Esti aici
Femeia.ro > Frumusețe > Ingrediente-minune pentru baie

Ingrediente-minune pentru baie

Baia este un moment de răsfăț pentru trup și suflet, iar dacă adaugi ingredientele potrivite, vei avea parte de numeroase beneficii.

Sarea, spuma sau uleiurile fine adăugate în apa băii te vor ajuta să alungi stresul și oboseala de peste zi în câteva minute. Oricât de ocupată ești, o baie de zece minute poți s-o incluzi în programul de seară! Pe lângă transpirație și celule moarte, apa calda elimină tensiunea musculară și te ajută să adormi ușor. Adaugă în baie ingrediente-minune și vei avea parte de o experiență unică.

Miere de albine

Grecii și egiptenii o foloseau pentru tratarea rănilor, dar și pentru întinerire și înfrumusețare. Conține o mulțime de vitamine, inclusiv E, cu valențe reparatoare pentru dermă, și aminoacizi care hrănesc și hidratează pielea fără s-o lase grasă sau lipicioasă, și antioxidanți ce încetinesc procesul de îmbătrânire. Toți acești nutrienți se absorb repede și pielea va căpăta o strălucire sănătoasă. Dacă ai pielea uscată, aspră sau iritată, adaugă în apa băii vreo patru linguri de miere. Ideală este mierea manuka, însă orice alt sortiment este nimerit.

Lămâie

Cu toții știm de bogăția de vitamina C a lămâilor și de beneficiile acesteia pentru piele, însă ele mai conțin calciu, magneziu, bioflavonoide, pectine și uleiuri volatile. Zeama și coaja unei lămâi puse în baie ajută la alungarea oboselii, a nervozității și tensiunii, curăță delicat pielea, îi aduce luminozitate și ferminate. O astfel de baie este ideală atunci când ești obosită, dar trebuie să faci față unei lungi petreceri, dar și când suferi de o eczemă sau ești răcită pentru că ajută la reducerea febrei și durerilor.

Cub efervescent

Este ieftin și foarte amuzant. Imediat ce este scufundat în apă devine efervescent, transformând apa băii într-un lichid lăptos și parfumat. Dacă alegi arome marine, vei putea face o călătorie imaginară în tărâmuri exotice, amintindu-ți de vacanțelela malul mării.

Lavandă și vanilie

Este o combinație pe care o întâlnești des în produsele cosmetice, un tandem cu efecte uimitoare. În timp ce aroma lavandei relaxează mintea și trupul, vanilia liniștește, iar o baie cu aceste arome este o modalitate foarte bună de încheia o zi stresantă. Lavanda calmează și catifelează pielea și îi stimulează circulația. Pasează în piuliță o lingură de levănțică și adaugă o linguriță de esență de vanilie.

Lapte

Cleopatra își menținea pielea mătăsoasă adăugând în celebra ei baie lapte de măgăriță. Studiile au arătat că orice tip de lapte este benefic pielii. Acidul lactic elimină celulele moarte și stimulează producerea altora noi, întinerind astfel pielea. Adaugă jumătate de litru de lapte într-o cadă de apă, eventural și cu câteva petale de trandafir atunci când pielea este uscată și cu un aspect tern.

Ulei de baie

Când ai pielea foarte uscată și senzația de mâncărime nu-ți dă pace, uleiul este ingredientul la care trebuie să apelezi cu îngredere. Câteva picături în apa băii și pielea este hidratată și catifelată în profunzime. Poți folosi ulei de măsline, struguri, migdale sau uleiuri speciale de baie cu diverse arome. Pe lângă efectul hidratant, uleiul prin aromele sale, este și relaxant, eliminând stresul și gândurile negative. Poți folosi și uleiuri esențiale, însă în acest caz 2-3 picături sunt suficiente, o cantitate mai mare va irita pielea!

Fulgi de ovăz

Sunt un remediu rapid pentru pielea uscată pe care o curăță delicată și o catifelează. Fulgii de ovăz pot deveni și un excelent scrub pentru corp și ten, mai ales pentru îndepărtarea punctelor negre. Au și proprietăți calmante, fiind un bun ingredient al băii în caz de iritații și acnee. Fulgii se pun într-un săculeț (cam două linguri), sub jetul de apă, iar pentru scrub se folosesc fulgii înmuiați.

Sare

Este un ingredient minune: reduce durerile musculare, stresul, ajută la tratarea răcelilor, curăță și dezinfectează pielea, dar te ajută să și slăbești și să diminuezi aspectul celulitei. O baie fierbinte în care ai pus sare din belșug (1-2 căni) este un bun tratament pentru aproape orice problemă. Ba mai mult, ionii de sare relaxează sistemul nervos și induc o stare de somnolență, fiind un veritabil tratament împotriva insomniilor. O astfel de baie, pentru a avea efect, trebuie să dureze 15-20 de minte, apoi pielea e musai să fie bine clătită. Când vrei să slăbești sau să scapi de celulită, imediat după baie, bagă-te sub pilotă pentru a transpira, scoțând apa din țesuturi. Poți folosi sare grunjoasă sau sare de mare.

Spuma de baie

Formula lor cremoasă, bogată și spumantă, transformă baia într-un răsfăț. Apa capătă o textură catifelată, iar aromele dezmiardă simțurile. Spuma conține o cantitate mică de săpun, dar folosită în catități mari poate usca pielea, având un efect contrar celului așteptat. 1-2 capace de produs sunt suficiente pentru o baie aromată și relaxantă.

Arsurile solare se pot calma rapid adăugând 2-3 linguri cu oțet de mere în apa băii. Această baie trebuie făcută cu apă călâie.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr2/19.01.2017
Autor: Luminița Tăbăran
Sursa foto: 123RF

Comments

comments

Lasă un răspuns