
Ghidul S.O.S de protecție solară – Da, bronzul este obiectivul suprem pe timpul verii. Dar înainte de a te expune inconștient la soare, adu-ți aminte de faptul că sănătatea ta și a pielii tale este mai presus de aspectul ciocolatiu la care visezi de atât de mult timp.
Gradul de bronzare nu este elementul principal de care depinzi atunci când îți dorești o cremă solară. Deoarece razele ultraviolete îți sărută pielea indiferent dacă ai optat pentru o variantă cu FPS 25 sau pentru una cu 50.
Deși FPS-ul este ales, în general, în funcție de cât de mult sau de puțin îți dorești să te bronzezi, medicii dermatologi avertizează că cele mai importante elemente de care trebuie să ții cont sunt tipul și culoarea pielii.
Cum alegi FPS-ul în funcție de tipul pielii
Prin urmare, o piele deschisă (sensibilă, lipsită de pigmenți de culoare) are nevoie de un scut imbatabil, pentru a nu face ulterior cunosștință cu efectele nocive ale soarelui. Loțiunea pe care trebuie să te bazezi este cea cu FPS de minimum 35, adică indicând o protecție ridicată. Este extrem de important să acoperi cu atenție toată suprafața expusă la soare, dar și zone precum genunchii, coatele sau încheieturile.
Pielea normală, de culoare medie, nu este la fel de expusă, însă are și ea nevoie de protecție sporită. Ai grijă să ții mereu la îndemână o cremă cu factor ridicat, undeva în jurul nivelulului de 25. Acesta te va ajuta să obții un bronz frumos, sănătos și strălucitor, dar și să eviți eventualele arsuri și iritații.
Dacă te bucuri de o piele închisă, care nu duce o luptă acerbă cu razele ultraviolete, ești mai ferită, dar asta nu înseamnă că trebuie să lași garda jos. Chiar dacă nu ești afectată prin arsuri sau alte probleme de natură similară, nu uita că soarele este factorul numărul 1 în procesul de îmbătrânire prematură. Așadar, optează pentru un FPS cu o valoare între 15 și 25 atunci când stai la plajă și pentru o valoare de minimum 10 atunci când știi că urmează să îți petreci zilele de vară în bătaia soarelui.
Reține că loțiunea de plajă trebuie aplicată o dată la cel mult două ore, astfel încât să aibă o eficiență maximă. Ca să îți dai seama cât de mult protejează produsul pielea, înmulțește FPS-ul cu zece ca să obții timpul, în minute, pe care îl poți petrece la soare.
Protecție solară – dicționarul verii
Cu siguranță ai observat că pe etichetele multor produse de pe piață sunt scrise cuvinte precum SPF, UVA sau UVB. Iată care sunt semnificațiile acestora!
SPF/FPS – factor de protecție solară. Acesta ne apară doar de razele UVB, nu și de cele UVA, care sunt mult mai periculoase. Factorul de protecție este indicat, de obicei, prin intermediul unor cifre. Există produse cu FPS 3 (cel mai scăzut), dar și cu 50+ (cel mai ridicat).
UVB – se referă la ultravioletele B, cele care pot cauza roșeață sau arsuri solare și care pot deteriora straturile superioare ale epidermei. În plus, ele pot cauza cancer de piele.
UVA – acest tip de raze constituie 95% dintre toate radiațiile solare care ajung la suprafața pământului. Ele penetrează mult mai adânc straturile pielii decât razele UVB și favorizează apariția ridurilor.
UVC – din fericire, acestea au unde scurte și nu ajung în atmosferă, dar sunt cele mai periculoase și mai nocive. Deci trebuie să fim fericite că nu ajung în contact cu pielea noastră.
Citeste si:
Foto: Imaxtree