Esti aici
Femeia.ro > Frumusete > Ingrijirea pielii uscate, iarna (II)

Ingrijirea pielii uscate, iarna (II)

Ingrijirea pielii uscate este o adevărată provocare în sezonul rece. Specialiştii spun că există ceea ce se numeşte "piele de iarnă", care suferă în mod special în sezonul rece şi care trebuie corect şi contant îngrijită. Afla sfaturile şi recomandările specialistilor pe care le-am inserat în prima parte a aricolului.

Renunţă la gelurile antibacteriene. Spălatul frecvent al mâinilor ucide bacteriile, dar usucă pielea, în special în timpul iernii, când vântul şi frigul pot să exacerbeze această problemă. Nu folosi geluri antibacteriene întrucât ele conţin concentraţii mari de alcool, iar acesta poate să usuce şi să irite pielea. Foloseşte ulei de mâini cu extract de ceai verde, întrucât această substanţă are proprietăţi antibacteriene, antivirale şi antiinflamatorii deja dovedite şi, în plus, nu elimină umezeala din piele. Pentru mâinile foarte uscate şi crăpate, dar şi pentru pielea foarte uscată ideală este o cremă ce conţine 10% uree.

Renunţă la săpunul obişnuit şi la gelurile de duş care conţin numeroase substanţe chimice, în special sulfat de sodiu, care este folosit pentru fabricarea anumitor spume de bărbierit. Aceste produse elimină uleiurile naturale cu rol umidificator din piele şi produc iritaţii. Specialiştii recomandă produse care includ ulei de avocado, jojoba şi piersică şi care reţin apa în piele.

Controleaza apa pentru baie şi duş şi evită temperaturile foarte ridicate
. Apa prea fierbinte poate să elimine factorul natural de umidificare din stratul superior al pielii. Factorul natural de umidificare este o combinaţie de acizi graşi, uleiuri şi aminoacizi care atrag umezeala din atmosferă şi ajută pielea să îşi menţină o suprafaţă suplă. Factorul natural de umidificare reprezintă 20-30% din stratul superior al pielii. Apa pentru duş şi baie trebuie să aibă o temperatură care să depăşească cu puţin 37 grade Celsius – temperatura normală a corpului – şi nu trebuie să rămâi în cadă mai mult de cinci minute.

Menţine umezeala aerului din locuinţă. Când vremea e caldă, particule fine de apă rămân suspendate în aer. Aerul rece conţine mai puţină umezeală. Acest lucru se produce pentru că vaporii de apă se condensează în picături mai mari şi mai grele, care cad pe sol pentru că sunt prea grele pentru a rămâne în aer. Din acest motiv, aerul uscat, cauzat de încălzirea centrală, focurile din şemineu şi aparatele de aer condiţionat, duce la uscarea pielii.

Umiditatea din aer este vitală pentru sănătatea pielii, pentru că stratul superior şi protector al ei absoarbe umezeala din aer şi o ajută să rămână suplă.
Cea mai bună soluţie este plasarea de boluri cu apă pe calorifere sau în apropiere de focurile din sobe contribuie la creşterea umidităţii din locuinţă.

Urmăreşte şi îndepărtează de la primele semne condensul şi mucegaiul pe pereţii locuinţei – aceşti factori indică faptul că aerul din interior este prea umed. Mucegaiul poate produce alergii şi iritaţii, care duc la rândul lor la apariţia eczemelor, astmului şi a altor afecţiuni.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus