
Sunt utile, naturale, nu foarte costisitoare şi uşor de pus în practică. Încearcă-le şi vor face minuni pentru frumuseţea ta!
A de la acizi graşi esenţiali
Poate nu ştiai că, pe lângă toate beneficiile aduse sănătăţii, acizii graşi esenţiali omega 3 şi omega 6 au şi calitatea de a menţine pielea elastică şi hidratată. Alături de tratamentele externe, persoanele cu piele uscată pot lua un astfel de supliment, de folos şi în probleme cutanate precum rozaceea sau psoriazisul. Repară ţesuturile iritate, iar semnele îmbătrânirii nu-şi vor face loc prea curând pe chipul tău! Îi găseşti şi în peşte, ouă, nuci, ulei de măsline, ulei de floarea-soarelui, ulei din germeni de grâu.
B de la betacaroten
Transformat de organism în vitamina A, betacarotenul nu protejează doar sănătatea ochilor, ci şi pe cea a pielii. Dacă vrei să-ţi păstrezi cât mai mult timp bronzul uniform din vara asta, e cel mai bun aliat. Mai mult, alină eczemele, arsurile, micozele, dermatitele şi alte afecţiuni dermatologice. Ia un supliment (se găseşte sub formă de capsule) sau include în dietă alimente care îl conţin: morcovi, pepene galben, salată verde, caise, spanac.
C de la cacao
Extern, pudra de cacao poate fi folosită ca ingredient pentru măşti care împrospătează pielea, indiferent că le aplici pe ten sau pe corp. Şi untul de cacao (nerafinat) îţi aduce o mulţime de beneficii: catifelează şi zonele cele mai aspre, elimină iritaţiile, diminuează celulita, are efect cicatrizant şi revitalizează părul dacă-l foloseşti sub formă de mască. În dietă, o variantă mai costisitoare, dar foarte sănătoasă este ciocolata raw, considerată un aliment minune pentru frumuseţe – bogată în antioxidanţi şi minerale precum magneziul, ajută pielea, unghiile şi părul.
D de la demachiere
Că trebuie să te demachiezi în fiecare zi ştii, cu siguranţă, dar poate nu ţii cont de faptul că ai nevoie de demachiant şi dacă nu ai folosit machiaj – asta, pentru că în timpul zilei se adună multe impurităţi pe chip. Ca să fii sigură că loţiunea demachiantă şi-a făcut treaba cum se cuvine, curăţă ulterior tenul cu un tifon alb îmbibat în loţiune micelară.
E de la vitamina E
În combinaţie cu vitamina C, te protejează de efectele nocive ale soarelui, iar dacă iei un supliment de vitamina E împreună cu vitamina A zi de zi, eşti mai puţin expusă riscului de cancer de piele. În plus, vitamina E netezeşte ridurile şi te ajută să ai un păr frumos şi sănătos datorită efectului de creştere a fluxului sangvin către scalp. Uleiul de măsline, germenii de grâu, soia, nucile, gălbenuşul conţin vitamina E, dar dacă iei un supliment, îţi procuri mai uşor doza zilnică recomandată.
F de la fenicul
Un disconfort de care multe femei au parte, balonarea strică până şi aspectul unui abdomen tonificat. Scapă de această neplăcere cu ceai de fenicul, o cană pe zi, sau folosind acest ingredient în mâncărurile pe care le prepari (salate de crudităţi sau supe)!
G de la goji
Au un gust dulceag foarte plăcut, poate numai preţul te ţine departe de ele. Totuşi, dacă te gândeşti că o punguţă îţi ajunge mult timp (nu trebuie să foloseşti mai mult de 3-4 linguriţe odată), parcă nu-i aşa mare cheltuiala. Fie la micul dejun, adăugate în iaurt, fie pe post de gustare, sunt pline de antioxidanţi şi menţin tinereţea chipului.
I de la ingrediente
Multe ingrediente dăunătoare conţin cosmeticele pe care le folosim. Atât de multe, încât îţi pierzi răbdarea căutându-le pe etichete. Totuşi, mai ales când e vorba de tenul tău, e de dorit să alegi cu grijă produse cât mai naturale, cu extracte vegetale, fără parfumuri şi conservanţi.
L de la lavandă
Cel mai mare duşman al frumuseţii este lipsa odihnei. Dacă nu reuşeşti să dormi bine, imediat îţi apar cearcăne, pungi, riduri. Ca să ai parte de un somn revigorant, cu o oră înainte de culcare, pune câteva picături de lavandă într-un aromatizator.
Tot lavanda poate fi folosită extern, dacă prepari o infuzie din această plantă şi o pulverizezi pe chip în fiecare zi cu ajutorul unui atomizor.
M de la mango
Multe fructe te ajută să ai pielea frumoasă, dar acest exemplar exotic este plin de vitamine pentru ten luminos şi curat. Mănâcă mango proaspăt cât de des ai la-ndemână acest fruct şi prepară săptămânal o mască din pulpa fructului copt: pasează-l şi aplică-l, ca atare sau amestecat cu miere, pe faţă şi decolteu. După 20 de minute, clăteşte cu apă călduţă.
O de la ochi frumoși
Aşa cum bine ştii, ochii au nevoie de o îngrijire specială. Pielea din jurul ochilor este de zece ori mai fină decât orice altă parte a feţei; ca atare, trebuie s-o răsfeţi ca să previi înmulţirea ridurilor. Foloseşte zilnic o cremă hidratantă cu factor de protecţie solară ridicat, iar noaptea, o cremă reparatoare specială pentru ochi.
P de la primulă
Uleiul obţinut din seminţe de primulă este alegerea ideală pentru persoanele care suferă de eczeme. Acidul gamalinoleic pe care îl conţine are un efect vizibil de reducere a simptomelor. Este recomandat şi celor care nu au probleme cutanate: se pare că, după doar trei luni de utilizare, pielea devine mai catifelată, elastică şi fermă. Şi rezistenţa unghiilor se îmbunătăţeşte! Uleiul bio se aplică pe piele nediluat. Se poate folosi şi intern, sub formă de capsule.
Q de la Q10
O substanţă naturală produsă de celulele organismului, coenzima Q10 este necesară unei pieli ferme și mereu tinere. Adăugată ca ingredient în multe creme antirid datorită efectului antiîmbătrânire, este cu atât mai eficientă sub formă de supliment alimentar! Nu este uşor de asimilat prin dietă; în schimb, o găseşti sub formă de supliment alimentar sau ingredient cosmetic.
R de la resveratol
Considerat de mulţi secretul tinereţii, este un antioxidant care se găseşte în struguri şi în vinul roşu, dar ca să asimilezi suficient, ar trebui să consumi cantităţi mult prea mari din aceste produse.
Ca ingredient în produsele cosmetice, s-a dovedit de 30 de ori mai activ decât cafeina în combaterea celulitei şi foarte eficient în prevenirea şi estomparea ridurilor. Poţi face și o cură internă dacă iei un supliment! Alături de coenzima Q10, este una dintre cele mai puternice arme antiîmbătrânire.
S de la shea
Untul de shea aduce atât de multe beneficii, încât e greu să le ştii numărul: hidratant intens, nutritiv, vitaminizant, cicatrizant, protejează pielea de soare, diminuează vergeturile şi celulita, calmează pielea după epilare, revitalizează scalpul. Poţi să-l foloseşti pentru faţă, dar şi pentru corp, mai ales dacă ai zone cu probleme, precum coate sau călcâie uscate şi crăpate. Înlocuieşte cu succes balsamul de buze. Chiar dacă este inclus în compoziţia multor produse de îngrijire, tu alege un sortiment 100% natural, pur, nerafinat. Se găseşte în formă solidă, dar în contact cu pielea sau ţinut la căldură devine uleios şi este foarte uşor de aplicat.
T de la tomate
Mai puternic decât carotenul, licopenul este antioxidantul care le dă tomatelor culoarea roşie, dar se găseşte şi în caise, pepene sau grepfrut roşu, varză roşie. Hidratează pielea, blochează acţiunea radicalilor liberi şi oferă un ecran de protecţie anti-UV. De reţinut faptul că, spre deosebire de alte vitamine şi minerale, licopenul nu numai că nu-şi pierde, ci chiar îşi îmbunătăţeşte calităţile în procesul de gătire, aşa că adaugă roşii în supe, la cuptor alături de friptură ori coace-le pe grătar! Licopenul devine mai eficient alături de produse bogate în lipide, cum ar fi uleiul de măsline.
U de la ulei de măsline
Are zeci de utilizări pentru frumuseţe. Îl poţi folosi pentru masaj antivergeturi când eşti însărcinată, pe post de ulei de corp după duş, în loc de mască pentru păr neted şi sănătos sau ca tratamente pentru unghii friabile. Plus că e bine să facă parte din dieta ta – dacă se poate, în fiecare zi!
Z de la zinc
Benefic oricărui tip de piele, zincul se remarcă prin capacitatea de reglare a producţiei de sebum. Apariţia acneei este doar unul din neajunsurile pe care le aduce frumuseţii tale o carenţă de zinc. Are proprietăţi vindecătoare, echilibrează textura pielii şi te scapă de coşuri. Cel mai eficient este în combinaţie cu vitamina A.
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.33/21.08.2014
Autor: Andreea Cohuț
Sursa foto: Thinkstock