Esti aici
Femeia.ro > Frumusete > Moda si stil > Designerii noului val

Designerii noului val

Povestea acestor tineri a inceput „din greseala”, la „Iasi Fashion Week”. Atunci, in 2004, s-au retras nume mari din moda romaneasca, fapt care a dat o sansa tinerilor designeri participanti de a fi remarcati.

La promovarea acestor nume noi a contat foarte mult si sustinerea, fara precedent la acel moment, venita din partea revistelor glossy. Un noroc nesperat pentru niste oameni aflati la inceputul carierei si care nu si-ar fi permis sa cumpere o pagina de reclama.

Alaturi de reviste, emisiunea „Levintza prezinta” a continuat si ea campania de detectare a unor potentiali noi designeri, iar City Mall, printr-o serie de evenimente dedicate tinerilor designeri, inclusiv realizarea unor standuri de vanzare cu ocazia Craciunului 2006, si-a dedicat energia sustinerii noului val din moda romaneasca. Inca este greu de spus cum vor rezista tinerii designeri in conditiile aderarii la Uniunea Europeana. Competitia este buna, dar, in cazul lor, afacerile sunt destul de fragile si, sper, nu vor disparea sub presiunea unor jucatori noi care vor aparea pe piata.

In fata neprevazutului, vizionari, unii dintre tinerii designeri fie, si-au unit eforturile (linia DORK creata de catre Amir Dobos si Dan Arcus), fie au lansat mici si cochete magazine (Olah Gyarfas cu brandul Rosalb de Mura) sau s-au orientat catre export (Maria Lucia Hohan si Irina Marinescu).

Carmen Secareanu

 • Absolventa a Facultatii de Design din Iasi, castiga, in 2004, un premiu national de inovatie in design la sectiunea „Costum”, cu proiectul „Haine neobisnuite pentru oameni obisnuiti”.
 • Participa, in 2004, la „Iasi Fashion Week”.
 • Colectia „Ceva vechi, ceva nou, ceva albastru” beneficiaza de o primire calduroasa din partea presei si este nominalizata intre cele mai bune colectii din festival.
 • De atunci, are numeroase aparitii in presa despecialitate.
 • „Nu fac parte din nicio gasca si nici nu am un iubit fotbalist, asa ca, probabil, acesta este motivul pentru care nu ati auzit niciodata de mine”, spune Carmen.

Ana Maria Lungu

 • A absolvit in 2004 Facultatea de Arte Decorative si Design Bucuresti.
 • Castiga, in 2004, „K-Explora – Premiile Anuale pentru Inovatie”, sectiunea costum; Premiul I la Festivalul National Studentesc de Moda; Premiul „Pantene New Look”, acordat celui mai promitator tanar designer al anului, pentru care prezinta o colectie de autor la Gala „Pantene Beauty Awards”, in aprilie 2005.

Stephan Pelger

 • A absolvit Fashion Institute din Viena, pentru lucrarea sa de diploma realizand o colectie pentru Benetton si Sisley. Dupa absolvire, a continuat sa lucreze pentru Shella Kann, Missoni si Di Vercallo.
 • Pe perioada studiilor, a participat la diverse evenimente de moda, unde a fost distins cu premii de catre Palmers, Swarovski (Cristallshoe Award), Black Velvet, Triumph.
 • S-a decis sa revina in Romania, unde si-a deschis propriul atelier de creatie in centrul Capitalei.

Irina Marinescu

 • Este absolventa a sectiei Moda a Facultatii de Arte Decorative si Design din cadrul Universitatii Nationale de Arte „Nicolae Grigorescu” din Bucuresti. Timp de sase luni lucreaza pentru Venera Arapu.
 • Participa la concursul „Tineri Designeri”, organizat de Doina Levintza, unde obtine o diploma. Cu acelasi proiect participa la un concurs similar organizat in Japonia.
 • Doua luni mai tarziu, castiga Premiul pentru Arta si Design.In 2004, prezinta colectia Golden Frame by Pantene Color. La o luna dupa aceea, colectia este prezentata si la Belgrad.

Dan Arcus

 • Este student in ultimul an in cadrul Universitatii de Arta si Design Cluj-Napoca, sectia Textile, specializarea Design Vestimentar. A avut prezentari in cadrul Galei Wella, Zilele Romaniei in Parma, Targul International Universitaria, Targul National Texin.
 • A realizat costume pentru spectacolul „Macbeth” de Eugen Ionesco si decoruri pentru prezentarea colectiei „Simfonie” by Liza Panait.
 • Este castigatorul Premiului I al concursului international „Fashion Today” de la Florenta (2004).

Kinga Varga

Este primul tanar designer din Romania specializat in tricotaje. Este licentiata in „Design vestimentar” la Sectia Textile – Universitatea de Arta si Design Cluj-Napoca. A avut prezentari in cadrul Romanian Fashion Week, la Rouen-Franta, Universitaria-Cluj etc.

 • Inceputul colaborarii, in 2004, cu cel mai mare producator de fire din Romania, RIFIL S.A. Piatra Neamt, dar si colaborarea cu specialisti de la reprezentanta Shima Seiki Knit-Tex Rom si a intreprinderilor de tricotaje Augsburg, S&B Comp. si Bucovintatex au creat premisele lansarii, in 2005, a brand-ului care ii poarta numele.

Lena Criveanu

 • Absolventa a Universitatii de Arta Bucuresti, a lucrat un timp alaturi de diversi designeri romani consacrati, aceste experiente contribuind la formarea profesionala si gasirea unui stil personal, distinctiv.
 • Colectiile semnate de Lena Criveanu pentru CASA CRIVEANU sunt destinate femeilor constiente de feminitatea lor, cu o linie atent cautata, a formei pure, definind un lux discret.
 • Creatiile Lenei sunt menite sa puna in valoare personalitatea celor ce le poarta, individualizandu-le intr-un peisaj cel mai adesea uniform.

Mircea Barbulescu

Absolvent al Colegiului National Carol I din Craiova, a studiat designul vestimentar la Londra in cadrul prestigiosului „Black College”, continuand apoi studiile la Universitatea de Arta si Design din Cluj- Napoca, sectia Design Vestimentar.

 • A avut prezentari la Cluj, Craiova, Bucuresti, Nantes, Chamonix, Grenoble- Franta. In prezent, colaboreaza in mod constant cu Loredana Groza.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus