
De multe dintre ele ai auzit, dar poate nu le-ai dat adevărata importanţă. E timpul să afli de ce trebuie respectate cu sfinţenie.
Regulile de aur în frumuseţe nu sunt doar o găselniţă a specialiştilor: ele dau valoare aspectului nostru şi ne feresc de gafe şi de deteriorarea pielii, părului şi unghiilor. Când le încălcăm, singura amendă primită este cea a timpului, pe care ne va fi greu (uneori chiar imposibil) s-o plătim. Alteori, dizarmoniile cromatice vor avea un efect invers decât cel scontat şi din zânele care ne voiam ajungem… răţuşca cea hilară. Există multe astfel de reguli, însă le-am ales pe cele mai importante. Ținând cont de ele, îţi vor asigura nu doar un aspect plăcut, ci vei înregistra şi importante victorii în lupta cu trecerea anilor.
Demachierea este obligatorie
Mulţi spun că nu-i o regulă, ci literă de lege în îngrijire. Înainte de toate, demachierea înseamnă curăţare. Însă acţiunea ei nu se limitează la îndepărtarea fardurilor, ci şi a impurităţilor produse de poluare, a excesului de sebum de pe piele. Iată de ce este obligatorie prezentă, indiferent dacă ne fardăm sau ba într-o anumită zi. Porii sunt curăţaţi, iar crema sau orice alt tratament aplicat ulterior îşi va face treaba mai bine. Indiferent de formula demachiantului, clăteşte tenul cu apă! Aceasta este o altă regulă de bază pentru frumuseţea şi sănătatea pielii, pe care puţini o ştiu şi chiar și mai puţini o aplică. Fii una din puţinele care ştiu să-şi îngrijească tenul ca la carte!
Machiaj puternic pe buze sau pe ochi
Este o regulă respectată cu sfinţenie de make-up artişti. Alegând să porţi un machiaj al ochilor intens şi un ruj roşu, vei pune două accente puternice pe faţă, iar cei care te privesc nu se vor putea concentra asupra niciunuia din ele. Pe scurt, muncă-n zadar! În plus, un astfel de machiaj în culori închise sau tari este perceput ca vulgar şi, prin urmare, inestetic. Regula este să alegi un machiaj mai pronunţat fie al ochilor, fie al buzelor, în funcţie preferinţă şi timp. Buzele roşii vor aduce un plus de senzualitate şi pot fi fardate în câteva clipe. În schimb, ochii fardaţi cu un machiaj fumuriu aduc mister privirii, dar își iau minute bune.
Serumul se aplică înainte de cremă
Puţine femei folosesc serum. Si e păcat! Dacă ştiinţa l-a descoperit, de ce să nu ne folosim de el? Pentru cele care nu l-au încercat încă, vă pot spune că este unul dintre tratamentele de bază la care putem apela zilnic – și la un preţ mic! Are pentru ten efectul unei cafele pentru creier. Îi porneşte motoarele şi îi dă un impuls, iar în timp vei constata că tenul devine mai tonic. Însă acest tratament are două reguli ca să-şi îndeplinească misiunea: să fie aplicat zilnic şi neapărat înaintea cremei! Formula lui are o moleculă mai mică şi pătrunde uşor şi mult mai adânc în piele, dar, dacă este aplicat peste cremă, pelicula fină de grăsime pe care o lasă orice cremă la suprafaţa pielii îi va împiedica acţiunea, lăsându-l fără efect, deci ineficient! Serumul poate fi folosit atât dimineaţa, cât şi seara, potenţând acţiunea cremelor.
Forma ideală a unghiilor
Fiecare îţi alege forma după preferinţă, dar, dacă vrei să fie şi armonioasă cu natura, trebuie să ţii cont de forma pe care o au unghiile tale la bază. Dacă baza lor este pătrată, atunci alegi tăietura pătrată, dacă este uşor rotunjită, colţurile unghiilor vor fi rotunjite şi ele, iar când unghia are baza de migdală, vârful va fi la fel. Se poartă stiletto, acele unghii foarte lungi şi foarte ascuţite, dar care nu rimează cu nimic natural, poate doar cu ghearele de răpitoare. Sunt stridente şi, cu siguranţă, atrag atenţia, dar nu neapărat într-un mod agreabil.
Placa nu se foloseşte pe părul ud
Este una dintre cele mai frecvente greşeli în aranjarea părului. Sigur, confuzia vine din obişnuinţa cu care ne coafăm folosind bigudiurile sau peria, însă, atunci când folosim aparate calde, cum ar fi placa sau ondulatorul, părul nu trebuie să fie nici măcar umed! Poţi să aplici anterior spumă, însă părul trebuie uscat şi abia apoi se va folosi aparatul cald. Nici uleiul nu se aplică înaintea utilizării acestor aparte. Este ca şi cum ai prăji ceva în ulei… şi de ce să fie părul tău?
Permanentul nu se face odată cu vopsirea părului
Din păcate, există aşa-zişi profesionişti care nu ţin cont de această regulă şi provoacă adevărate dezastre. Dar, de cele mai multe ori, acest supliciu al părului are loc acasă! Fie ne vopsim înainte şi aplicăm apoi soluţia de permanent, fie invers. Oricare ar fi ordinea, părul are de suferit. Dacă alegem să colorăm părul într-o nuanţă închisă, cele două operaţiuni s-ar putea face în aceeaşi zi, dar numai la salon, cu produse profesionale ce protejează părul şi sub atenta supraveghere a specialiştilor. Ca părul să nu aibă de suferit şi să nu fim nevoite să reparăm sau (şi mai grav!) să ne tundem scurt, regula spune să lăsăm două, chiar trei săptămâni între aceste două operaţiuni.
Autobronzantul se aplică după exfoliere!
Dacă, din comoditate, renunţi la exfoliere, există toate şansele ca pielea ta să semene cu cea de leopard. Hidratarea este şi ea esenţială şi trebuie făcută cu mult simţ de răspundere, întrucât orice zonă care este foarte uscată va absorbi mai mult pigment şi va deveni mult mai închisă. La fel se comportă porţiunile acoperite de celule moarte. Un alt dezavantaj al prezenţei celulelor moarte este că vor fi eliminate în zilele următoare şi pielea va rămâne fără pigment în zonele respective. Regula: exfoliază bine tot corpul şi faţa, apoi hidratează aplicând creme de corp şi măşti care sporesc nivelul de apă în ţesuturi şi apoi aplică autobronzantul!
Protecţia solară a tenului se face tot anul
Chiar dacă iarna razele UV au o incidenţă mai mică pe suprafaţa pământului, ele sunt totuși prezente şi pot provoca daune chipului nostru, de la riduri premature şi deshidratare la pete pigmentare. Vara, tenul este mult mai predispus la aceste neplăceri şi, prin urmare, protecţia trebuie să fie mai ridicată. Dacă în restul anului poți să alegi o cremă de zi cu factor de protecţie de 8-10, vara, factorul trebuie să fie mai generos, respectiv peste 15! Când mergem la plajă, e bine să utilizăm un SPF între 30 şi 50 şi, fără grijă, pielea va căpăta culoare, dar fără a-şi pierde supleţea.
Fardul cremos se fixează cu unul praf
Se întâmplă des ca fardurile să migreze de la locul lor şi, de cele mai multe ori, este vorba de fardurile cremoase, în special de creioane, care nu sunt bine fixate. Fardurile intră în contact cu grăsimea secretată de piele şi se întind foarte uşor. Din acest motiv se foloseşte creionul de buze, el oprind intrarea rujului în ridurile fine din jurul buzelor sau chiar întinderea lui peste contur. Ca să previi aceste situaţii neplăcute, te sfătuim să aplici mai întâi creionul contur sau fardurile cremoase şi apoi un fard praf în aceeaşi nuanţă pentru a-l fixa. Fardul de obraz cremos se fixează foarte rapid cu un strat fin de pudră!
Rujul se asortează cu fardul de obraz
Poate te-ai întrebat cine cu cine trebuie să se asorteze în materie de farduri. Da, rujul trebuie să fie din categoria cromatică a fardului de obraz. Nu poţi folosi un fard roz şi un ruj portocaliu sau un fard piersică şi un ruj mov! Probabil că nu multă lume ar şti să spună ce este în neregulă, dar, cu siguranţă, aspectul nu va fi de admirat, nici plăcut ochiului! Mergi fie pe culori reci, fie pe calde, dar niciodată pe ambele deodată!
Citește și:
- 8 masti cu efecte miraculoase asupra tenului
- 8 secrete mici pentru piele perfecta
- Exfoliere cu zahar
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.17/28/04.2016
Autor: Luminița Tăbăran
Sursa foto: 123RF