
Istoria rujului – Indiferent de forma si culoarea sub care a fost folosit, fiecare cultura a avut acces la un anumit tip de ruj. Din perioada preistorica pana in prezent, rujul s-a dovedit a fi un obiect periculos si controversat. Iata de ce:
Antichitatea sumeriana
Primul ruj despre care se stie a apartinut reginei Sumeriei, Shub-ad, din orasul Ur. Ea folosea un ruj rosu obtinut din pietre bogate in fier si plumb.
Egiptul Antic
Femeile din Egiptul Antic erau innebunite dupa rujuri. Culoarea-vedeta era atunci un rosu-ocru, dar carminul si diversi coloranti erau folositi pentru a crea o varietate de nuante, de la rujul mandarin, la cel roz si chiar negru.
Grecia Antica
In Grecia Antica, rujul era considerat un produs exclusiv pentru… prostituate! Ele isi inroseau buzele cu tot felul de formule care contineau vin rosu, dude sau alge.
Roma antica
Femeilor romane le placea atat de mult sa se machieze, incat aveau echipe speciale de sclavi pentru nevoile cosmetice. Dar nu numai femeile foloseau rujuri pe atunci, ci si barbatii, rujul fiind, in Roma Antica, un indicator al statutului social.
Perioada medievala din Estul Mijlociu
In anul 1000, faimosul cosmetolog maur Abulcasis inventeaza primul ruj solid, utlizand matrice create special pentru asta.
Imperiul Aztec
Aztecii macinau gandaci din care extrageau carmin, folosit pentru a obtine o vopsea vibranta, intr-o nuanta aprinsa de rosu, cu care isi pictau buzele si fata.
Dinastia Tudorilor
Regina Elisabeta a Angliei iubea rujul, reteta ei proprie fiind formata din rosu-carmin (extras din gandaci), guma arabica, albus de ou si lapte de smochine. In acelasi regat, a fost inventat si primul contur de buze, prin amestecarea ipsosului de Paris cu pigment rosu.
Inceputurile Americii
Martha Washington, Prima Doamna a Americii, folosea un ruj intr-o nuanta ciresie, a carui reteta se aseamana cu cea a unui balsam de buze: ceara de albine, untura, zahar, ulei de migdale, stafide, un anumit tip de flori si untura de balena.
Anii ’40
Odata cu inceputul celui de-al Doilea Razboi Mondial, vanzarile de ruj cunosc cresc fabulos, mai ales in fabricile cu muncitori de sex feminin. Odata cu ascensiunea acestui produs, el nu mai este asociat cu femeile din clasele inferioare. Actrite renumite precum Bette Davis si Katharine Hepburn au un rol important in popularizarea rujului.
2007
In urma unui studiu american, numit „Campania pentru cosmetice mai sigure”, se descopera ca o treime dintre marcile de ruj utilizeaza mai mult plumb decat limita legala. Firmele producatoare neaga, desigur, aceste acuzatii si sustin ca produsele lor sunt testate si nu pot face rau nimanui. Controversa continua…
Citeste si:
Articol exclusiv online
Text: echipa Femeia.
Sursa foto: pixabay.com/