
Odata cu inaintarea in varsta textura pielii schimba, iar dupa expunerea la soare, pe langa bronzul auriu, vei observa si aparitia unor pete maronii. De ce apar si cum putem sa scapam de petele pigmentare, poti afla citind randurile de mai jos.
Ce sunt petele pigmentare?
Razele ultraviolete, mai ales UVB pot stimula producerea exagerata a melanocitelor, celule producatoare de pigment. Cand unele melanocite declanseaza o secretie prea mare de melanina, apar petele pigmentare. Zonele predispuse aparitiei acestora sunt fata, gatul, umerii, decolteul si mainile, ca urmare a expunerii excesive la soare. Pigmentarea este mult mai evidenta in lunile insorite si se poate estompa mult iarna. Alti factori care influenteaza aparitia lor sunt predispozitia genetica, factorii hormonali ( sarcina, folosirea contraceptivelor orale) si inaintarea in varsta. Culoarea petelor poate varia in functie de localizarea pigmentului: la suprafata pielii (in epiderma) – maronie, mai profund (in derma) – nuanta gri-albastruie sau mixta – culoare gri-maronie. Ele afecteaza atat femeile (in proportie de 90%) dar si barbatii.
- Efectele nocive ale expunerii la soare
Prevenire
- 1. Ingrijeste-ti pielea folosind o crema hidratanta cu factor de protectie solara in permanenta, indifferent de anotimp;
- 2. Exfoliaza-ti pielea pentru a indeparta stratul de celule moarte si pigmentul superficial;
- 3. Consuma fructe si legume pentru a creste aportul de vitamine si antioxidanti care stimuleaza reinoirea celulara si combat radicalii liberi.
Tratament
- 1. Inainte de a incepe un tratament este bine sa te adresezi medicului dermatolog. Acesta, va alege, in functie de tipul tau de ten si de profunzimea petelor, solutia potrivita.
- 2. Foloseste tratamente pe baza de acid azelaic, retinoizi, acid piruvic sau hidrochinona ( acestea trebuie sa fie folosite in paralel cu produsele de protectie solara).
- 3. Microdermoabraziunea – este o exfoliere mecanica a stratului superficial al pielii.
- 4. Peeling-ul chimic- consta in aplicarea unei substante acide la nivelul fetei cu scopul de a produce o distrugere si apoi o exfoliere la nivelul pielii, lasand astfel o piele noua si sanatoasa.
- 5. Tratamentul laser- cele mai des utilizate fiind :laserul fractional cu CO2 si lumina intens pulsata (IPL).
- 6. Daca nu ai posibilitatea sa apelezi la niciuna dintre varianate si nu te deranjeaza petele inestetice aparute, poti sa le estompezi cu produse cosmetic (fond de ten, concealer sau pudra).
- Chirurgie estetica: terapia cu lumina intens pulsata
Nu uita! In timpul tratamentelor nu se recomanda expunerea la soare.