
Ingrediente pe alese… combinate – Alegem cele mai bune și eficiente ingrediente în produsele noastre de îngrijire, însă nu întotdeauna le combinăm cum se cuvine și ne facem uneori mai mult rău decât bine.
Retinol, vitamina C sau E, AHA, acid hialuronic sunt câteva dintre ingredientele-vedetă în industria cosmetică, pe care ne place să le conțină cremele, demachiantele, serumurile și loțiunile tonice folosite zilnic. Rutina de îngrijire a pielii e o artă. Putem da greș chiar dacă respectăm cu sfințenie toți pașii și regulile impuse de specialiști prin combinarea unor ingrediente din diferite produse care, odată ajunse pe piele, pot reacționa într-un mod agresiv sau se pot anula reciproc. Iată cele cinci ingrediente pe care le putem folosi împreună și cele care nu trebuie combinate niciodată.
AHA și apă
Pot fi combinate?
NU. Pare ciudat, dar acizii naturali au pH scăzut și acizii aplicați pe un pH bazic vor deveni mai puțin activi. Un produs bazic pe care-l folosim în fiecare zi este apa. Din acest motiv, e bine să nu te speli înainte de aplicarea produselor cu AHA pentru a le mări eficiența. Altfel, vor deveni mai puțin active și rezultatele abia dacă se observă.
Vitamina C și AHA
Dermatologii ne dau undă verde pentru această combinație, dar numai dacă sunt folosite în momente diferite ale zilei, întrucât vitamina C (acid ascorbic) aplicată peste un alt acid, AHA (alfa-hidroxi acid), poate fi prea iritant pentru piele și să provoacea roșeață și inflamație. Vom folosi o cremă cu vitamina C dimineața, aducând tenului un plus de luminozitate, și un tonic cu AHA seara, pentru corectarea ridurilor.
Vitamina C și retinolul
Fac casă bună împreună, spun specialiștii, dar cu o mică rezervă: pot fi puțin cam dure aceste substanțe împreună. Ne recomandă să folosim vitamina C dimineața, pentru un plus de strălucire a pielii, și retinolul, care e inactivat de lumina ultravioletă și poate predispune pielea la pătare, să fie folosit în ritualul de seară, sub formă de serum sau cremă.
Vitamina C, vitamina E și acidul ferulic
Au un efect excelent când acționează simultan. Acidul ferulic este des folosit în creme sau alte produse de îngrijire alături de aceste vitamine pentru că ajută la stabilizarea lor, crescându-le eficiența. Că folosești un produs cu aceste ingrediente sau mai multe care să le cpnțină pe fiecare în parte, este o alegere sănătoasă pentru tenul tău.
Acid hialuronic și AHA
Fac o foarte bună echipă. În timp ce AHA înlătură pielea moartă, lasă cale liberă de acțiune acidului hialuronic, unul dintre cele mai bune substanțe hidratante pentru piele. Se completează excelent, iar rezultatul este un ten mai tânăr, plin de prospețime.
Ce e bine să folosim în tratarea acneei?
Acneea se tratează cu produse care usucă pielea, însă, deshidratată în exces, ea va produce și mai mult sebum. Acidul salicilic, peroxidul de benzoil, retinolul sau AHA sunt ingrediente pe care le folosim când vrem să reducem leziunile acneice, dar e bine să nu le combinăm pentru a nu irita, deshidrata și afecta bariera pielii. Toate la un loc sunt mult prea agresive și duc la o uscăciune mult prea mare. Medicii recomandă folosirea unora dimineața și a altora seara, ținând cont că peroxidul de benzoil poate inactiva retinolul, prin urmare niciodată nu se vor folosi concomitent. Însă acidul salicilic poate fi folosit în combinație cu peroxidul de benzoil, uneori fiind prezenți împreună în formulele unor produse destinate acestei afecțiuni.
Cremele cu protecție solară și alte ingrediente
În principiu, crema de protecție solară cu ecrane chimice sau minerale poate fi aplicată peste orice creme sau produse cosmetice. Totuși e bine să ții cont că retinolul, AHA sau acidul salicilic pot provoca pielii o sensibilitate crescută când este expusă la soare, iar filtrele devin neputincioase. Medicii dermatologi ne recomandă să le folosim după perioada vacanței sau cel mult seara. Cel mai bine ar fi să folosești produse cu ingrediente calmante și hidratante înainte de expunerea la soare și, desigur, o cremă cu SPF 30 sau mai mare, pentru o protecție eficientă.
♥ Cel mai simplu mod de a da pielii cel mai bun tratament este ca toate produsele de îngrijire să conțină același ingredient activ și apoi să schimbăm ingredientul odată cu întreaga gamă.
Citește și:
- 5 produse cosmetice care nu ar trebui să îți lipsească din portfard
- Cosmetice făcute-n casă
- Cosmetice rezistente la apă
Articol preluat din ediția de mai 2019 a revistei Femeia.
Autor: Luminița Tăbăran
Foto: pexels.com