Esti aici
Femeia.ro > Frumusete > Ingrijire > 7 ceaiuri anti-aging

7 ceaiuri anti-aging

Nu s-a inventat (încă) o poțiune miraculoasă care să ne ofere tinerețe fără bătrânețe, dar mama natură ne-a dăruit o mulțime de plante care ne ajută să încetinim îmbătrânirea.

După vârsta de 18-20 de ani, când se încheie procesul de creștere, organismul începe lent, dar sigur să îmbătrânească. În jurul vârstei de 40 de ani, apar deja primele semne: vederea de aproape slăbește, celulele și țesuturile se refac mai greu, apar ridurile. Dacă nu luăm măsuri din timp, riscăm ca, odată ajunși la vârsta pensionării, să nu ne putem bucura din plin de fiecare clipă din pricina diverselor neplăceri de sănătate.

Deși nu putem împiedica trecerea timpului, putem „îndulci“ modul în care acesta își pune amprenta asupra noastră. Aliați prețioși în acest sens sunt plantele, care ajuta să ne păstrăm cât mai tinere posibil capacitățile fizice și intelectuale. Alege din scurtul ghid pe care ți l-am pregătit planta de care ai nevoie și, din când în când, oferă-i organismului o cură antiaging.

Ginkgo biloba pentru o memorie de elefant

Ca să te poți lăuda și la o vârstă înaintată de o ținere de minte ca la 20 de ani, optează pentru ginkgo biloba, recunoscută pentru capacitatea ei de a îmbunătăți circulația sangvină, în special la nivelul creierului.

* Cum se folosește: pune 40 g de frunze uscate la un litru de apă, adu amestecul la punctul de fierbere, oprește focul și strecoară. Bea trei căni pe zi, după mese, ultima cană nu mai târziu de ora 18. Poți face cure de 10-20 de zile, de câteva ori pe an. Excelent pentru memorie este și rozmarinul.

Passiflora ca să dormi ca un bebeluș

Dacă ai probleme cu somnul, de exemplu din pricina menopauzei ori a stresului, apelează cu încredere la passiflora. Delicata floare a pasiunii reglează somnul, calmează anxietatea și alină palpitațiile. Spre deosebire de somnifere, nu dă dependență și nici tulburări de atenție sau memorie. 

* Cum se folosește: peste 15 g de flori și frunze uscate, toarnă 250 ml de  apă clocotită. Lasă la infuzat zece minute, apoi strecoară. Bea trei căni pe zi, între mese, ultima înainte de culcare. Poți urma cure de 20 de zile pe lună, timp de trei luni.

Gotu Kola tonifică pielea

Pe numele științific Centella asiatica, această plantă previne îmbătrânirea pielii prin stimularea producerii de colagen și a celulelor țesutului conjunctiv, cel care menține elasticitatea pielii.

* Cum se folosește: infuzează două lingurițe de frunze și tije uscate în 250 ml de apă clocotită timp de zece minute. Strecoară. Bea trei căni pe zi. Urmează o cură de 20 de zile, pe care o poți repeta pe parcursul anului. Atenție: planta poate cauza alergii și tulburări digestive.

Ginseng pentru un tonus de invidiat

Prin excelență o plantă a tinereții, ginsengul tonifică organele slăbite, restabilește capacitățile fizice și intelectuale (memorie, concentrare etc.), ajută corpul să reziste la stres.

* Cum se folosește: Infuzează 3 g de rădăcină tăiată fin în 500 ml de  apă clocotită timp de zece minute, apoi strecoară. Bea două căni pe zi, în cure de 20 de zile pe lună, nu mai mult de trei luni. Poți lua și capsule cu extract de ginkgo biloba.

Coacăz-negru pentru o vedere excelentă

Odată cu vârsta, crește probabilitatea să apară problemele de vedere. Ca să te ferești de asemenea neplăceri, mizează pe ceaiul de coacăz-negru, bogat în antioxidanți puternici ce protejează micile vase de sânge de la nivelul retinei și ajută la regenerarea celulelor cu bastonașe, responsabile de vederea pe timpul nopții.

* Cum se folosesc: infuzează cinci lingurițe de frunze proaspete de coacăz-negru în 500 ml de apă clocotită, timp de 15 minute. Strecoară. Bea câte o cană dimineața, la prânz și seara, timp de o lună. Repetă cura de 3-5 ori pe an. Atenție: acest ceai e contraindicat în insuficiență cardiacă sau renală.

Ghimbirul, antiinflamator forte

Grație proprietăților antioxidante, antibacteriene, antivirale și antiinflamatoare, ghimbirul este considerat unul dintre cele mai interesante superalimente ale secolului XXI. Este un remediu excelent în afecțiuni reumatice, dureri, tulburări digestive, gripă și răceală, întărește imunitatea, îmbunătățește circulația.

* Cum se folosește: dacă ai plantă proaspătă, pune o linguriță de ghimbir răzuit la 200 ml de apă clocotită, iar dacă folosești pudră de ghimbir, pune ½ linguriță. Lasă la infuzat zece minute, apoi strecoară. Bea 1-2 căni pe zi, 2-3 săptămâni. Poți relua cura după o pauză de 2-3 luni.

Usturoiul, panaceu universal

Are atât de multe proprietăți medicinale, încât a ajuns să fie considerat un panaceu. Pe lângă faptul că tratează o paletă largă de afecțiuni, de la viermișori intestinali la infecții bacteriene, este un ajutor prețios în prevenirea bolilor cardiovasculare și a cancerului. Întărește imunitatea, scade colesterolul, favorizează refacerea celulelor, stimulează glandele endocrine, combate febra și multe altele.

* Cum se folosește: taie un cățel de usturoi proaspăt în bucăți mici sau zdrobește-l și consumă-l ca atare, pe pâine ori adăugat într-o cană cu lapte cald. Dacă preferi, poți prepara ceai de usturoi: Peste doi căței de usturoi curățați și tăiați mărunt, toarnă 250 ml de  apă. Lasă la infuzat două minute, strecoară și adaugă zeamă de lămâie și miere după gust. Bea 1-2 căni pe zi. Urmează cura zilnic, timp de 5-6 săptămâni. Poți repeta cura la fiecare 3-4 luni. Dacă nu îți place gustul sau te stresează mirosul, poți cumpăra capsule cu usturoi din farmacie.

De reținut

Femeile însărcinate și cele care alăptează, copiii și persoanele care suferă de boli grave sau cronice nu trebuie să urmeze tratamente cu plante fără a cere înainte sfatul medicului.

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.24/22.06.2017
Autor:Angelica Cîlțan
Sursa foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns