
Există multe moduri prin care putem să ne salvăm frumusețea pe timp de iarnă, deși, fără a ne da seama, comitem multe gafe care ne sabotează sănătatea pielii și a părului.
Continuăm să ne îngrijim ca de obicei, dar anumite produse trebuie evitate în această perioadă, iar unele zone ale corpului au nevoie de o îngrijire suplimentară pentru a trece cu bine de temperaturile foarte scăzute. Iată cele mai comune greșeli, dar și ce să faci pentru ca frumusețea ta să nu sufere prea multe pagube pe timpul iernii!
Greșeală: folosești produse care conțin alcool
Șervețele antibacteriene sunt de mare ajutor pentru a păstra mâinile mereu curate, iar apa tonică este ideală pentru înlăturarea oricărei urme de murdărie de pe chipul tău, dar ele pot fi folosite până în luna octombrie. Când temperaturile încep să scadă, alcoolul va spori deshidratarea și aceste produse trebuie înlocuite cu formule delicate. Apa și săpunul lichid înlătură bacteriile fără a provoca daune, iar apa micelară e un bun înlocuitor al apei tonice în acest anotimp. Când simți că pielea strânge, ține, ai nevoie de creme bogate în uleiuri naturale care să-i redea confortul.
Greșeală: nu folosești produse cu protecție solară
Chiar dacă soarele nu arde, pielea va fi afectată din pricina razelor ultraviolete chiar și în zilele reci și înnorate. Linii fine, riduri, roșeață, pete, uscăciune, toate sunt rezultatul acțiunii ultravioletelor. Zăpada amplifică efectele nocive ale soarelui, funcționând ca o lupă pentru razele UV, pe care le reflectă pe chipurile noastre. Din acest motiv, crema de zi trebuie să conțină factor de protecție. Iarna, cea mai bună protecție, spun dermatologii, este un SPF peste 10. Iar dacă practici sporturi de iarnă la altitudine, este indicat să folosești creme cu aceeași protecție solară ca atunci când stai la plajă, adică SPF 30, pentru că ultravioletele sunt mai intense la înălțime! Aceste creme se reaplică la fiecare două ore.
Greșeală: ignori protecția buzelor
Foarte multe femei nu mai folosesc balsam de buze, considerându-l un produs adolescentin. Nimic mai greșit! Vântul rece și căldura din interior distrug bariera naturală a buzelor și apa de care au nevoie pentru a rămâne moi și netede se pierde cu ușurință. Balsamul și vaselina sunt cele mai simple soluții de a recăpăta catifelarea. Chiar dacă rujurile mate sunt la modă, pentru zilele geroase alege rujuri cremoase, balsamuri colorate sau glossuri hidratante, iar seara aplică pe buze uleiuri care să refacă bariera protectoare.
Greșeală: băi calde prelungite
Apa fierbinte este o bucurie pentru trupul înghețat. Acest confort atrage după el un disconfort pe care-l vei resimți pe piele în scurtă vreme. Apa caldă elimină uleiurile naturale de pe suprafața pielii, lăsând-o uscată și vulnerabilă la afecțiuni cutanate precum eczemele și inflamațiile. Dermatologii ne sfătuiesc să facem dușuri calde, chiar fierbinți, dar care să nu depășească 5-10 minute, iar imediat după aceea să aplicăm crema de corp. Dacă îți place să te scalzi în apă caldă, adaugă și o lingură de ulei de baie sau de măsline și nu sta în apă peste 15-20 minute.
Greșeală: folosești creme hidratante ușoare
Știi că pielea se usucă mai mult iarna și crezi că o cremă hidratantă poate rezolva problema. Acum, pielea are nevoie de o concentrație mai mare de apă și o cremă hidratantă normală nu face față uscăciunii provocate de frig. Avem nevoie de umectanți mai puternici, precum acidul hialuronic, care atrage o umiditate suplimentară în piele, sau de creme bogate în uleiuri, care să mențină apa în interiorul pielii. O altă soluție pentru a menține catifelarea pielii este să aplici seara măști antirid, care pot salva pielea de uscăciunea produsă peste zi.
Greșeală: exfoliezi pielea prea des
Este o greșeală întâlnită în orice anotimp, cauzată din exces de zel. Curățarea și îndepărtarea celulelor moarte lasă la vedere o piele luminoasă și pregătită să absoarbă tratamentele de înfrumusețare, făcându-le eficiente. Atunci când exagerăm însă, pielea este agresată și se irită, iar efectul este exact contrar. Alege fie o cremă de curățare zilnică, care asigură o exfoliere delicată, fie un exfoliant pe care să-l folosești o dată sau de cel mult două ori pe săptămână. Aceeași regulă se aplică pentru restul corpului, mai ales că, de la gât în jos, avem mai puține glande sebacee și, prin urmare, protecția e redusă.
Greșeală: porți haine din lână în contact cu pielea
Țin de cald, dar irită pielea și o inflamează. Tricourile din bumbac pot fi o barieră perfectă între piele și lâna aspră. Detergenții cu care spălăm hainele sau parfumurile pot fi alte cauze de iritații sau inflamații ale pielii. Pe timp de iarnă, când pielea este sensibilizată, e bine să alegi detergenți mai delicați și balsamuri special create pentru epiderma sensibilă a copiilor.
Greșeală: faci prea cald în casă
Căldura atrage după ea uscarea aerului și, implicit, a pielii. Potrivit studiilor, folosirea aerului condiționat pe rece sau cald afectează bariera hidrolipidică a pielii ca urmare a umidității reduse. Umidificatoarele devin neprețuite pentru păstrarea confortului pielii, dar și a unei mucoase nazale sănătoase, prin creșterea cantității de apă din aer, care ajută la hidratarea tegumentelor.
Greșeală: folosești rar cremă de mâini
Nu aștepta să simți usturimi la nivelul pielii pentru a te da cu o cremă pe mâini. De fiecare dată când ne spălăm mâinile, pielea se deshidratează de la apa caldă și de la săpun. Igiena este necesară, dar trebuie completată cu o cremă care să mențină hidratarea. Iar ca deshidratarea să fie minimă, încearcă un săpun lichid fără alcool, cu glicerină sau cu aloe!
Citește și:
Calendarul frumuseții – cum trebuie să te îngrijești în fiecare lună
10 probleme și 10 soluții pentru frumusețea ta
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.05/04.02.2016
Autor: Luminița Tăbăran
Sursa foto: pixabay.com