
Dușmanii din portfard – Produsele cosmetice expirate îți devin familiare și dragi, pentru că au ambalaje drăguțe și te ajută să îți evidențiezi frumusețea. Dar știai că pot deveni extrem de periculoase dacă le ții prea mult în beauty kit?
Ne atașăm de produsele cosmetice, ca de oricare alte lucruri, de altfel, pentru că reprezintă momente din viață. Parfumul pe care l-am primit de la iubit la aniversarea voastră, rujul scump pe care ai reușit să ți-l cumperi într-un final, pudra iluminatoare pe care ai purtat-o la nunta prietenei celei mai bune… Cum cosmeticele sunt mici și ambalate ispititor, suntem tentate să le păstrăm la infinit. Dar uităm să luăm în calcul un factor extrem de important: odată ce au ieșit din termenul de valabilitate, folosirea lor ne poate afecta sănătatea în modul cel mai serios.
Atât fardurile expirate, cât și cele folosite de mai multe persoane pot fi purtătoare de numeroși microbi, cum ar fi E. coli, herpes simplex (o infecție oculară sau orală), stafilococ auriu sau chiar virusuri hepatice. Ceea ce duce, inevitabil, la nașterea unor probleme medicale îngrijorătoare: hepatită, conjunctivită, dermatită alergică, dermatită de contact sau alte infecții cutanate.
ADEVĂRUL GOL-GOLUȚ
Totuși, de ce trebuie să schimbăm unele produse de make-up din portfard odată la o anumită perioadă? În caz că nu știai, chiar noi contaminăm cosmeticele, prin expunerea lor la umiditate, praf sau microbi care, dacă își găsesc un mediu propice de dezvoltare în interiorul formulelor, încep să înflorească. Mai mult decât atât, în produsele expirate se află organisme vii și colonii de bacterii. Tocmai ca să nu ajungem aici, trebuie să ne luăm din start toate măsurile de precauție.
FONDUL DE TEN
Toate aceste formule, cu excepția celei compacte, sub formă de pudră, sunt alcătuite pe bază de apă, deci bacteriile se simt aici ca la ele acasă. Prin urmare, fondul de ten trebuie depozitat în locuri ferite de aburi și de căldură excesivă (deci dacă îl ții pe un raft din baie, trebuie să-l muți neapărat) și înlocuit după un interval de șase luni-un an. Cum îți dai seama dacă acesta a expirat? Ei bine, orice modificare de miros sau de textură îl trădează. Iar dacă te încăpățânezi să îl folosești în continuare, te vei expune cu bună știință la iritații, acnee sau dermatită de contact.
MASCARA
Acesta este un produs chiar și mai periculos, deoarece de fiecare dată când scoți periuța din tub, colectează bacterii care sunt depozitate înăuntru atunci când o inserezi la loc. Specialiștii spun că mascara expiră după șase luni de la prima utilizare, dar, pentru a evita conjunctivita, ulcioarele sau iritațiile, ideal ar fi să o înlocuiești o dată la trei-patru luni, chiar dacă formula acesteia încă este sigură. În momentul în care mascara își pierde proprietățile, o să simți un miros ciudat al tușului (asemănător cu benzina).
ANTICEARCĂNUL ȘI TUȘUL DE OCHI
Concelearul sub formă de stick are o durată de viață mai lungă, de până la doi ani, dar scapă de cel lichid după aproximativ un an după ce l-ai desigilat. Aceeași regulă de fier se aplică și în privința eyeliner-ului lichid: din cauza adaosului de apă, microbii și bacteriile se atașează repede și „înfloresc” vertiginos.
PRODUSELE TIP PUDRĂ din portfard
În această categorie intră fardurile de pleoape, cele de obraz, clasica pudră sau iluminatorul compact, produse care nu au o existență chiar atât de efemeră. Ele își pierd termenul de valabilitate în aproximativ doi ani. Dar pot deveni periculoase, adică îți pot afecta pielea, dacă sunt aplicate cu degetele (în caz că nu te-ai spălat pe mâini înainte) sau cu pensule necurățate.
RUJURILE din portfard
Și pe acestea ne putem baza să ne țină până când ne plictisim de ele, deoarece au o formulă uleioasă care nu cedează ușor. Însă, fiind mereu aplicate pe buze, o zonă extrem de sensibilă, ar trebui să te desparți de rujurile care au împlinit deja un an de când se află în posesia ta. Dacă are un miros rânced și s-a întărit atât de tare încât nu se mai distribuie uniform pe buze, atunci rujul tău cu siguranță a expirat.
LACURILE DE UNGHII
Da, acestea sunt campioane la proba cosmetică de anduranță, datorită formulelor chimice specifice care țin la distanță microbii și bacteriile. Practic, acestea din urmă nu se pot înmulți în interiorul unei sticluțe de ojă. Dar, odată cu trecerea timpului, vei observa că pigmenții colorați se usucă, se separă de acetonă sau se lasă pe fundul recipientului. Ei bine, atunci știi că idila cu lacul de unghii trebuie să se încheie.
USTENSILELE
Mult mai expuse microbilor și prafului sunt accesoriile pe care le folosim atunci când aplicăm produsele de make-up. De aceea, este recomandat să le speli cu un șampon delicat și să le dezinfectezi la fiecare două săptămâni sau să folosești o formulă specială de curățare după fiecare utilizare. La fel trebuie să procedezi și cu burețeii din pudrele compacte sau din fondurile de ten cushion. Povestea este aceeași și în cazul burețelului de blending. Consistența lor poroasă colectează atât de mult praf, precum și particule de machiaj încât, la un moment dat, nu le vei mai putea dezinfecta cum trebuie. Prin urmare, înlocuiește-le după câteva utilizări!
Citeste si:
FOTO: Imaxtree