
Zona delicată din jurul ochilor impune o îngrijire aparte, deși este tratată deseori la fel ca restul feței.
Ridurile fine sunt o mare provocare și ne confruntăm cu ea chiar de la 20 de ani. Pielea din jurul ochilor este mult mai sensibilă decât în orice parte a corpului. La fel, pungile de sub ochi și cearcănele sunt alte probleme care nu au legătura cu vârsta, ci doar cu obiceiurile și îngrijirea deficitară. Gesturile și produsele speciale păstrează pielea netedă și luminoasă mult timp.
A
Albăstrelele sunt florile ochilor. Delicate și fragile ca pielea din această zonă, albăstrelele sunt tratamentul natural folosit de mii de ani pentru frumusețea ochilor, dar și pentru curățarea lor sau pentru alungarea durerilor de ochi. Conțin potasiu, magneziu, precum și taninuri și au proprietăți calmante, hidratante, antiinflamatoare, antibacteriene și emoliente. Compresele cu infuzie de albăstrele se folosesc și în cazul conjunctivitelor sau a urciorului. Dar cel mai des sunt folosite pentru efectul lor tonifiant și antirid. Compresele cu ceai de albăstrele ajută la regenerarea pielii, aducând rapid catifelarea. Se aplică pentru 15-20 de minute, la 2-3 zile.
B
Baza pentru ochi este un fard neutru, aproape ca o cremă, primer pe numele ei, care dă rezistență fardurilor ce sunt aplicate ulterior. El mai are rolul de a neutraliza roșeața, de a netezi pielea și de a absorbi grăsimea, asigurând o bază excelentă de machiaj. Se aplică de la baza pleoapei superioare până la sprânceană, printr-un masaj ușor.
C
Cearcănele ce apar din cauza oboselii pot fi diminuate aplicând timp de 15 minute comprese cu suc proaspăt de castravete, ceai verde sau felii de cartof crud. Sunt remedii excelente și au un efect rapid asupra pungile de sub ochi atunci când sunt aplicate reci.
Creionul alb sau bej aplicat la baza pleoapelor inferioare face ochii să pară mai odihniți.
Cremele de ochi au formule special adaptate pielii sensibile și subțiri din zona ochilor, însă nu trebuie aplicate foarte aproape de ei. Se aplică cu degetul inelar, care exercită cea mai mică presiune în mod natural – astfel, delicata piele va fi în siguranță. Aplicarea se face întotdeauna în sens circular, din interior către exterior.
D
Demachierea. Îndepărtează machiajul cu mișcări delicate și un demachiant adaptat ochilor. Umezește mai întâi un disc demachiant cu apă și presează ușor pe ochi câteva secunde pentru a înmuia fardurile, pune loțiunea demachiantă pe un alt disc și șterge cu mișcări circulare, cu o presiune scăzută. Repetă această operațiune până când discul rămâne curat.
F
Fumatul se numără printre dușmanii ochilor, atât din punctul de vedere al frumuseții, cât și al sănătății. Fumul este incriminat și pentru instalarea cataractei și afectarea nervului optic, dar cea mai importantă pagubă (și vizibilă) sunt ridurile fine din jurul ochilor. Explicația este legată de faptul că fumul usucă pielea, iar vitamina C e într-o cantitate mai mică în organismul fumătorilor, deci și la nivelul pielii – prin urmare, ea își pierde elasticitatea și ridurile devin tot mai profunde. Dacă ești fumătoare, trebuie să suplinești aceste pierderi cu o cremă bogată în agenți hidratanți, cum ar fi acidul hialuronic, și alimentația ta să fie mai bogată în vitamina C.
Fardurile închise micșorează ochii, pe când cele deschise îi măresc. Dacă ai ochii obosiți, evită să folosești farduri în culori arămii.
M
Mascara este fardul ideal pentru ochi. Chiar în lipsa altui machiaj, genele lungi și întoarse vor contura foarte bine ochiul și îi vor oferi luminozitate și farmec. Aplică mascara în mai multe straturi, ca genele să capete volum și lungime în plus.
O
Ochelarii de vedere trebuie să fie adaptați dioptriilor din rețeta prescrisă medic – altfel, când vederea este îngreunată, vei strânge ochii și ridurile se vor forma în scurt timp.
R
Razele solare pot fi dăunătoare pentru ochi. Expunerea frecventă la soare fără ochelari cu lentile de protecție UV crește riscul de cataractă și degenerescență maculară. Alege ochelarii de soare nu doar după formă și culoare, ci și după indicele de protecție anti-UV, care trebuie să fie între 100 și 400! Chiar și lentilele de contact oferă protecție anti-UV, iar dacă nu o au, o idee bună e să porți ochelari de soare! Nu uita, ochelarii de soare te protejează și împotriva ridurilor fine!
S
Somnul este unul din tratamentele ochilor și pielii. Ochii roșii, iritați sau uscați se tratează ca prin minune după 7-8 ore de somn pe noapte. După un somn bun, vei constata că pielea este mai luminoasă, iar privirea – mai limpede.
T
Turmericul face minuni când vrei să scapi repede de cearcăne. Amestecă o linguriță de miere cu un vârf de cuțit de turmeric. Aplică pasta pe zona întunecată și las-o să acționeze o jumătate de oră. Turmericul activează circulația, reduce roșeața și ridurile fine, aduce luminozitate.
U
Uleiul de ricin, atât de apreciat în privința creșterii și îndesirii genelor, pare să nu mai fie produsul ideal. Picăturile de ulei care intră în ochi pot duce cu timpul la dezlipirea de retină, susțin medicii dermatologi. Așa că ai mare grijă dacă-l folosești. Nicio picătură nu trebuie să-ți intre în ochi!
Umezeala este esențială sănătății ochilor. De multe ori, simți că te înțeapă ochii după ce ore-n șir ai stat cu privirea ațintită la computer, uitând să clipești. Când clipim, ochiul se umezește, iar când nu, se usucă! La fiecare 20 de minute, medicii ne recomandă să ne oprim din activitate depusă și să ne odihnim ochii preț de 20 de secunde. Freacă bine palmele una de alta, până când simți că se încălzesc, și pune-le pe pleoapele închise. Ideal ar fi să clipim la fiecare 30 de secunde. O altă regulă pentru sănătatea ochilor este „20-20-20“. După 20 de minute de lucru la computer, uită-te către picioare 20 de secunde, apoi privește în depărtare 20 de secunde. Ca să-ți fie mai ușor, setează alarma telefonului! Picăturile de ochi și chiar umidificatoarele de cameră asigură umezeala de care au nevoie ochii și îi protejează de iritare și uscăciune.
Z
Zincul și zeaxantina sunt substanțe importante pentru sănătatea ochilor, pe care le poți lua din suplimente alimentare, dar și din alimentație: varză, spanac, broccoli, mazăre, carne de vită, carne de porc, crustacee sau arahide. Medicii spun că protejarea ochilor începe din farfurie. Citricele și peștele gras, bogat în omega 3 conțin antioxidanți care ajută la menținerea vederii și la prevenirea apariției glaucomului.
Citește și:
5 mici secrete pentru ochi mai luminosi
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.04/28.01.2016
Autor: Luminița Tăbăran
Sursa foto: pixabay.com