Esti aici
Femeia.ro > Frumusete > Moda si stil > Cultura fashion – Despre haute-couture

Cultura fashion – Despre haute-couture

Haute-couture este cea mai sofisticata si exclusivista expresie a modei, acea magnifica si uneori incontrolabila explozie de fantezie si talent, pe care doar cele mai mari case de moda din lume si-o pot permite.

Haute Couture reprezinta superlativul in moda, pe de o parte datorita traditiei pe care o perpetueaza – splendoarea si unicitatea vestimentara care caracteriza suflarea Versailles-ului de secol 18 – si pe de alta parte, datorita rafinamentului si maiestriei extreme prin care colectiile de gen sunt realizate.

Mai exact spus, vestimentia haute-couture veritabila se realizeaza in proportie de 80% manual, iar pretul unui outfit exclusivist incepe de la 30.000-40.000 de dolari. Haute-couture sau high-fashion reflecta, in fapt, ceea ce in mod curent numim arta. Designerii se exprima prin croiala si tesatura la fel cum un pictor o face prin penel, un sculptor prin dalta, sau un muzician prin note.

Fantezia, indrazneala, migala si lipsa de constrangeri sunt ingredientele esentiale pentru o colectie in care un creator de moda poate pune orice, de la starea lui de spirit la framantari sociale sau intrigi politice – vezi formidabila colectie toamna/iarna 2006-2007 Dior-Galliano (foto).

Casele de moda haute-couture creeaza si colectii pret-a-porter, din care de regula isi recupereaza mare parte din investitie.

Creatiile haute-couture de valoare nu se vand liber la oricie are bani sa cumpere. Creatorul isi selecteaza clientii si de multe ori piesele nici nu sunt vandute. De aici si marea problema cu care se confrunta o casa de moda ce ravneste fie la a obtine, fie la a-si pastra titlul de haute-couture.

Costurile de productie sunt mult mai mari decat profitul, astfel ca putinele case de moda care isi permit investitia fac efortul acesta pentru reconfirmarea inaltului statut pe piata modei internationale si pentru a mentine traditia magnifica a acestui stil.

Nu-ti inchipui acum ca haute-couture inseamna doar zorzoane si inflorituri nepractice. In principiu, termenul descrie creatii unicat, lucrate manual, materiale de exceptie, imprimeuri, croieli si accesorii ultra-rafinate, insa „purtabile”, de cele mai multe ori pe siluetele vedetelor.

Conditii pentru ca o casa de moda sa obtina rangul de haute-couture:

  • Sa aiba contract de comanda cu un client privat.
  • Sa aiba atelierul obligatoriu in Paris (de unde a inceput povestea) cu cel putin 15 angajati, care lucreaza exclusiv pentru colectii.
  • Sa prezinte public in fiecare sezon cel putin 35 de creatii atat pentru zi, cat si pentru seara.

Exista 10 case de moda cu statut oficial haute-couture:

1. Adeline André
2. Chanel (vezi poze)
3. Christian Dior (vezi poze)
4. Christian Lacroix
5. Dominique Sirop
6. Emanuel Ungaro (vezi poze)
7. Franck Sorbier
8. Givenchy (vezi poze)
9. Jean Paul Gaultier
10. Jean-Louis Scherrer (vezi poze)

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus