fata este masca din cartof pasat si sos de mere. Lasa masca sa actioneze timp de 15-20 de minute si spala fata cu apa calda. Tenul va capata astfel mai multa stralucire.
- ROSIA – vitaminele sunt foarte importante pentru a avea o piele sanatoasa. Amesteca piure de rosii cu faina de linte, in cantitati egale, si adauga o jumatate de lingura de suc de lamaie. Continutul obtinut poate fi aplicat pe fata de doua-trei ori pe saptamana pentru rezultate optime.
- PAPAYA – la fel ca si banana, papaya ajuta la exfolierea pielii si este foarte buna pentru ten. Paseaza bucatele de papaya copt si intinde pasta pe fata, timp de 15-20 de minute. Clateste cu apa calda si aplica apoi o crema hidratanta.