
Suntem ceea ce mancam, spune o vorba din batrani, dar nu toate miturile legate de influenta alimentatiei asupra calitatii pielii sunt adevarate. Iata care sunt cele mai comune mituri despre efectele alimentatie asupra pielii si tenului unde se termina legenda si incepe adevarul.
Alimentatia are un impact major asupra felului in care aratam, insa nu toate alimentele merita proasta reputatie capatata, de-a lungul vremii, prin nasterea unor mituri. Pe de alta parte, nici alimente pe care nu le credeam periculoase pentru sanatatea pielii nu sunt atat de inofensive precum ne-am obisnuit sa credem.
Ciocolata provoaca acnee
Nu e neaparat adevarat. In fapt, ciocolata pura, cea cu un continut ridicat de pudra de cacao, e chiar benefica tenului. Prefera deci ciocolata neagra celei cu lapte si mult zahar – ingredientul vinovat, de fapt, de inflamatii la nivelul pielii.
Grasimile irita pielea
Depinde ce grasimi. Daca ai obiceiul sa consumi nuci si seminte, ulei de masline, avocado, peste gras – adica grasimi bune, pielea ta va arata minunat datorita aportului de vitamina E si antioxidanti. Daca insa esti fana cartofi prajiti si alimente intens procesate, tenul tau va avea de suferit. Acestea din urma sunt cele care au efecte asupra pielii.
Lactatele fac ten frumos
Laptele e o importanta sursa de calciu, proteine si vitamina D, dar in unele cazuri poate fi o pacoste pentru piele din cauza anumitor compusi care stimuleaza producerea de hormoni masculini, cum ar fi testosteronul. Acest hormon, prezent in exces, face ca glandele sebacee sa devina hiperactive. Asadar, bea lapte cu masura, mai ales daca ai ten sensibil.
De la cafea apar puncte negre
Unii experti sustin ca de la cofeina nu ies cosuri si nici nu apar puncte negre pe un ten normal, dar substanta poate agrava problemele deja existente. Altfel, cofeina din cafea si ceai, bogata in antioxidanti, e benefica pentru piele si-o apara impotriva razelor solare.
Indulcitorii sunt mai buni ca zaharul
Consumul de zahar are efect inflamator, in special pentru piele, accelerand imbatranirea cutanata. Zaharul “fals” nu-i nici el departe de aceste efecte nocive, asa ca nu face abuz nici de acesta.