Esti aici
Femeia.ro > Frumusețe > Nazila Saki: Frumusetea trebuie sa o cultivam pentru noi!

Nazila Saki: Frumusetea trebuie sa o cultivam pentru noi!

Nazila Saki este un medic tanar, dar mai ales frumos. Nici nu ar avea cum sa fie altfel, fiindca Nazila iubeste frumusetea, poate de aceea a ales sa fie dermatolog cu supraspecializare in dermato-estetica. Daca pasiunea pentru frumusetea si sanatatea pielii a determinat-o sa-si aleaga meseria, iubirea a facut-o sa se stabilieasca de peste 20 de ani in Romania. Nazila este medic specialist dermato-venerolog la clinica Mediclass. Citeste interviul de mai jos si afla care sunt principalii pasi pentru sanatatea pielii tale.

Frumusetea trebuie sa o cultivam pentru noi – Sfaturi dermatorlogie – venerologie

Doamna doctor, de ce ati ales medicina? De ce nu alta profesie?

Tatal meu este chirurg ORL-ist, iar mie mi-a placut mult medicina, insa nu chirurgia. Intotdeauna mi-a placut sa vad omul fericit, iar partea de estetica din dermatologie m-a fascinat, de aceea am ales-o.

Sunteti medic specialist dermato-venerologie si aveti doua supraspecializari: dermato-estetica si laserterapia. Ce beneficii v-au adus acestea?

Am ales partea frumoasa a dermatologiei – estetica. Cred ca si tata m-a influentat, el are ca si supraspecializare chirurgie plastica. Exista o stransa legatura intre dermatologia estetica si laserterapia. Principalul beneficiu este multumirea unei doamne atunci cand paraseste cabinetul, mai frumoasa, mai zambitoare.
Eu sunt o mare iubitoare de noutate, de frumos, iar aceste doua supraspecilizari sunt incarcate de noutate – aparate, metode, substante noi. In plus, consider ca laserul nu ar trebui sa lipseasca din nicio specialitate a medicinei.

Au pacientii romani cultul frumusetii? Stiu sa aiba grija de sanatatea pielii lor?

Din pacate nu prea, insa eu afirm acest lucru facand comparatie cu femeile din Turcia, unde am copilarit. Facultatea am facut-o in Romania, la Iasi, unde m-am indragostit si am ramas aici. Avem o familie minunata, doi copii frumosi si am decis sa ramanem in Romania, desi nici sotul meu nu este roman.
In Turcia femeile pretuiesc frumusetea, partea de rinoplastie, sau liftingul sunt cerute de toata populatia. Acolo femeia se  ingrijeste mult de pielea ei, de ten, ea este constienta ca primul lucru pe care il observi la un om este fata. Frumusetea este bine sa o cultivam pentru noi, cand ne uitam in oglinda dimineata sa ne indragim, astfel,ziua respectiva va fi mai buna.

Peeling-ul chimic este o metoda de intinerire faciala care presupune exfolierea epidermei cu ajutorul unei substanţe chimice. Cum se realizeaza acest procedeu?

Avem foarte multe tipuri de peeling chimic, fie cu substante chimice, fie naturale. Nici unul din ele nu dauneaza pielii. Noi, la clinica avem mai multe categorii de peeling: superficial, mediu si profund. Cel superficial este recomandat oricarui tip de ten si oricarei persoane. Mai mult, este chiar indicat, fiindca multe persoane nu acorda atentie nici macar spalarii fetei. Totodata, nu folosesc nici produse de curatare a pielii si atunci nu e de mirare ca pielea nu arata bine, cu porii dilatati, puncte negre si acneea specific adultului.Prin peeling se elimina acel strat „murdar sau mort„ al pielii. Peeling-ul profund, adica cel care are o concentratie mare de substanta chimica, este recomandat numai pacientilor cu multe probleme, celor care au avut acnee vulgara si au ramas cu multe cicatrici, sau celor care au pielea extrem de matura, sau ridata. Exfolierea este insa masiva, de aceea, acest tip este foarte rar realizat. Peeling-ul superficial este recomandat dupa varsta de 18 ani.

In cazul tinerilor sub 18 ani este indicata combinatia de tratament impotriva acneei si peeling-ul superficial, care nu dauneaza pielii, insa are un rezultat pozitiv.

Care sunt beneficiile peeling-ului chimic?

Cu ajutorul peeling-ului chimic superficial pielea devine curata, iar procesul de imbatranire este incetinit. Totodata, ridurile foarte fine pot sa dispara. Ca sa aiba efectul dorit, noi recomandam minimum 5-7 sedinte intr-un interval de 10 zile, iar efectul dureaza 6 luni.

In ce perioada a anului este recomandat peeling-ul?

Peeling-ul chimic superficial este recomandat si vara, insa unul mediu este recomandat iarna. La clinica Mediclass, realizam peelingsuperficial numai pana in iunie. Primavara si iarna sunt anotimpurile indicate  pentru toate tipurile de peeling.

Stiu ca exista mai multe variante de peeling chimic, in funcţie de tipul de piele. Puteti sa ne explicati?

Peeling-ul chimic este recomandat oricarui tip de piele, dar exista si restrictii cum ar fio serie de boli de imunitate, femeile insarcinate care au fototipul pielii mai inchis. In cazul pacientilorcare au herpes sau cancernu este recomandat peeling-ul, fiindca riscul de hiperpigmentare este mai mare. Nici persoanelor cu un ten uscat nu se recomanda aceasta procedura, deoarece va usca  si mai mult pielea.

Exista si o anumita perioada de recuperare dupa aplicarea acestei proceduri?

In mod normal, a doua zi dupa orice peeling, incepe o usoara exfoliere. In cazul unui peeling chimic mediu exfolierea dureaza 7 zile, si de aceea este recomandat ca in urmatoarele 3 zile pacientul sa ramana in casa. In cazul celui superficial pacientul poate  iesi din casa a doua zi. Singura conditie este ca dupa peeling sa nu se foloseasca creme sau fond de ten pe care noi, medicii nu le cunostem sau nu le indicam. Dupa procedura se hidrateaza tenul, se foloseste apa termala si o crema de protectie solara.

In ce consta pregatirea pacientului inainte de procedura in sine? Sunt anumite reguli de care trebuie tinut cont?

Da! In cazul in care pacienta ia anticonceptionale, vitamina C sau aspirina, medical trebuie sa cunoasca aceste aspecte, fiindca aceste medicamente trebuie stopate cu cateva zile inaintea unui peeling. De asemenea, nu este recomandat ca pacienta sa vina machiata la clinica inainte de procedura, fiindca pielea trebuie sa fie foarte curata. Inaintea unui peeling chimic sunt recomandate si analize medicale, iar istoricul medical este la fel de important. In cazul peeling-ului superficial analizele medicale nu sunt obligatorii.

Care sunt riscurile si complicatiile care pot aparea, sau nu, dupa interventie?

Exista reactii alergice la unele substante. Daca procedura nu este corect realizata exista riscul de a arde pielea, iar locul respectiv devine hiperpigmentat. Pot sa apara pete pe anumite zone ale fetei, eczeme, sau pot fi reactii la distanta, acestea insa nu sunt grave si trec repede, mai ales dupa un peeling superficial. Totul depinde de medic, de pacient, de substanta folosita, insa pacientul este intotdeauna informat de posibilele reactii adverse.

Peeling-ul chimic poate fi folosit impreuna cu alte metode anti-aging de dermatologie cosmetica pentru intinerirea pielii?

Sigur, depinde de natura problemei. Daca e vorba de acnee,recomandam tratamente medicamentoase combinate cu peeling. In cazul ridurilor recomandam acidul hialuronic si peeling sau tratamente de mezoterapie. De asemenea, se recomanda anumite creme pe care pacienta le va folosi acasa. Eu le spun mereu pacientilor mei ca sunt foarte bune cremele aplicate pe fata, dar aceasta nu vor reface ridurile, nu vor intra in nucleu, ele ajuta doar la hidratarea fetei. A nu se intelege gresit, nu spun ca au efect zero, dar nici nu vom avea rezultate spectaculoase folosind doar creme impotriva ridurilor.

La final, va rog sa ne dati cateva sfaturi pentru o pielea sanatoasa.

Primul pas este intretinerea tenului prin spalarea corecta fie cu un sapun pentru  bebelusi, fie cu produse deramto-cosmetice recomandate de medic. Uscarea fetei se face prin tamponare si nu prin frecare cu prosopul curat. Pentru a intretine tenul se recomanda folosirea corecta a cremelor in combinatie cu un peeling chimic superficial. Eu obisnuiesc sa spun ca peeling-ul fetei este exact cum este curatenia intr-o casa. Curatenia trebuie facuta periodic, dar si intretinuta.

Spuneti-ne, dintre toate realizarile care va este cea mai apropiata de suflet?

Faptul ca am putut sa practic profesia care-mi place intr-o tara straina. Totodata, faptul ca ajut femeile sa fie frumoase, iar cand pleaca din cabinet zambind, eu sunt fericita.

_____________________________________________________________________________________

ConsultaClick este o platforma de programari medicale online. Reteaua sa este formata din peste 300 de clinici si spitale private din Romania si peste 3000 de medici afiliati in retea.

Rolul nostru este acela de a facilita accesul mai usor al pacientilor la servicii medicale private, de a le pune la dispozitie oferte medicale care sa ii ajute sa faca economie in bugetul personal si de a le oferi informatii utile.

Pana in prezent prin intermediul platformei ConsultaClick s-au efectuat peste 40000 de programari medicale.

Pacientii pot alege un medic sau o clinica pe baza ratingurilor primite de acestia de la alti pacienti, pe criteriul pret sau pe acela al proximitatii.

 

Text: Anca Ardeleanu

Comments

comments

Lasă un răspuns