
Demachierea este indispensabilă pentru o piele fină şi strălucitoare şi un mod de a-ţi menține tenul tânăr mai mult timp.
Lapte, cremă, spumă, ulei sau apă micelară, demachiantele vin cu formule noi, performante, uşor de utilizat. Deşi e important, multe femei omit acest pas din ritualul de frumuseţe acuzând lipsa timpului sau oboseala, motive total neîntemeiate! Este esenţial să ne demachiem chiar și dacă nu ne-am fardat. Demachierea nu înseamnă doar eliminarea machiajului, ci şi îndepărtarea sebumului, a transpiraţiei ori a prafului şi fumului de ţigară (chiar dacă nu fumezi, dar stai în prejma fumătorilor). Așadar, nu trebuie să renunţăm la demachierea din fiecare seară. Pentru o curăţare ca la carte, ai nevoie de câteva minute, minute de aur am spune, pentru că-ţi asigură o piele frumoasă şi tânără pe termen lung. Demachierea pare o joacă, însă este un joc cu reguli stricte, în care alegerea formulei şi modul de aplicare sunt esenţiale.
Demechierea și cele 3 beneficii
Prin demachiere îndepărtăm machiajul, dar şi alte impurităţi adunate peste zi – e ca şi cum am spăla tenul fără a-l agresa. Ştergem machiajul prin masarea pielii, iar asta duce la îmbunătăţirea circulaţiei. Demachiantul curăţă porii şi lasă tenul perfect pregătit pentru următorul tratament: serumul, crema sau masca. Altfel, produsele, oricât ar fi de scumpe şi performante, nu-şi vor îndeplini misiunea, ba chiar poți constata că sunt… apă de ploaie. Trei minute te ajută să dai tenului tău porţia de frumuseţe, sunt esenţiale pentru frumuseţea ta.
Cele mai bune demachiante pentru tenul gras
Cele mai bune variante de demachiant sunt gelul, spuma şi apa micelară. Dar nu vei greşi dacă foloseşti lapte sau chiar ulei, pentru că grăsimea acestora nu va avea niciun efect asupra pielii. Demachiantul nu se absoarbe în piele! Ar putea să apară doar o senzaţie de disconfort, însă apa tonică rezolvă această problemă. Pielea grasă poate fi şi sensibilă, iar în acest caz, cel mai bun demachiant este unul special pentru pielea delicată.
Pentru piele uscată sau sensibilă
Aceste tipuri de ten sunt uscate şi dornice de hidratare. Formulele cremoase, laptele şi uleiul, pe lângă curăţare, aduc un plus de grăsime care contribuie la hidratarea pielii şi la confortul ei. La fel, apa micelară este o variantă foarte bună, întrucât îndepărtează impurităţile şi machiajul fără a dezechilibra pelicula fotolipidică. Trebuie să eviţi demachiantele şi apele tonice care conţin alcool şi să alegi tonice pentru pielea sensibilă ori apă termală (în niciun caz apă de la robinet!).
Pentru tenul matur
Există şi demachiante speciale pentru tenul îmbătrânit, dar să nu crezi că funcţionează şi ca un tratament antirid: nu vor avea efect asupra fermităţii pielii sau asupra ridurilor, dar aduc un plus de hidratare, strălucire şi luminozitate grație agenţilor exfolianţi. Poţi folosi un astfel de demachiant după vârsta de 40 de ani, când pielea începe să piardă din luminozitate. Înainte de această vârstă, este inutil.
Special pentru ochi
Poţi folosi fără probleme demachiantele cu specificaţia „faţă şi ochi“ întrucât au fost testate dermatologic şi oftalmologic. Nu folosi un demachiant care este exclusiv pentru faţă, deoarece nu are o formulă adaptată sensibilităţii ochilor şi poate provoca usturimi, înroşirea sau umflarea acestora. În schimb, demachiantul special pentru ochi îl poţi folosi pentru restul feţei, cu excepţia celui bifazic, care poate fi prea gras pentru piele şi favorizează apariţia comedoanelor.
Demachiantul nu înlocuiește crema de noapte
Înainte de orice, el are o acţiune de curăţare, dar şi un efect de hidratare lejer, însă insuficient pentru piele. Chiar dacă nu simţi că pielea ţine, e bine să foloseşti o cremă ori un serum după demachiere. După 40 de ani, pielea are tendinţa de a se usca şi, prin urmare, nu putem renunţa la crema de noapte.
Pașii demachierii
- Înainte de demachiere, e bine să ne spălăm pe mâini şi să ne prindem părul cu o bentiţă.
- Primul pas este demachierea buzelor, prin mişcări circulare, delicate.
- Urmează ochii, care sunt fardaţi mai puternic. Umezeşte cu apă un tampon demachiant, presează uşor pe gene pentru a înmuia mascara,timp de câteva secunde, apoi, cu un tampon îmbibat în demachiant, şterge machiajul prin mişcări descendente (dinspre pleoapa mobilă spre cea inferioară), curăţă machiajul, fără a apăsa.
- La final, curăţă faţa. Ai trei modalităţi prin care să îndepărtezi murdăria cât mai eficient:
- Pune lapte pe vârful degetelor şi masează bine pielea. Aşteaptă până când acţionează ca prin magie, masează din nou şi apoi şterge cu un disc demachiant îmbibat în tonic sau apă micelară.
- Pune demachiantul pe dischetă şi curăţă fiecare parte a feţei, înlocuind dischetele până ce rămân curate.
- Aplică mai întâi un demachiant cremos sau uleios și apoi apă micelară.
Cele mai frecvente greșeli în demachiere
Cumperi orice demachiant îţi cade în mână. Să ştii că şi acest proces de curăţare îţi poate irita tenul dacă nu are ingrediente adecvate lui. Fie că e vorba de şerveţele sau loţiune demachiantă, ai grijă să le alegi conform tipului tău de piele!
Freci ochii ca să-i cureţi bine. De cele mai multe ori, ochii au mult machiaj, iar convingerea ta este că mişcările ferme de curăţare sunt cea mai bună soluţie. Dar nu vor face decât să-ţi afecteze pielea sensibilă, să-ţi rupă din gene şi să-ţi irite ochii.
Dai cu cremă imediat după îndepărtarea machiajului. Poate oglinda îţi spune că ai faţa curată, dar, în mod sigur, tenul nu se simte aşa. Foloseşte o loţiune pentru spălare (în nici un caz săpun, pentru că îţi „fură“ lipidele proprii pielii), apă tonică, apă termală sau chiar apă de la robinet pentru a îndepărta urmele demachiantului.
Omiţi micile „detalii murdare“. Când conturezi bine pleoapele, după spălare apar acele dungi negre de sub ochi, ca urmare a curgerii resturilor de mascara în contact cu apa. Şterge-le cu un beţişor de urechi înmuiat în loţiune demachiantă.
Foloseşti şerveţelele bebeluşului tău. Te gândeşti că, dacă formula lor este suficient de delicată pentru pielea atât de sensibilă a unui copil, merge şi pe tenul tău. La asta nu te-ai gândit: funduleţul unui bebe
nu-i acoperit cu machiaj, ale cărui ingrediente trebuie să fie dizolvate de şerveţelul frumos mirositor.
Te rezumi la faţă, însă faţa şi gâtul, fie că nu sunt fardate, sunt expuse la praf și trebuie curățate și ele.
Uiţi de linia părului, unde se ascunde fond de ten. Şi această zonă trebuie trecută cu grijă prin toate etapele de curăţare, chiar dacă îţi umezeşti puțin părul la rădăcină.
Demachiere dimineața?
Obișnuim să ne demachiem seara, dar dimineața mai este nevoie? Da, peste noapte tenul elimină mult sebum și nu e așa curat cum îl crezi. Grăsimea este ușor eliminată cu o loțiune demachiantă sau o apă micelară. Desigur, poți să-ți și speli tenul cu o loțiune de curățare, dar nu exclude nici demachierea. De multe ori e mult mai rapidă și practică. Însă, nu uita să-ți clătești apoi fața cu apă. După toate aceste ritualuri poți trece la machiaj!
4 ajutoare în demachiere
- Dischetele demachiante sunt cele mai ușor și la îndemână de folosit, dar ele nu sunt singurele care te ajută să îndepărtezi machiajul și murdăria de pe față.
- Bureții Konjac sunt cele mai noi invenții pentru curățarea feței. Numele vine de la o plantă asiatică, cu proprietăți de curățare, dar bureții sunt făcuți din rădăcina poroasă a acestei plante. Sunt foarte duri (seamnă cu piatra ponce), însă odată ce-i umezești (trebuie ținuți sub jetul de apă 1-2 minute) devin moi și prietenoși cu tenul. Poți să-i folosești împreună cu loțiunea de curățare, cu demachianul sau doar cu apă dacă nu ești machiată.
- Periile sonice ajută la o curățare perfectă a tenului atât de praf și murdărie, cât și de sebum, celule moarte și machiaj. În plus, masajul pe care-l face tenului aduce beneficii prin stimularea circulației sanguine. Pur și simplu aplici loțiune de curățare sau demachiant și masezi tenul cu această perie sonică.
- Prosoapele demachiante sunt o altă minune pentru demachiere. Nu mai ai nevoie nici de demachiant, e de ajuns prosopul ușor umezit și machiajul dispare ca prin minune. Aceste proape sunt din microfibră, sunt antibacteriene și se spală ușor în mașina de rufe.
Citește și:
Machiaj in acord perfect cu parul
Cum mentii machiajul proaspat toata ziua
Autor: Luminița Tăbăran
Foto: Guliver/Thinkstock