
În timpul verii, părul și pielea sunt supuse unui grad ridicat de stres din cauza razelor solare puternice, a apei de mare sau a substanțelor de curățare din apa piscinelor. Dincolo de protecția exterioară oferită de produsele pentru hidratare și îngrijire, avem nevoie de un aliat puternic, natural, care să funcționeze de la interior. Tocmai de aceea, un pahar cu suc de cătină trebuie să își facă loc în alimentația ta zilnică.
Aurul vegetal este folosit din cele mai vechi timpuri și poate fi găsit în zonele cu climat temperat și rece din Europa și Asia. Proprietățile sale benefice au fost descoperite încă din antichitate, în special în zonă asiatică unde cătina este considerată un panaceu. Denumirea științifică, Hippophae rhamnoides, este de origine elena și provine de la cuvintele hippo (cal) și phaos (strălucire), de la obiceiul grecilor de a-și hrăni caii cu frunzele arbustului pentru a căpăta coame lucioase.
Cum acționează sucul de cătină asupra pielii?
Una dintre marile calități ale acestui elixir este faptul că îngrijește de la interior la exterior. Cocktailul concentrat de vitamine care se găsește natural în cătină este motivul pentru care planta este folosită din piscurile reci ale munților Himalaya până la țărmurile dantelate ale Europei. Deși este foarte mică în dimensiuni, o bobiță de cătină conține o cantitate considerabilă de vitamina C. Așadar, dacă vreți un suc energizant, cătina este resursa potrivită. În plus, sucul de cătină 100% natural va conserva perfect toți nutrienții miraculoși ai acestor fructe. Beneficiile curative ale sucului de cătină, în special cele asupra pielii, sunt bine cunoscute inclusiv în industria farmaceutică și de frumusețe, însă efectele sale sunt cu atât mai potente dacă această face parte din alimentația zilnică.
Fiind un fruct cu un conținut bogat și diversificat în vitamine, minerale, acizi grași și fitonutrienti, cătina este o sursă excelentă pentru multe dintre nevoile pielii.
Unul dintre motivele pentru care aceste fructe sunt atât de benefice organismului este conținutul bogat de omega-7, un acid gras nesaturat, prețios pentru funcționarea corectă și puterea de regenerare a celulelor însă extrem de rar întâlnit în plante. În general, pentru suplinirea unei deficiențe de omega-7 sunt folosite capsulele din ulei de peste însă direcția generală pare să se îndrepte acum către sucul de cătină care conține acest nutrient în proporție de 40%. Acidul gras este o componentă naturală a epidermei și este absolut esențial în regenerarea țesuturilor, fie că vorbim despre leziuni ale pielii produse termic, prin lovire sau tăiere fie că vorbim despre riduri. Studiile au arătat că un consum regulat de suc de cătină poate ameliora inclusiv probleme ale pielii cum ar fi dermatita atopica. Acest lucru este pus pe seamă faptului că amestecul de vitamine, alături de acidul gras anterior menționat, mărește puterea sistemului imunitar precum și capacitatea corpului de calma inflamațiile localizate la nivelul dermei.
Toate aceste minunății ale naturii sunt încapsulate perfect în sucul de cătină Melissimo. Pentru a fi siguri că poate fi savurat atât de cei mari cât și de cei mici, am adăugat în elixirul de sănătate un strop de miere curată de albine, cunoscută pentru proprietățile sale antiseptice.
Pe lângă miraculosul omega-7, micile fructe aurii conțin omega-3,6 și 9. Despre omega-3 se știe că are un rol important în scăderea grăsimilor nocive din sânge, ajută la ameliorarea artritei reumatice și poate fi inclusiv un antidepresiv natural. Omega-6 este un alt acid gras care ajută la menținerea unui nivel normal al glicemiei, poate ameliora alergiile precum și simptomele neplăcute ale eczemelor. În cele din urmă, omega-9 întărește sistemul imunitar, protejează sistemul circulator, inclusiv inima, și luptă pentru eliminarea colesterolului rău.
Sucul de cătină cu miere disponibil în o parte dintre restaurante și cafenele din țară este preparat cu apă alcalină care are un ph de 8,8. Băuta alături de sucul de cătină, apa alcalină este un adevărat izvor de sănătate, motiv pentru care am ales exclusiv această rețetă. ph-ul corpului poate suferi modificări neprielnice din cauza unui cumul de factori legați în special de traiul agitat de la oraș. În timp, acest lucru poate duce la dereglarea funcțiilor celulare. Apa alcalină este absorbită mai ușor de corp și astfel transportă mai rapid nutrienții din sucul de cătină în tot organismul. Mai mult de atât, prin gradul rapid de hidratare oferit organismului, apa alcalină împreună cu vitamină C ajută la întinerirea vizibilă a pielii.
Cum poate ajuta sucul de cătină la îmbunătățirea aspectului podoabei capilare?
În ciuda tuturor promisiunilor, adevărul neplăcut este că nu s-a inventat și nici nu s-a descoperit încă tratamentul minune care să lipească vârfurile despicate. Măștile și balsamurile de păr pot fi de ajutor imediat după spălare, pentru pieptănare și descurcare însă de cele mai multe ori, a două zi părul capătă aspectul tern și lipsit de vitalitate. Tocmai de aceea, soluția ideală pentru un păr ca de reclamă este îngrijirea acestuia din interior. Cu siguranță toate produsele cosmetice de întreținere și îngrijire a părului au rolul lor însă atunci când organismul nu e hidratat corect și nici nu primește nutrienții necesari, acest lucru se va vedea inclusiv în părul fără viață și aproape imposibil de coafat. Pentru că întotdeauna este mai bine să previi decât să tratezi, poți avea grijă de sănătatea și frumusețea părului tău prin consumarea sucului făcut din fructele minune.
Pe lângă toate substanțele benefice menționate mai sus, e bine de știut că sucul de cătină este bogat în vitamina E, un antioxidant puternic de un real ajutor pentru piele, inclusiv pentru scalp. După introducerea sucului de cătină nepasteurizat în alimentație, efectele se vor vedea și asupra podoabei capilare. Pielea capului va fi mai sănătoasă iar firul de păr se va întări de la exterior. Mai mult de atât, scalpul iritat, descuamat va fi hidratat și calmat datorită proprietăților antiinflamatoare.
De ce este sucul de cătină ideal pentru repararea unghiilor?
Întocmai că în cazul firelor despicate de păr, o unghie ruptă nu se poate lipi natural. În același timp, șanțurile care apar din cauza deshidratării și a altor factori externi nu se vor umple peste noapte și prin farmec. Desigur, cremele și uleiurile aplicate local pot fi de ajutor însă nu trebuie pierdut din vedere faptul că acestea pot trata doar efectul, nu și cauza. Pielea uscată sau prea grasă, părul lipsit de vitalitate precum și unghiile foarte fragile au, în general, o cauza comună: alimentația și hidratarea necorespunzătoare sau insuficientă.
Mai mult de atât, starea patului unghial poate da indicii bune despre starea generală de sănătate a organismului. Atunci când unghia este moale și are o textură neregulată, cu valuri sau șanțuri poate indică o lipsă de vitamină E. Dacă unghia este foarte uscată, rigidă și pocnește atunci corpul poate avea nevoie de un plus de vitamină A. Pe lângă toate celelalte efecte neplăcute, o deficiență a acestei vitamine va duce la o regenerare și o creștere lentă a unghiei. În cele din urmă, dacă în corp nu există suficientă vitamină D, unghiile pot plesni.
Vitamina D este în mod normal sintetizată în prezența soarelui. Totuși, în lunile friguroase, când soarele este scump la vedere, pot apărea deficiente ale vitaminei D. Lipsa acestei vitamine de pe urmă este capătul unui întreg lanț vicios pentru că în lipsă ei organismul nu poate absorbi necesarul de calciu.
Din fericire, sucul de cătină este bogat în toate aceste vitamine care vor avea grijă nu doar de frumusețea mâinilor tale ci și de echilibrul tău interior.
Sucul de cătină Melissimo cu miere și apa alcalină poate fi savurat în restaurante și cafenele, locații în meniul cărora și-a ocupat un loc de cinste drept o opțiune sănătoasă și gustoasă. În plus, datorită continului de miere, sucul de cătină se va bucura de succes atât în rândul celor mari cât și în rândul celor mici.
Îngrijirea tenului, a podoapei capilare, a unghiilor și a întregului corp în general este un proces ce trebuie să înceapă în primul rând de la interior. Studii recente sugerează că preparatele topice de îngrijire a corpului nu pătrund decât în straturile superficiale ale tegumentului. Este așadar lesne de înțeles că o componentă esențială a frumuseții este alimentația sănătoasă, predominant vie, cu produse bogate în vitamine, minerale și fitonutrienti.
Astfel, alimentația rămâne una dintre puținele variabile asupra cărora se poate interveni pentru a diminua presiunea pe organismul uman. Un plus de atenție în acest sens poate crește rezistentă la unii factori greu de modificat, cum este, de exemplu, poluarea, alergiile sau stresul.
Prin acțiunea antiinflamatoare, precum și conținutul hrănitor și bogat în vitamine și fitoestrogeni, sucul de cătină fără zahăr adăugat se încadrează în categoria super-produselor moderne, fiind un aliment funcțional ale cărui proprietăți organoleptice sunt depășite doar de beneficiile pentru sănătate.
Sursa foto: https://unsplash.com/
Articol realizat impreuna cu Melissimo
Care este perioada de racolta a catinei si cum se prepara sucul. Mulţumesc!