Esti aici
Femeia.ro > Frumusete > Moda si stil > Christian Dior – eleganta feminina

Christian Dior – eleganta feminina

Christian DIOR este poate cel mai cunoscut nume din lumea modei. A castigat admiratia lumii intregi prin viziunea indrazneata asupra elegantei feminine. Numele Dior este asociat cu parfumuri, cosmetice, bijuterii, incaltaminte si accesorii din piele, haine pentru barbati si accesorii pentru casa.

In prezent, exista peste 160 de magazine marca Dior in intreaga lume, care comercializeaza atat haute-couture, cat si pret-a-porter si cosmetice sau bijuterii.

  • Site oficial: www.dior.com

La insistentele parintilor, tanarul Christian s-a inscris in 1920 la Scoala de Stiinte Politice. 5 ani mai tarziu, manat de dorinta de a se implica in domeniul artelor, a abandonat studiile si si-a deschis propria galerie de arta. Dar marele crah bursier din 1926 a ruinat familia Dior, galeria a fost inchisa, iar Christian a plecat in armata.

Dupa terminarea serviciului militar, in 1935, si-a vandut primele desene – palarii si rochii – dupa care s-a angajat la revista „Figaro Illustre” ca desenator. A lucrat aici timp de 3 ani, pana cand Robert PIGUET, cel mai mare croitor parizian al epocii, l-a luat in slujba sa.

Debutul in lumea modei si-l face in 1945, sustinut de Marcel BOUSSAC, magnat in industria bumbacului. Casa de moda Dior a prezentat prima colectie sub numele „Ligne Corelle”. Presa americana a botezat-o „Noul Look” („The New Look”), expresie lansata de Carmel SNOW, redactor-sef al revistei „Harper’s Bazaar”.

A fost o colectie controversata: francezii au fost scandalizati – in timpul unei sedinte foto in Paris, modelele au fost atacate de catre vanzatoare pe motiv de risipa a rochiilor. In schimb, americanii l-au numit genial, oferindu-i si Oscarul modei.

Inca de la debut, Dior a reusit sa nasca rumoare prin entuziasmul care a insotit colectia sa de rochii elegante, cu umerii moi si talie de viespe. „Ligne Corell by Dior” va marca intoarcerea unui stil feminin stralucitor, cu o croiala stramta in spate, sani exagerati, corset stramt si fuste largi.

Colectia „Linia H” (sau „Sack Look”) din 1954, se va diferentia prin haine scurte si fara corset. Modele lui Dior erau voluptoase, contrastand cu stilul conservator al celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Moartea designerului, in 1957, a fost la fel de spectaculoasa ca si viata lui. Desi sfarsitul a avut forma unui banal atac de cord, teoriile privind circumstantele decesului sunt multiple. O varianta ar fi ca s-a inecat cu un os de peste. Necrologul din „Times” precizeaza ca Dior a decedat in timpul unui joc de carti.

Dar cea mai picanta versiune ii apartine lui Alexis von ROSENBERG, Baron de Rédé, un apropiat al creatorului. In memoriile sale, el a scris ca Dior a decedat din pricina unei partide prea obositoare de sex, in care mai erau implicati doi barbati. Chiar si asa, Christian Dior ramane un maestru in arta de a face femeile sa se simta frumoase.

Traditia modei Dior a fost continuata de mari designeri, precum Yves SAINTLAURENT (asistentul sau care a preluat conducerea din 1957), Marc BOHAN, Gianfranco FERRE, Hedi SLIMANE si John GALLIANO. Personaje faimoase au ramas fidele brandului Dior, iar starurile de la Hollywood au apelat la creatiile casei pentru cele mai speciale ocazii. Doar in 2006, profitul net al companiei fondate de creator a depasit 2 miliarde de euro.

  • Dior avea un fetis pentru flori, in special pentru lacramioare. Nici o colectie nu iesea din atelierul lui fara a avea imprimata o lacramioara. Croitorii lui ar fi prins floarea chiar si in interiorul rochiilor clientelor lui favorite.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus