Esti aici
Femeia.ro > Frumusețe > Ghid de bronzare

Ghid de bronzare

La solar…

Doua avantaje iti recomanda acest tip de bronzare: nu este costisitor ca timp si, vizitat cat si cand trebuie, solarul iti ofera un bronz cu aspect natural, chiar o idee mai accentuat decat nuanta pe care ai obtine-o, cu multe eforturi, la plaja.

La solar, trebuie sa…

  • Te interesezi de vechimea aparatelor. Cele noi nu sunt neaparat cea mai buna solutie pentru pielea ta care ia bronzul de la zero. Pentru ca, in loc de bronz, poti sa te alegi cu o crusta. Iar saloanele cu echipament mai vechi or sa-ti pape multi banuti pana obtii nuanta dorita.
  • Te interesezi de fototipul pielii tale. Solarul comprima o zi de plaja in zece minute. Nu ai nevoie din prima de aceasta cantitate de soare artificial. Saloanele de calitate au si un dermatolog angajat care sa-ti faca instructajul: cu cate minute de solar sa incepi, in ce ritm sa progresezi, care este maximul de expunere pentru tine.
  • Te dai cu creme FPS. Orice salon de bronzat respectabil ar trebui sa-ti ofere un astfel de produs. Nu te imbufna ca trebuie sa dai cativa lei in plus, e vorba de sanatatea pielii tale. Daca salonul nu iti pune la dispozitie creme de protectie, schimba-l. pentru ca pur si simplu nu-i pasa de siguranta clientilor.
  • Te protejezi cu ochelari speciali. Nu te gandi sa stai cu ochii inchisi: lumina puternica iti poate afecta retina. Si o protectie pentru par ar fi indicata, pentru ca sufera aproximativ la fel de mult ca la plaja.
  • Te abtii o data la doua zile. Bronzarea artificiale abuziva duce la imbatranirea prematura a pielii (uscare, ridare, aparitia de pete cafenii).

Autobronzarea

Amenintarile multiple care insotesc expunerea la soare si la solar plus dorinta multor femei de a obtine un bronz consistent peste noapte au dus la aparitia cremelor si spray-urilor autobronzante. Avantajul este ca te bronzezi repede, ieftin si fara riscuri pentru sanatate. Dezavantajul: e multa bataie de cap si pielea capata un miros distinct.

Citeste si: Top 8 cele mai noi formule autobronzante

La bronzare acasa, trebuie sa:

  • Faci o exfoliere sanatoasa inainte, ca sa indepartezi stratul de celule moarte de la suprafata pielii. Acesta absoarbe o cantitate mare de produs autobronzant si o sa te trezesti cu pete pe corp si cu un bronz neuniform.
  • Foloseste o nuanta potrivita tipului tau de piele. Nu incerca sa treci de la o piele nebronzata, foarte deschisa la culoare, la o nuanta inchisa: va arata nenatural. Iar asta, pentru ca fototipurile I si II de piele (cea mai deschisa la culoare, care se arde in loc sa se bronzeze), in combinatie cu un produs autobronzant de nuanta inchisa, prind o tenta portocalie.
  • Ai rabdare sa acoperi toate zonele corpului, pe unde nu te chinuiesti sa aplici, de obicei, crema de corp dupa dus: pe spate, dupa urechi, in dosul genunchilor, la subrat.
  • Fii atenta la cantitatea de produs pe care o aplici pe zonele mai uscate (in ciudat exfolierii): coate, genunchi, incheieturile degetelor de la maini si de la picioare. Acestea de innegresc foarte repede, asa ca aplica mai putin autobronzant decat pe restul corpului.
  • Stai dezbracata cel putin zece minute dupa fiecare sedinta de autobronzare, ca produsul sa intre in piele si sa nu se ia pe haine. Si sa te abtii de la dus cam sase ore.

La mare, la soare

Nu trebuie sa fugim de soare, dar nici nu putem sa ne bucuram de el la fel de mult ca atunci cand eram copii: stratul de ozon s-a tot subtiat, razele UV sunt tot mai puternice, intervalul orar de plaja se duce tot mai mult catre extremele zilei.

Citeste si: 6 pasi pentru un bronz perfect

La plaja, trebuie sa…

  • Respecti intervalul de brinzare recomandat de medicii dermatologi: pana in ora 10 si dupa ora 16, chiar 17 in zilele mai arzatoare.
  • Aperi pielea cu creme cu protectie solara, oricat de inchis ar fi pigmentul tau natual. FPS-ul cremei de fata sa fie intotdeauna mai mare decat al cremei de corp (pielea tenului e mai subtire). Da-te cu crema inainte sa pleci spre plaja, ca ingredientele active din produs sa-si fi facut deja efectul cand pasesti pe nisip. Si dupa fiecare balaceala, chiar daca pe produs scrie “rezistent la apa” – stratul de protectie tot se subtieaza considerabil.
  • Acoperi sanii – ca sa previi durerile sau chiar cancerul – si capul – ca sa previi insolatia (sau alterneaza jumatate de ora de stat in soare cu jumatate de ora de stat sub umbrela).
  • Acoperi alunitele si cicatricile cu un produs (crema, baton) cu FPS mai ridicat decat ce folosesti de obicei la plaja, avand o formula imbogatita cu vitamine.
  • Bei foarte multa apa plata; in niciun caz bauturi carbogazoase, sucuri, cafea, alcool (favorizeaza deshidratarea, insolatia si lesinurile).

Citeste si: Trucuri pentru mentinerea bronzului de vara

Comments

comments

Lasă un răspuns